"Tautumeitas" ar "Skrejceļu" uz jauna skrejceļa

Šajās dienās par visvairāk klausīto latviešu mūzikas albumu droši vien kļuvis etnomūzikas apvienības “Tautumeitas” jaunais studijas albums, kura klajā nākšana tika svētīta ceturtdien K. K. fon Stricka villā. “Skrejceļš” – tā sauc šo darbu, kas ir stilistiski krietni atšķirīgs no tā muzikālā skrejceļa, pa kuru “Tautumeitas” pārvietojušās līdz šim. Arī pati grupa mainījusies un kļuvusi sastāva ziņā kuplāka.
Lai cik arī grupas mūziķu nebūtu uz skatuves, “Tautumeitas” vienmēr pirmām kārtām asociēsies ar dziedošajām meitenēm – Asnati Rancāni, Aurēliju Rancāni, Lauru Martu Līcīti, Ilonu Dzērvi-Tāluti, Lauru Vārpiņu un Gabriēlu Zvaigznīti. Prezentācijā klāt nebija Lauras Vārpiņas, kura strādā Eiropas Komisijā Briselē un Latvijā atgriezīsies tikai jūlijā ©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Enerģiskākas un mūsdienīgākas

Jau pērn uz Jāņiem klajā laistais singls “Mežā” (tā producents bija zviedrs Povels Olsons, kurš strādājis ar grupu “Prāta vētra”) iezīmēja pārmaiņas “Tautumeitu” skanējumā un arī vizuālajā tēlā, un šo jauno virzienu stiprināja dziesma “Guli guli” (tās un arī lielākās daļas albuma producents ir Reinis Sējāns). Lai gan tā joprojām ir etnomūzika, skanējums kļuvis enerģiskāks, ritmiskāks, “atsperīgāks” un mūsdienīgāks, bet pašas dziedātājas savos tēlos vēl vairāk izceļ sievišķīgumu. Kopdarbs ar Renāru Kauperu dziesmā “Muoseņa” (un otrādi - “Prāta vētras” un “Tautumeitu” sadarbība “prātnieku” dziesmā “Tur, kur Dieva kamanas slīd”) ir uz popskanējuma pusi (kā jau tas sadarbības projektos pienākas), taču “Skrejceļa” ievadošā dziesma “Vīna ūtrai” un arī citi jaunie gabali atkal ir “Tautumeitu ‘2021-2022” garā - tajos ieskanas pamatīgs stilu kokteilis.

Jaunajā versijā “Tautumeitas” uzstājas ar “dzīvo” mūziķu sastāvu un jau mazliet pat “velk” etno-elektro-roka virzienā. “Droši vien tev ir taisnība,” smejas grupas līdere Asnate Rancāne. “Skanējums tiešām ir mainījies - savā ziņā apzināti, savā ziņā neapzināti mēs uz to arī gājām. Mēs radām tādu mūziku, kāda mums patīk. Skaidrs, ka mēs arī profesionāli augam - kad pirms pieciem gadiem uzkāpām uz skatuves, mēs taču tikko vēl bijām absolvējušas folkloras skatuvi, un arī tad mūsu pārmaiņas likās grandiozas. Līdz ar to šis albums ir organisks un likumsakarīgs turpinājums. Bet mums ir liels prieks, ka mēs augam, un šī ir mūzika, kas mūs šobrīd “kustina”.”

Īsto brīdi aizkavēja kovids

Albumā apkopotas 14 dziesmas, ieskaitot iepriekš iznākušos singlus “Muoseņa”, “Guli guli”, “Panama” un “Mežā”, no kuriem senākā ir “Panama” - šī dziesma tika izdota jau 2020. gada (!) 1. jūnijā ar pieteikumu, ka tas ir “pirmais singls no drīzumā gaidāmā albuma”. Tik darbīgām un rosīgām meitenēm diezgan netipiska vilcināšanās… “Gluži manas domas, tikai tu aizmirsi par to pusotru vai diviem kovida gadiem,” smaida Asnate. “Tie gadi kaut kur vienkārši pazuda, un tas atspoguļojās arī mūsu darbībā. Kad izlaidām “Panamu”, mēs tiešām domājām, ka drīz pēc šī singla sekos mūsu albums - tam jau bija sacerēta arī mūzika. Taču lietas notika tā, kā tās notika, jo arī mēs centāmies ķert apkārt esošās sajūtas un noskaņojumu. Turklāt mums nemaz tik raiti negāja, jo grupas sastāvā notika pārmaiņas, kurām arī vajadzēja ļauties. Nesteidzinājām notikumus un sagaidījām īsto brīdi. Tas ir pienācis tagad.”

