Jaunā teātra sezona ir atklāta

«Ko īsti nozīmē teātris? Tur ir «melnais caurums», zālē tumsā sēž cilvēki un skatās, kā citi cilvēki tai «melnajā caurumā» izliekas par to, kas viņi nemaz nav. Tas, protams, ir ļoti jocīgi, ja tā padomā,» saka Jaunā Rīgas teātra (JRT) mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis. Viņš par to runās izrādē «Sapņu tulkotāju sekta», ar ko pavasarī JRT atgriezīsies teātra vēsturiskajās telpās.

2.lapa

Nacionālajā teātrī - 8 režisori, 11 pirmizrādes

LATVIJAS NACIONĀLAIS TEĀTRIS sezonu tradicionāli sāk, suminot aizvadītajā sezonā labākos - Elzas Radziņas kulonu saņēma Laura Siliņa (no kreisās), Ieviņas un Kārlēna šķiltavas kā labākā jaunā aktrise saņēma Ieva Aniņa, Kārļa Sebra gredzenu - Kaspars Zvīgulis, bet Veltas Līnes ceļojošo balvu «Antas Klints gredzenu» - Agnese Budovska / Publicitātes foto

Atskatoties uz aizvadītās sezonas lielākajām veiksmēm un pasniedzot ceļojošās teātra balvas, 2. augustā savu 104. sezonu atklāja Latvijas Nacionālais teātris. Veltas Līnes ceļojošo balvu «Antas Klints gredzenu» par Intas un Magdalēnas lomām izrādē «Vīrs, kas zināja čūskuvārdus» un Lēdijas Milfordas lomu izrādē «Ferdinands un Luīze» saņēma Agnese Budovska. Elzas Radziņas kulonu par Majas Ņitovskas lomu izrādē «Sievietes daļas» saņēma Laura Siliņa. Kārļa Sebra gredzenu par Jāsona lomu izrādē «Mazā naudiņa» saņēma Kaspars Zvīgulis, bet Ieviņas un Kārlēna šķiltavas kā labākā jaunā aktrise saņēma Ieva Aniņa. Par 103. sezonas labāko iestudējumu uz Lielās skatuves tika atzīts Frīdriha Šillera «Ferdinands un Luīze» Ditas Lūriņas režijā, bet labākā izrāde mazajos spēles laukumos - Viļņa Vēja skatuves versija pēc P. Haismitas un K. Vernera darbu motīviem «Svešinieki vilcienā», režisors - Vladislavs Nastavševs. Aktieri, kuri 103. sezonā piedalījušies visvairāk iestudējumos, ir Daiga Gaismiņa un Egils Melbārdis.

Latvijas Nacionālais teātris jauno sezonu sāks ar režisora un sava jaunā mākslinieciskā vadītāja Elmāra Seņkova izrādi «Pūt, vējiņi!», kas triumfēja 2019. gada «Spēlmaņu naktī», iegūstot «Grand Prix» un «Gada lielās formas izrādes» titulu.

Elmārs Seņkovs teātrī ienāk ar savu radošo komandu, un to veido kustību māksliniece Elīna Gediņa, mūziķis un komponists Edgars Mākens un scenogrāfs Reinis Suhanovs.

104. sezonā Latvijas Nacionālais teātris piedāvās 11 pirmizrādes, kuras iestudēs astoņi režisori. Šogad repertuārā tiks iekļautas arī izrādes bērniem un jauniešiem.

Tuvākā pirmizrāde Lielajā zālē gaidāma 15. septembrī - režisores Ināras Sluckas traģikomēdija «Aizliegtais pianīns». Tā ir veidota pēc 2019. gadā iznākušā Māra Bērziņa romāna motīviem. Izrādē tiks izspēlēts asprātīgs un traģikomisks stāsts par to, kā mūsu dzīvi ietekmē birokrātija un absurdi likumi, kuri neuzrodas no zila gaisa. Tos sacer mūsu līdzpilsoņi.

Pirmā pirmizrāde Aktieru zālē gaidāma 22. septembrī, un tā būs Deivida Harovera drāma «Naži vistās» režisores Inga Tropas versijā. Stāsts par pieaugšanu. Mīlestības stāsts par meklējumiem, par kaisli, par nodevību, par vientulību, par spēju palaist tuvāko uz tālāko lauku, par spēju atvērties otram un iepazīt jaunu pasauli, galu galā, par drosmi satikties pašam ar sevi uzartajā tīrumā.

Savukārt Jaunajā zālē šīs sezonas pirmā pirmizrāde plānota 29. septembrī - ukraiņu režisore Larisa Semirozumenko iestudēs ukraiņu dramaturģes Marinas Smiļanecas drāmu «Suņa māja». Stāsts par trīs brāļiem, kas pazaudējuši saikni cits ar citu. Tas, kas viņus joprojām vieno, ir tēva mājas, vecais suns Kubiks un… Viņa… Vienīgā. Vienīgā, kas var viņus samierināt. Nu, vai arī sanaidot uz visiem laikiem, izvelkot «no skapja» visus pagātnes noslēpumus.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā