TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

2.lapa

Mežonīgi kāpj cenas, bet valdība bāž galvu smiltīs

Ģirts Ozoliņš/F64

Krievija aizliegusi graudu eksportu uz Eirāzijas ekonomiskās savienības valstīm - Armēniju, Baltkrieviju, Kazahstānu un Kirgizstānu. Aizliegts arī eksportēt cukuru uz trešajām valstīm. Graudu eksports aizliegts līdz 30. jūnijam, bet cukura - līdz 31. augustam.

Tas saprotami, jo Krievija pēc agresīvā iebrukuma Ukrainā ir pakļauta visu veidu sankcijām un tur ir bažas, ar ko barot iedzīvotājus.

Latvija pati ir liela graudu eksportētāja. 2020. gadā bija vēsturisks ražas rekords - kopumā 3,5 miljoni tonnu. Tiesa gan, pagājušajā gadā ilgstošs karstums un sausums, kamdēļ ražība un kopraža samazinājās. Taču pat ar visu to 2021. gada kopraža bija trīs miljoni tonnu, kas, ņemot vērā sliktos laika apstākļus, nav nemaz peļami.

Latvijas lauksaimnieki graudus eksportē uz Nigēriju, Saūda Arābiju, Alžīriju, Maroku, Turciju. 2020. gadā bija arī tā, ka Latvijas rudzu audzētāji eksportēja savu preci uz it kā noslēgto Krievijas tirgu.

Tagad nekādus graudus uz Krieviju eksportēt nevarēs. Tā gan būtu mazākā bēda.

Visa pasaule ar bažām raugās uz Ukrainu. Ukraina iepriekš bija liela graudu eksportētājvalsts ar pasaulē piektajiem lielākajiem graudu krājumiem, bet tagad lauki paliks atmatā un daļu krājumu jau ir izlaupījusi vai iznīcinājusi Krievija. Zem bumbām un raķetēm un nomīnētos laukos nebūs iespējama aršana. Saprotams, ka pasaules tirgus “kopējā katlā” Ukrainas karš veicinās graudu cenu celšanos.

Latvijas lauksaimniekiem pašlaik ir ļoti grūta izšķiršanās, ko darīt tālāk. Tiem, kas strādā ar tradicionālām metodēm, būs jāpiebremzē ar uzsākto došanos pa “zaļo kursu”. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Mežonīgi kāpj cenas, bet valdība bāž galvu smiltīs

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā