Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Deputāti uzklausa un sola palīdzēt problemātikā, kas saistās ar invaliditātes piešķiršanu

© Kaspars Krafts/f64

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien pēc tās priekšsēdētāja Andra Bērziņa (ZZS) priekšlikuma apņēmās regulāri sekot problēmu risināšanai, kādas konstatētas invaliditātes grupu piešķiršanas procesā.

Pēc Labklājības ministrijas (LM) pārstāves ziņojuma uzklausīšanas, Bērziņš kā vienu no problēmām minēja situāciju, ka cilvēkiem ar tādu invaliditāti, kas dzīves laikā nevar mainīties, piemēram, zaudētu kāju, pēc kāda laika nākas atkārtoti apliecināt atbilstību savai invaliditātes grupai.

Vairāki cilvēki pēc iziešanas cauri "birokrātijas mašinērijai" ir ļoti neapmierināti un viņiem rodas "Pie velna viss!" attieksme jeb var zust motivācija tālāk cīnīties par risinājumiem, izteicās politiķis un pauda viedokli, ka kaut kas invaliditātes grupas piešķiršanas sistēmā nedarbojas atbilstoši.

Uz vairākām problēmām šai jomā norādīja arī bijusī labklājības ministre, pašreizējā Saeimas opozīcijas deputāte Ramona Patraviča (LPV), pieminot gadījumu, kad persona neesot varējusi saņemt vairāk nekā vienu palīglīdzekli, lai gan viņiem ar vienu nepietiek.

Atbildīgās amatpersonas no ministrijām skaidroja, ka personai ir tiesības uz vairākiem palīglīdzekļiem un solīja sagatavot atbildi par konkrēto gadījumu.

Petraviča kā vēl vienu problēmsituāciju minēja gadījumu, kad cilvēkam ratiņkrēsls bijis jāgaida astoņus mēnešus, bet pēc tam izrādījies, ka saņemtais palīglīdzeklis viņa situācijā neesot izmantojams. Savukārt jaunā rindā cilvēks varētu tikt uzņemts tikai 2027.gadā. Viņa arī zinot gadījumus, kad personai neesot piešķirta invaliditātes otrā grupa, iespējams, valsts naudas taupīšanas nolūkos, tā vietā piešķirot trešo grupu, kurai pienākas mazāks atbalsts.

Deputāte Ingrīda Circene (JV) norādīja, ka, piemēram, trešajai grupai kādus no sistēmā pieejamajiem līdzekļiem prātīgāk būtu novirzīt rehabilitācijai un kompensējamajiem medikamentiem, lai tieši risinātu personas situāciju.

LM pārstāve kā vienu no gaidāmajām izmaiņām minēja plānu atgriezties pie klātienes izvērtējumiem invaliditātes grupas piešķiršanā.

Saeimas Sociālo lietu komisija ik pēc pusgada plāno rīkot šiem jautājumiem veltītu sēdi.

Komisija no atbildīgajām ministrijām arī gaidīs informāciju saistībā ar iespējām sniegt lielāku trešā grupas invalīdiem sabiedriskā transporta jomā.