Mēs zinām, kur jūs šāvāt pagājušajā nedēļā

Savulaik tik cienījamais un atzīmējamais notikums – pirmās daudzdzīvokļu mājas Rīgā pieslēgšana apkurei – šoreiz pagāja gandrīz nepamanīts. No balkoniem, lodžijām un durvju rokturiem tika svinīgi novāktas tur žūstošās zeķes, atkal uz pilnu klapi atvērti vēdlodziņi un parādes durvis, uz radiatoriem nospēlēts “AC/DC” gabals “Heatseeker”, bet tas arī viss.
©Neatkarīgā

Toties visu nedēļu nerimās skandalēšanās ap NBS militārajām mācībām “Namejs, Zobens un Lemess”, kuru laikā notikusī šaudīšanās Rīgas centrā pie bijušā “Pioniera”, “Oskara” un “esīša” kādam bija traucējusi ceturto diendusu, kādam - jogas, zumbas un kamasūtras nodarbības, vēl kādam sabojājusi krēma eklērkūkas ar apelsīnu latti baudīšanu saulainajā vasaras terasē, citi sūdzējās par pārlieku skaļi soļojošiem karavīriem, bet visi kopā - ka mācības traucējušas lasīt Stambulas konvenciju, piedalīties zūmā notiekošajā koučingā, līzingā un mītingā, kā arī izbojājušas selfiju pie Barklaja de Tolli pieminekļa.

NBS tūkstoškārtīgi atvainojās, ka mācību laikā būs paaugstināts trokšņa līmenis, tomēr latvju bāleliņi portālā mananekamnevajadzīgābalss.lv jau vāca parakstus, ka militarizēta iebrukuma laikā agresoru tankiem uz to stingrāko būs aizliegts parkoties velojoslās, šaut Esplanādē un skaļi karot, bet komunikācijā ar sabiedrību izmantojamas tādas frāzes kā “atvainojiet, vai jūs nevēlētos iet citur, mēs te mazliet uzspridzināsim kādu granātu un klusiņām padarbosimies ar mīnmetēju”.

Reaģējot uz iedzīvotāju taisnīgo sašutumu, Aizsardzības ministrija un armija solījās sagatavot priekšlikumus, lai nākotnē novērstu ar militāro mācību organizēšanu pilsētvidē saistītus pārpratumus. Pirmie izvirzītie priekšlikumi paredzēja izsūtīt iedzīvotājiem uz mobilajiem telefoniem īsziņas, ka sācies karš, pastkastītēs sastūķēt attiecīgus bukletus, sarīkot kampaņas ar atkailinātos pleciņos sadurtiem durkļiem un uzšķērstiem tankiem, kā arī pavēstīt par militāro iebrukumu šova “X faktors” vai seriāla “Vera” demonstrēšanas laikā, taču kopumā AM vēl solījās pie šī jautājuma piestrādāt.

Krievijas propagandas mediji un pašmāju krievu auditorijas sociālie tīkli gan nesnauda un publicēja amatiervideo, kurā redzama māte ar pārbijušos bērnu kvartālā pie Aizsardzības ministrijas. Šim video tika pievienoti atbilstoši virsraksti: “Garāmgājēji šausminās, bērni raud: armijnieki sarīkojuši šaušanu Rīgas ielās”; “Latvija gatavojas karam, miermīlīgo iedzīvotāju lūgumi un ciešanas tiek ignorētas”; “Tūkstošiem pārbijušos, simtiem ieinteresēto, viens apkakājies balodis Esplanādē”; “Latvijas pilsoņi: ne tādu neatkarību mums solīja!”; “Fašizms ņeproiģot, gansi parāda savu īsto seju” u.tml.

Savukārt premjerīgais Kariņpaps joprojām bija uzkāries uz vakcinācijas aptveres, pēc koalīcijas sēdes atkal aicinot antivakserus solidarizēties ar pārējo sabiedrību un vakcinēties pret kovidu - šādu aicinājumu pirmdien viņš izplatīja tieši 1 666 666. reizi, un valdībai bija pamatotas cerības, ka premjers beidzot tiks sadzirdēts. “Mūsu mērķis, lai ekonomika turpinātu attīstīties un bērni mācītos klātienē, lai vienmēr būtu saule un vienmēr būtu miers,” pauda Kariņpaps, tad sabužināja cekulu, savicināja spārnus, izpleta asti un ieķērcās: “Tāpēc vakcinēties, vakcinēties, vakcinēties!” Pēc tuvākas apskates gan radās aizdomas, ka tas tomēr nav bijis viņš, jo viņš tajā pašā brīdī informēja, ka aizvien vairāk pakalpojumu saņemšanai vajadzēs kovidsertifikātus, bez kuriem nevarēs apmeklēt pat Govjuzemja sabantujus un Šlosera dziedošo buldozeru svētkus.

Pa to laiku valdība izdarīja gājienu ar zirdziņu - apsolīja pilnībā apmaksātu vakcināciju pret sezonālo gripu daudz plašākam iedzīvotāju lokam. Krietnais Perevoščikovs stāstīja, ka gripai šobrīd novērotas daudz plašākas mutācijas, atzari, pievadi un celmi, tādēļ gripas uzliesmojuma risks šoruden ir ļoti bīstams. “Pats drošākais variants, lai valsts nebūtu bezspēcīga pret gripu, kas tagad nāk, ir vakcinēt riska grupas,” sacīja epidemiologs. “Ha, hā!” iegavilējās antivakseri. “Mūs ar plikām rokām uz plika āķa plikus nenoķert, nevakcinēsimies ar gadsimtiem nepārbaudītām vakcīnām ne pret gripu, ne ērču encefalītu, ne triperi, ne pret garo klepu, ne siena drudzi un ūdeni ceļgalā!”

Ņemot vērā publiskajā telpā un sociālajos tīklos notiekošo, latvju zemes iedzīvotāji ar prieku uzņēma vismaz ziņu par to, ka zooloģiskajā dārzā notiks vārdadienas svinības maijā dzimušajiem lauvēniem, tos nosaucot par Vari un Teiku. Nedaudz mulsināja vienīgi tas, ka par vīriešu dzimtes lauvēna krusttēvu kļūs reģionālais pašvaldību Plesis, tomēr ministrs uzvedās godam, Vari Teikai nepievienoja un pat neapgraizīja tā teritoriju. “Kā, Varis?! Kāpēc ne Aldis?!” savu sašutumu neslēpa Govjuzemis un solījās valstiskā līmenī pacelt šo jautājumu 18. septembrī iecerētajā akcijā “Rabarbers”.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā