TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Foto kolāža

Daļai no pensionāriem sola piešķirt sen apsolītās pensiju piemaksas

F64

Labklājības ministrijas nākamā gada prioritāšu sarakstā iekļautajiem pasākumiem nepieciešami vairāk nekā 76,5 miljoni eiro. Viena no prioritātēm ir atjaunot pensiju piemaksu piešķiršanu, un, ja valdība atbalstīs labklājības nozares prioritātes, pensiju piemaksas jau nākamgad saņems vēl vismaz 25 000 pensionāru.

Pensiju piemaksas nav zaudējušas savu aktualitāti tāpēc, ka joprojām liela daļa senioru tās nesaņem, lai gan daļu darba mūža nostrādājuši padomju laikā, par ko šīs piemaksas tiek aprēķinātas. Jau vairākus gadus Labklājības ministrija sagatavo pensiju piemaksu atjaunošanas plānu, lai pensionāriem, kuri piemaksas nesaņem, tās pakāpeniski sāktu piešķirt. Pakāpeniskums izvēlēts kā labākā stratēģija, jo piešķirt uzreiz visiem pensionāriem tas būtu teju neiespējami lielo papildus nepieciešamo līdzekļu dēļ.

Kopumā labklājības nozares prioritārajiem pasākumiem 2022. gadā papildus nepieciešami vairāk nekā 76,5 miljoni eiro, taču tā kā atsevišķi pasākumi paredz arī ieņēmumu samazinājumu, kopējā pasākumu ietekme uz budžeta izdevumiem tiek lēsta aptuveni 105,5 miljonu eiro apmērā.

Aptuveni 10,3 miljoni eiro plānoti ienākumu palielināšanai pensionāriem 2022. gadā. Lai sekmētu nabadzības riska mazināšanos pensiju saņēmējiem, Labklājības ministrija piedāvā pakāpenisku piemaksu atjaunošanu laikā no 2022. līdz 2040. gadam pie tām vecuma un invaliditātes pensijām, kas piešķirtas laikā no 2012. līdz 2039. gadam. Lai veiktu piemaksu pakāpenisku piešķiršanu, papildus nepieciešamais finansējums 2022. gadā ir 6,95 miljoni eiro, Neatkarīgajai apstiprināja Labklājības ministrijas Sociālās politikas plānošanas un attīstības departamenta direktore Diāna Jakaite. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Daļai no pensionāriem sola piešķirt sen apsolītās pensiju piemaksas

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā