TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

5.lapa

Covid-19 pļauj vecos, sievietes un lauciniekus

Depositphotos.com

Vakcinēšanās fani var strīdēties ar mājsēdes faniem par to, kam bijusi galvenā nozīme, lai strauji samazinātu ar Covid-19 saslimušo un nomirušo skaitu.

Nedēļas laikā nomirušo cilvēku skaita publicēšana ir viens no jaunievedumiem, kas Latvijā parādījās līdz ar Covid-19. Centrālā statistikas pārvalde katru trešdienu paziņo nomirušo skaitu tajā nedēļā, kas beigusies pirms 17 dienām. Vakar tika paziņots, ka šā gada 46. nedēļā no 15. līdz 22. novembrim nomiruši 828 cilvēki. Tas ir daudz, pat ļoti daudz attiecībā pret 481 cilvēku, kas nomira pēdējā pirmskovidgada, t.i., 2019. gada 46. nedēļā. Pirmā kovidgada 46. nedēļā fiksētas 572 nāves. Bet tomēr 828 ir jūtami mazāk attiecībā pret 911, 911 un 913 cilvēkiem, cik daudz nomiruši šā gada 42., 43. un 44. nedēļā. Atkāpšanās no šīs robežlīnijas sākās jau 45. nedēļā ar 889 mirušajiem. Tas ļauj mirušo skaita sarukumā saskatīt tendenci, nevis haotiskas svārstības.

Pirms Covid-19 Latvijā demogrāfiskos datus publicēja reizi mēnesī. Šādā ritmā statistiķi saskaitījuši 2 505 mirušos septembrī. Tie brīdina, ka šis gads ieies Latvijas vēsturē kā lielas mirstības gads.

Pirmskovidseptembrī 2019. gadā tika saskaitīti 2 164 mirušie un pirmais kovidseptembris ar 2 161 mirušo no pirmskovidlaika neatšķīrās praktiski nemaz. Oficiāla skaidrojuma par mirstības lēcienu 2021. gadā nav. Proti, nav skaidrojuma par to, kāpēc it kā (?) viens un tas pats Covid-19 divos līdzās esošos gados izpaudies acīm redzami atšķirīgos veidos. Līdz ar to cilvēki var izvēlēties, kam noticēt. Varbūt zem viena nosaukuma pabāztas īstenībā ļoti atšķirīgas vīrusu mutācijas. Varbūt cilvēki miruši ne Covid-19, bet līdz Covid-19 Latvijā sasniegtā medicīniskās palīdzības līmeņa pazemināšanās dēļ. Ar to domāta savlaicīgas jeb plānveida medicīniskās palīdzības apjomu samazināšanās, kas neizraisa tūlītējas sekas. 2020. gada rudenī tās vēl nebija nāvējošas, bet 2021. gada rudenī tās sākušas izpaustie gan pašas par sevi, gan ar Covid-19 palīdzību. Proti, kovidmirušo skaitā var nonākt arī tādi cilvēki, kas būtu Covid-19 pārcietuši, ja citas vainas viņiem būtu izārstētas vai vismaz pamanītas un ārstētas jau iepriekš. Vakcinēšanās pretinieku rīcībā ir aritmētiski neapgāžams arguments, ka kovidnāvju lēciens seko kovidvakcinācijai, kādas vēl nebija 2020. gada septembrī. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Covid-19 pļauj vecos, sievietes un lauciniekus

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā