Kas ir determinanti un indeterminanti tomāti

Dažādi sējas kalendāri rāda dažādus datumus, kad sējami tomāti, tomēr pēc populārākajiem kalendāriem, tieši 17. līdz 20. marts ir tomātu sējamās dienas, taču arī vēlāk par šiem datumiem sēti tomāti, it īpaši tad, ja tie domāti izstādīšanai atklātās platībās, izaugs vareni un priecēs saimniekus ar labu ražu.
ir vērts pievērst uzmanību uz sēklu iepakojuma rakstītajam, jo tā ir svarīga informācija, lai izvēlētos, kur un cik tālu vienu no otra stādīt tomātu stādus ©Daiga Stokenberga

Atšķirība starp determinantiem un indeterminantiem

Lielākā daļa dārzkopju sēklas jau sen iegādājušies, taču bieži vien tās ir iegādātas mirkļa iespaidā, neizpētot, kāds būs augs, kādi būs tomāti pēc garšas un kādiem mērķiem tie ir vispiemērotākie. Pēdējos gados uz sēklu paciņām, it īpaši profesionāļiem paredzēto sēklu tirgū, redzami uzraksti - determinanti vai indeterminanti. Ko tas nozīmē, un vai tas ir svarīgi? Jā, tas ir svarīgi, jo palīdz plānot siltumnīcas platības un stādījumu biežumu, kā arī laikus parūpēties par iespēju atbalstīt vai piesiet augus.

Determinanti ir kompakti augi, kuriem labas ražas iegūšanai nav jāizlauž paduses - tie veido ne augstākus par vienu metru krūmus. Tas nozīmē, ka determinantus tomātu stādus varam stādīt vietās, kur ir ierobežota augšana garumā. Šiem augiem nevajadzēs atsaites pie siltumnīcas griestiem - pietiks ar zemē iespraustiem mietiņiem. Ja krūmi augļu briedināšanas laikā nespēj noturēt savu svaru, viens no populārākajiem un vienkāršākajiem to atbalsta veidiem ir improvizēts žodziņš - atbilstošā attālumā zemē iesprausti četri mietiņi, kuriem apsieta aukla, tādējādi veidojot aplociņu, kas notur augu. Pateicoties tam, ka nav nepieciešami gari atbalsti, determinantus bieži stāda āra platībās, turklāt ir pieejamas determinantu šķirnes, kas piemērotas lauka apstākļiem. Viena no populārākajām determinantu uz lauka audzējamām šķirnēm ir ‘Bobcat’, ko dārzkopji iecienījuši izturības pret slimībām, augstas ražības un labu garšas īpašību dēļ. Patīkama garša un laba noturība pret slimībām ir arī ‘Hapinet F1’ un ‘Galilea F1’.

Indeterminanti pārsvarā ir segtajās platībās audzējamas tomātu šķirnes, kuru kopšanā nepieciešama rūpīga padusīšu izlaušana. Šie tomāti izaug divus un vairāk metrus gari. Cik galotnes audzēt indeterminantiem augiem, domas dalās - vieni strikti pieturas pie tradīcijas atļaut augt tikai vienai galotnei, citi saka, ka droši var atļaut stiepties divām un pat trim galotnēm. Pieredze liecina: ja augam tiek nodrošināts optimāls mitrums un barības vielu daudzums, kā arī laba vēdināšana, trīs zaru augs dos ļoti labu ražu - ja ne gluži trīs reizes lielāku nekā no vienas galotnes auga, tad divas reizes vairāk pavisam noteikti. Stādot indeterminantus, ir jāņem vērā, cik zariem atļausiet augt - ja plānots atstāt divas vai trīs galotnes, augi jāstāda tālāk viens no otra - vismaz 80 cm līdz 1 m, savukārt, ja plānots atstāt tikai vienu galotni, stādīt var tuvāk. Galvenais, lai augiem tiktu nodrošināta laba vēdināšana un gaisma.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā