Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Liepnieks atklāj patiesību par vēlēšanām Latvijā - vai rezultāti tiek viltoti?

© Dmitrijs Suļžics /MN

Rakstnieks Jurģis Liepnieks, kuram ir liela pieredze procesos, kas saistīti ar vēlēšanu norisi, paudis viedokli par vēlēšanu norisi Latvijā, precīzāk sakot, par iespējamu rezultātu viltošanu.

Liepnieks, balstoties uz to, ka ir vadījis deviņas vēlēšanu kampaņas, daudzās kādu konsultējis un rūpīgi sekojis līdzi notiekošajam, pauž uzskatu, ka vēlēšanu rezultāti Latvijā netiek viltoti.

"Kāda iecirknī, teorētiski, kādreiz kāds var slepus pielikt kaut kur kādu plusiņu vai mīnusiņu biļetenā, kurā šādu atzīmju nav. Bet tad burtiski varbūt dažiem, jo tas jānoslēpj no citiem darbiniekiem, novērotājiem utt. Tas max, kas teorētiski varētu būt iespējams, bet ļoti grūti un tas nav izdarāms apjomos, kas varētu kaut ko ietekmēt, un es arī tādus gadījumus nezinu.

Balsu pirkšanas gadījumi ir bijuši, bet tas nedaudz cits stāsts. Kopumā esmu pārliecināts, ka vēlēšanas Latvijā, no balsu skaitīšanas viedokļa, ir godīgas," uzskata Liepnieks.

Komentāros gan cilvēki pauž dažādus viedokļus, tomēr liela daļa piekrīt Liepnieka teiktajam, uzsverot, ka viltot vēlēšanu rezultātus iecirkņos ir ļoti grūti vai pat neiespējami.

"Pilnīgi piekrītu, neredzu pat mazāko iespēju, ka masveida viltojumi būtu iespējami."

"Piekrītu par vēlēšanu novērotājiem, esmu bijis - vēlēšanu iecirkni pa dienu kā novērotājs sen atpakaļ, gan vēlāk - aizveroties vēlēšanu iecirknim, daudzi to procesu vēro! Grūti tur iecirknī ko viltot!!"

"Pilnīgi piekrītu. Domāju, ka partijām ir daudzi citi "līdzekļi" (pārspīlētas, nelikumīgas reklāmas, ziedojumu nelikumīga izlietošana utt.), kā ietekmēt vēlēšanu rezultātus bez iejaukšanās pašā leģitīmi veidotā vēlēšanu procesā."

"Esmu bijis 2 vēlēšanu komisijās, skaitījis rezultātus un vienreiz bijis novērotājs. Tur ir pat vairāk par 4 acu principu. Vismaz manā iecirknī pat plusiņus nevarētu slepus pielikt; tad ir jābūt uz vienu roku 8 cilvēkiem. Vēlēšanas Latvijā ir godīgas."

"Vai nav tā,ka balsu slēpšana nenotiek iecirkņos, bet gan pašā Centrālajā balsu skaitīšanas komisijā? Pats esmu piedalījies kā novērotājs. Bet Centrālē neviens nenovero. Tur datorā var pieskaitīt kā vajag. Un biļetenus momentā iznīcina, lai nevar pārskaitīt."

"Ak jūs naivie... Vēlēšanu rezultàti [teorētiski] var tikt viltoti ne jau vēlēšanu iecirknī, bet gan summējot datus no tiem - informācijas sistēmā."