TOP 12 ikmēneša lasītākie Neatkarīgās raksti

Gada laikā lasītākie Neatkarīgās raksti katru mēnesi - no pērnā gada maija līdz šā gada aprīlim.

3.lapa

2020. GADA JŪLIJS

Apinis: Valdības lielākā kļūda bija kampaņa "sēdi mājās"

Ģirts Ozoliņš/F64

Veselības ministrei Viņķelei ir tikai viens - savējais - viedoklis. Jebkurš cits viedoklis viņā raisa dusmas. Domāju, visi pieņemtie izolācijas, karantīnas, masku lietošanas, medicīnas iestāžu slēgšanas pasākumi lielā mērā bija tikai un vienīgi politiski lēmumi,” uzskata Pēteris Apinis, ārsts, žurnālu „World Medical Journal” un „Latvijas Ārsts” galvenais redaktors. Viņa spriedumi ir loģiski un līdzsvaroti, dažkārt paradoksāli un daudziem nepatīkami, toties - patiesi.

Vai būs otrais vilnis?

Tu domā - vai būs Vilnis Ķirsis Rīgā?

Nē, es domāju Covid-19 vilni.

Covid-19 pandēmija galvenokārt ir masu medijos, sociālajos tīklos un cilvēku prātos. Viļņiem ir maza saistība ar reālo situāciju. Var taču visus asimptomātiskos gadījumus, kad cilvēks īslaicīgi ir SARS-CoV-2 nēsātājs, publiski saukt par saslimšanu. Var kovidupuriem pieskaitīt visus cilvēkus, kas uz zemeslodes šogad ir miruši, jo viņi ir miruši laikā, kad vīruss izplatījies. No šāda viedokļa otrais vilnis būs noteikti, jo šogad ir ASV vēlēšanas. Un koronvīruss noteikti ir ļoti labs priekšvēlēšanu diskurss. Tiklīdz ar vīrusu nomirs kāds pazīstams cilvēks, tiklīdz vīruss atkal pārstaigās kādu sociālās aprūpes namu, būs iegansts publiski izziņot otro, trešo vai devīto vilni.

Tavuprāt, pandēmijas nav?

Protams, ir. Vīruss eksistē, vīruss ir dabīgā ceļā pārnests no dzīvnieka un ir zoonoze (slimība, ar ko slimo gan dzīvnieki, gan cilvēki). Mēs pazīstam septiņus koronvīrusus cilvēkiem un kādus 300 - dzīvniekiem, un pret dzīvnieku koronvīrusiem veterinārārstiem ir vakcīnas. SARS-CoV-2 koronvīruss tiek pārnēsāts no cilvēka uz cilvēku, katrā desmitajā tas izraisa nepatīkamu slimību, bet 0,35% no inficētajiem nomirst. Es pieturēšos pie vāciešu publiski pausta skaitļa. Visu interviju var izlasīt šeit:

Apinis: Valdības lielākā kļūda bija kampaņa "sēdi mājās"

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā