TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti un diskusiju raidījuma sižeti

Šīs nedēļas laikā skatītākie Neatkarīgās diskusiju raidījuma sižeti un lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

4.lapa

Uz Latviju pieaug arī Krievijas pilsoņu plūsma

Ekrānšāviņš

Vienlaikus ar bēgļu straumi no Ukrainas pieaugusi vēl cita plūsma - Latvijā lielākā skaitā ierodas Krievijas Federācijas valstspiederīgie, un viņu iemesli ir dažādi. Vieni patiešām bēg no Putina režīma, jo tur kara kritiķi tiek bargi sodīti. Otriem aptrūcies omāru, mikroshēmu un citu pirmskara dzīves labumu. Trešie vēlas iekļūt, lai Latvijā būtu Krievija.

Ne katrs, kas šobrīd uzdodas par sīvu Kremļa režīma kritiķi, tāds bijis pirms ierašanās Latvijā. Robežšķirtne ir 24., 25., 26. februāris. Ja cilvēks nav skaidri paudis savu nostāju, nav nosodījis karu, Latvijas vīzu viņš nesaņems. Dienesti viņu atsijās. Taču Latvijā pašlaik ierodas ne tikai tie Krievijas pilsoņi, kuriem iebraukšanai Latvijas Republikā jāsaņem atļauja, bet arī tādi, kuriem jau ir termiņuzturēšanās atļaujas vai kuru laulātie ir Latvijas pilsoņi. Kamēr robežas ir vaļā, šo Krievijas pavalstnieku kontrole ir apgrūtināta. Ar to nodarbojas Valsts drošības dienests.

Kopš kara sākuma Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem ir izsniegtas aptuveni 200 humānās vīzas - inteliģences pārstāvjiem, zinātniekiem, žurnālistiem - cilvēkiem, kuriem Krievijā draud vajāšana. Tomēr katram, kas piesakās esam Kremļa vajāts, Latvijas vīza netiek dota. Ja cilvēks kļuvis par Putina opozicionāru tikai tāpēc, ka viņam aptrūcies garneļu, viņš vīzu nesaņems. Ja vien nebūs precēts ar Latvijas pilsoni. Tiem Krievijas pavalstniekiem, kuri ierodas Latvijā kopā ar saviem laulātajiem draugiem, Latvijas pilsoņiem, kopš kara sākuma izsniegtas aptuveni 300 vīzas. Protams, arī šo cilvēku motivācija ir pētīšanas vērta - ko viņi darīja Krievijā un ko grib Latvijā. Mīlestība būtu viens. Pamukšana no ekonomiskajām sankcijām - pavisam kas cits.

Daudz vairāk ir to Krievijas Federācijas un Baltkrievijas pilsoņu, kuriem vīza nemaz nav vajadzīga, jo viņiem Latvijā pieder īpašums. Gadiem ilgi Latvijā darbojās termiņuzturēšanās atļauju tirdzniecības programma, kas Krievijas pavalstniekiem ļāva ilgstoši uzturēties Eiropas Savienībā apmaiņā pret nekustamā īpašuma iegādi Latvijā, noguldījumiem Latvijas bankās vai Latvijas uzņēmumu pārpirkšanu. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Uz Latviju pieaug arī Krievijas pilsoņu plūsma

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā