TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

4.lapa

Mediķi, nesagaidot valdības rīcību, izsludina karastāvokli

Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Latvijas Ārstu biedrība, nesagaidot izlēmīgus valdības lēmumus, faktiski izsludina karastāvokli medicīnā. Pirmoreiz Covid-19 epidēmijas laikā šonedēļ pie slimnīcām veidojās rindas ar neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādēm, lai ievestu slimnīcās pacientus, arī pacientus smagā stāvoklī, kuriem nepieciešama skābekļa terapija.

Mediķi norāda, ka pašlaik Covid-19 vīruss izplatās straujā līknē uz augšu, un, kā norāda Stradiņa slimnīcas infektologs Uga Dumpis, vēl vienas nedēļas infekcijas izplatības kāpums novedīs pie “pilnas katastrofas”. Slimnīcās vienkārši nav vietu, un ir sākta pacientu šķirošana. Nesajūtot nekādu atbalstu ne no veselības jomas atbildīgajām institūcijām, ne valdības, mediķi uzrunā sabiedrību, izstāstot, kāda ir situācija veselības aprūpē.

Mediķu brigādes stāv rindā uz slimnīcu

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule saka: lai kādus lēmumus pieņemtu valdība, vīruss turpina plosīties, un katru dienu jauni pacienti nonāk slimnīcās. “Tādu dežūru, kāda vakar bija dienestam, es vēl līdz šim nebiju pieredzējusi, pat ne pirmajā Covid-19 vilnī. Mums reāli pie slimnīcām izveidojās rindas, kad mēs ar pacientiem braukājām starp trijām slimnīcām un meklējām, kur izvietot smagus, skābekļa atkarīgus pacientus,” situāciju raksturoja Liene Cipule. “Tāpēc sabiedrībai vēlos teikt tikai vienu - lūdzu, solidarizējieties ar mediķiem. Ja nespējām solidarizēties, ejot uz vakcināciju, jāsolidarizējas tagad, kad ir krīze.”

L. Cipule norādīja, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā būs jauns algoritms, nosakot to, uz kādiem izsaukumiem brigādes vairs nedosies.

Pašreizējā noslodze nozīmē, ka pavisam drīz dienesta brigādes dosies tikai uz izsaukumiem, kur jāglābj dzīvības. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Mediķi, nesagaidot valdības rīcību, izsludina karastāvokli

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā