TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā skatītākie raidījumi un lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

4.lapa

Zīmes "no augšas" liecina par Krievijas sakāves neizbēgamību

Ministry of Defence of the Russian Federation, (creative commons licence) CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41914316

Lielu satricinājumu laikā, un karš tāds neapšaubāmi ir, daudziem notikumiem cilvēki piešķir maģisku, zīmīgu raksturu. Grūti iedomāties vēl skaidrāku zīmi “no augšas” nekā Melnas jūras kara flotes flagmaņa, kreisera “Moskva” nogrimšana.

Var par dažādām “zīmēm”, likteņa mājieniem un tamlīdzīgām lietām viszinīgi ironizēt, apelēt pie “zinātnes” un teikt, ka tie taču ir pesteļi, kuriem tic vienīgi neizglītoti tumsoņi, bet leģendārais pokera spēles lielmeistars Doils Brensons par zinātnes un realitātes mijiedarbību izsakās vienkārši: “Pasaules izcilākie matemātiķi man varētu stāstīt vienalga ko par varbūtības teoriju, par nejaušības principu un tamlīdzīgām zinātniskām lietām, bet mana ilggadējā dzīves pieredze liecina - visus miljonus, spēlējot pokeru, esmu nopelnījis, kad atrados uz “laimīgās joslas”, bet, kad iestājās “melnā josla”, tad bija jācenšas minimizēt neglābjamos zaudējumus.” Citiem vārdiem, varbūtības teorija ir viena lieta (par tās zinātnisko pareizību šaubu nav), bet reālā dzīve - jau cita lieta, kurā darbojas savi, līdz galam neizskaidrojami principi.

Tā dēvētās māņticības psiholoģisko (absolūti nezinātnisko) izcelsmi nav grūti izskaidrot, tāpat nav grūti augstprātīgi par to pavīpsnāt, taču varbūt prātīgāk būtu apzināties, ka ne visu zinām par pasaules kārtību. Varbūt nevajadzētu ignorēt to, ko nevar neredzēt. Kreisera “Moskva” nogrimšanā ir tik daudz zīmīgu momentu, ka tos ignorēt var vienīgi nevīža. Visu rakstu var izlasīt šeit: Zīmes "no augšas" liecina par Krievijas sakāves neizbēgamību

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā