TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām. Šoreiz lasītākais raksts arī angļu valodā Neatkarīgās angļu valodas versijā.

3.lapa

Daļai vecāku 500 eiro pabalsts par bērnu būs jādeklarē

Ilze Zvēra/F64

Pēc “Nekā personīga” sižeta, kas vēstīja, ka 2017. gadā Ventspils peldbaseinā noslīkušā zēna vecākiem draudēja cietumsods par saņemtās kompensācijas nedeklarēšanu gada ienākumu deklarācijā, daļa no 500 eiro pabalstu saņēmējiem ir noraizējušies, vai arī viņi netiks atzīti par aizdomās turamiem kaitējuma nodarīšanā tautsaimniecībā, ja viņi nākamgad, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par 2021. gadu, aizmirsīs vai nebūs iedomājušies deklarācijā ierakstīt šo pabalstu.

Šomēnes vecāki saņem vienreizēju 500 eiro pabalstu par katru bērnu. Pabalstu izmaksa notiek pakāpeniski pēc bērna dzimšanas gada, sākot no vecākajiem bērniem. Šobrīd pabalstus jau sāk saņemt pagājušā gadā dzimušo bērnu vecāki.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) skaidro, ka iedzīvotājiem, kas saņem pabalstu no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, nav pienākums deklarēt šo pabalstu, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā.

Taču amatpersonām, kurām saskaņā ar likumu ir jāiesniedz valsts amatpersonas deklarācija, šis pabalsts, tāpat kā citi pabalsti, ir jādeklarē. “Aizpildot valsts amatpersonas kārtējo gada deklarāciju par 2021. gadu, valsts amatpersonām būs jānorāda visi pārskata periodā gūtie ienākumi, arī šogad saņemtie vienreizējie bērnu pabalsti,” Neatkarīgajai uzsvēra VID galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice-Mamaja.

Ja amatpersona kaut kādu iemeslu dēļ neierakstīs saņemto pabalstu savā amatpersonas deklarācijā (vai nu aizmirsīs, vai neiedomāsies to izdarīt), amatpersonai draud administratīvā atbildība, kas ir noteikta likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā” 32. pantā. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Daļai vecāku 500 eiro pabalsts par bērnu būs jādeklarē

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā