TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā skatītākie raidījumi un lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

5.lapa

Tādu prokremlisku taksistu viktoru ir tūkstošiem

Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Nu jau par ikdienas parādību Latvijā kļuvuši incidenti, ko izraisa Krievijas Federācijas agresijas attaisnotāji, un katrs nākamais šķiet arvien barbariskāks. Taksistam Viktoram, kurš aiz matiem izrāva no mašīnas klienti, jo tā iebilda brauciena laikā klausīties Krievijas himnu, būs nelielas nepatikšanas. Taču diez vai tās kalpos kā pietiekams profilaktisks līdzeklis, lai līdzīgi gadījumi vairs neatkārtotos. Tādu viktoru Latvijā ir daudz, un karš Ukrainā viņus ir iedrošinājis.

Kara kontekstā Valsts policija Latvijā fiksējusi virkni likumpārkāpumu un noziedzīgu nodarījumu. Sākti 30 kriminālprocesi, vairāk nekā 60 administratīvo pārkāpumu procesi un vairāk nekā 120 resoriskās pārbaudes. Šie skaitļi esot dinamiski mainīgi - vienas pārbaudes tiek izbeigtas, jaunas uzsāktas. Vairumā gadījumu - par Krievijas karu atbalstošas simbolikas atainošanu vidē vai huligāniskām darbībām, traucējot sabiedrisko mieru un kārtību. Savukārt kriminālprocesi sākti pret Ukrainas pilsoņiem vērstu nodarījumu dēļ - visbiežāk tā ir automašīnu bojāšana vai numurzīmju zādzības. Vēl viena kategorija ir kriminālprocesi par Ukrainas karoga zādzībām un tā bojāšanu.

Valsts policija mierina sabiedrību: “Vērtējot šos gadījumus kopējā likumpārkāpumu kontekstā, viennozīmīgi var apgalvot, ka konstatētie nodarījumi nav masveidīgi.” Taču te jautājums, kā un vai vispār Krievijas agresijas aizstāvju izdarības tiek reģistrētas. Uz ēkas vai mašīnas uzkrāsotu Z burtu var traktēt gan kā sīko huligānismu un īpašuma bojāšanu, gan kā naida noziegumu pret ukraiņu un latviešu tautām, par ko sankcijas būtu daudz bargākas. Un te likumsargiem ir ko domāt. Vai tiešām šādus nodarījumus drīkstētu pielīdzināt atkritumu urnas izspārdīšanai? Valsts drošības dienests “Neatkarīgo” informē, ka ik dienu pārbauda tūkstošiem incidentu, ziņojumu un aizdomīgu komentāru. Tātad līdzīgi Krievijas agresiju attaisnojoši un veicinoši nodarījumi tomēr ir kļuvuši masveidīgi:

“VDD redzeslokā ik dienas nonāk tūkstošiem ar atbalsta paušanu Krievijai saistītu un pret Ukrainu un tās valstspiederīgajiem vērstu komentāru interneta vidē. Tāpat VDD regulāri vērtē šāda veida aktivitātes fiziskajā telpā. Katrs šāds gadījums tiek vērtēts individuāli. Lemjot, vai konkrētajā gadījumā pret personu uzsākams kriminālprocess, VDD ņem vērā tādus faktorus kā konteksts, situācija, personas nolūks, motivācija, aktivitāšu sistemātiskums, apjoms un radītais apdraudējums.” Visu rakstu var izlasīt šeit:

Tādu prokremlisku taksistu viktoru ir tūkstošiem

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā