Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā

Ingūna Gulbe atklāj pārtikas cenu jaunākās tendences

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

“Pasaulē pārtikas cenas gan saistībā ar kovidu, gan karu Ukrainā izraisīja tādu nelielu šoku. Cilvēki nezināja, kas būs, uzņēmēji nezināja, no kurienes nāks izejvielas. Cenas uzkāpa debesīs, dažās produktu grupās sasniedzot līmeni, kādā tās nekad nebija bijušas. Taču, lai cik tas briesmīgi skan, mēs esam pieraduši pie šiem kara apstākļiem, ir atrasti jauni piegādātāji un loģistikas ceļi. Tālāks cenu kāpums tiešām nav paredzams, dažiem produktiem cenas pat ir jau samazinājušās,” TV24 raidījumā "Uz līnijas" skaidro Ingūna Gulbe, Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja.

Gulbe norāda, ka pat lielākie skeptiķi būs pamanījuši, ka ievērojami ir pazeminājušās cenas eļļai, piena produktiem, arī milti ir kļuvuši lētāki, tāpat putnu gaļa un olas.

“Pasaule ir iemācījusies dzīvot savādāk, un arī pārdevējs ir sapratis, ka pircējs vairs nav gatavs akceptēt cenu kāpumu,” saka Gulbe.

Jautāta par dažādām eksotiskām pārtikas ražošanas tendencēm - no augu proteīna drukāta “zivs”, dažādu kāpuru un kukaiņu lietošana pārtikas ražošanā, Ingūna Gulbe ir skeptiska: “Es nedomāju, ka tuvākajā nākotnē mēs Latvijā, kur ir visi dabas apstākļi pārtikas audzēšanai un ražošanai, sāksim ēst kukaiņus.”