Par pārmaiņām sastāvā - pagājušā gada vasarā aizgāja Lauma Bērza, kuru tagad nomainījusi grupas “Radio trio” un vairākos bekvokālistu sastāvos (arī pie “Prāta vētras”) iepazītā Gabriēla Zvaigznīte. Lai gan viņa oficiāli pie “Tautumeitām” ir tikai pusgadu, pati dziedātāja stāstīja, ka esot sajūta, ka te ir jau mūžam. No malas klausoties un skatoties, tiešām šķita, ka meitenes ir perfekti sadziedājušās, un arī no skatuviskā tēla viedokļa viņas labi sader kopā.

Tagad jau 11 cilvēku sastāvā

Albuma prezentācijas pasākumā “Tautumeitas” iepazīstināja arī ar savu sastāva papildinājumu: klāt nākuši ģitārists Kaspars Vizulis, basa speciālists un ilggadējs Asnates skatuves partneris Staņislavs Judins, pianists (un arī bundzinieks) Elvis Lintiņš un vēl viena “tautumeita”, atraktīvā un eksplozīvā bundziniece Nelli Bubujanca (viņa manīta arī aiz “Prāta vētras” sitamo instrumentu krāvuma). Tas laikam nozīmē, ka turpmāk sadabūt “Tautumeitas” vienkopus uz koncertiem būs grūtāk un arī finansiāli dārgāk. “Kopā ar skaņotāju būsim vienpadsmit - skaņotājs arī ir grupas dalībnieks,” lūgta saskaitīt visu sastāvu, smejas Asnate. “Dažkārt cilvēki nesaprot to, ka esam liels sastāvs, domā, ka esam tikai mēs - meitenes, un tad vēl uzprasa, vai nevaram uzstāties samazinātā kamersastāvā… Taču mēs esam par kvalitatīvu mūziku. Ļoti daudz ieguldām tajā, ko radām, un uzstāties mazākā sastāvā būtu kā atņemt gabaliņu no sevis, lai rastu šo kompromisu. Es domāju, ka desmit cilvēki uz skatuves ir pilnīgi normāls skaitlis - arī pasaulē grupas uzstājas šādos sastāvos. Mums svarīga ir mūzika un kvalitatīva skaņa.”

Iesākumā Japāna, pēc tam - Skulte

Asnate domā, ka jaunais albums ir kā vēstnesis brīvībai un iedvesmai, kas grupas iekšienē ir briedusi jau kopš pirmā albuma izdošanas: “Jauni mūzikas stili, žanru savienojumi un neparastas etnomūzikas pērles satiekas šajā albumā un veido to sajūtu, kas rodas, lidmašīnas dzinējiem ieslēdzoties uz skrejceļa.”

Par aviācijas tēmu albuma prezentācijas pasākumā jokoja arī Renārs Kaupers, kurš ieminējās, ka “Tautumeitām” ir skrejceļš, viņiem savukārt patīk dziedāt par lidmašīnām (“Prāta vētrai” ir arī albums par lidlauku, kas pārāk tāls…), un varbūt no šīm sakritībām varētu izveidot kaut ko kopīgu gaidāmajā “Tautumeitu” lielkoncertā, kas notiks 26. augustā Skultes ostā Saulkrastos. Starp citu, mazliet pat dīvaini, ka iznācis jauns albums, bet meitenes to grasās plašākai publikai atrādīt tikai augusta beigās, turklāt nieka vienā koncertā… “Mūsu mīļie klausītāji Latvijā vēl nezina, ka mēs vasarā dosimies tūrē uz Japānu - uzstāsimies tur ar sešiem koncertiem,” skaidro Asnate. “Kad atgriezīsimies, tad sniegsim koncertu Skultes ostā, turklāt pēc kāda laiciņa mēs plānojam izsludināt arī citus tūres koncertus. Savukārt par skrejceļiem un lidmašīnām - es domāju, ka šajā lielkoncertā noteikti būs kaut kas saistīts ar motoriem, jo mēs taču būsim Skultes ostā, kur varētu parādīties kaut kas industriāls. Skatuves scenogrāfi strādā, pārsteigumi noteikti būs!”

Albuma prezentācijas pasākuma muzikālo daļu ceturtdien Asnate noslēdza ar vārdiem: “Lai tagad skan dziesma “Mežā” un - sākas vasara!” Nudien - kur vēl labāks novēlējums?!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā