TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

3.lapa

Pensionāru federācija: pensiju piemaksas jādubulto

Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Latvijas Pensionāru federācija nedomā atkāpties no savām prasībām nākamā gada budžetam un aicina politiķus atcerēties, kādus solījumus senioriem tie deva pirms vēlēšanām. “Lai arī mēs iesniedzām virkni ierosinājumu, kā uzlabot pensionāru situāciju, praktiski neviens mūsu priekšlikums netika ņemts vērā,” sarunā ar Neatkarīgo atzīst Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aija Barča.

Jau pagājušajā rudenī pensionāri, apspriežot pensiju indeksācijas kārtību, sprieda, kā palīdzēt tieši tiem pensionāriem, kuriem ir viszemākās pensijas. Pensijas katru gadu pārskata indeksācijas rezultātā, tomēr ne vienmēr šis pielikums atspoguļo reālo dzīves dārdzības pieaugumu, kā arī ir diskusijas par to, vai ir pareizi noteikta indeksācijas kārtība. Jau vairākus gadus pensiju indeksācijā ņem vērā cilvēka darba stāžu, un pensijas pieaugums ir atkarīgs no darba stāža gadiem - jo lielāks darba stāžs, jo lielāks pensijas pielikums indeksācijā.

“Lielai daļai pensionāru problēma ir nelielie darba stāži, turklāt ar grūtībām pierādīti, jo mūsu nesenā vēsturē ir bijuši periodi, kad cilvēki ir strādājuši, bet ne vienmēr tas ir tagad ieskaitīts darba stāžā. Nepatīk sadalījums pēc darba stāža, jo indeksācijas mērķis ir saglabāt pensijas pirktspēju, kad palielinās patēriņa cenas, bet sanāk tā, ka daļai pieliek vairāk, daļai mazāk, lai gan tā inflācija visus skar vienādi,” Neatkarīgajai sacīja Aija Barča. Tieši pensiju piemaksas par darba stāžu padomju gados (precīzi - līdz 1996. gadam) ir veids, kā atbalstīt seniorus. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Pensionāru federācija: pensiju piemaksas jādubulto

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā