Darbu sākusi "Pienenīte" – Ventspilī bērnudārzu rindu vairs nav

Kopš šā gada 5. maija ventspilnieku jaunā paaudze sākusi apgūt jaunās pirmsskolas izglītības iestādes “Pienenīte” telpas. Līdz ar jaunā 80 vietu bērnudārza nodošanu ekspluatācijā rindas uz vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs vairs nepastāv.
01.06.2021. Marija JASINSKA Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Ventspils izglītības pārvalde

Remonts izvēršas par pārbūvi

Ventspilī, Brīvības ielā 15, pirmsskolas izglītības iestāde tika uzbūvēta 1964. gadā, un ilgus gadus tajā atradās bērnudārzs “Uguntiņa”. Vēlāk ēku par savu mājvietu sauca Ventspils Centra sākumskola, bet, tai attīstoties, šīs telpas kļuva par šauru, un skola pārcēlās uz bijušās Ventspils vakarskolas ēku. Sekojot iedzīvotāju pieprasījumam pēc papildu vietām pašvaldības pārziņā esošajās pirmsskolas izglītības iestādēs, pilsētas dome pieņēma lēmumu izremontēt veco ēku un atklāt 5 grupiņas ar 80 bērnudārza vietām. Aptaujā jaunajam bērnudārzam, kas ir esošās pirmsskolas iestādes “Saulīte” struktūrvienība, dots nosaukums “Pienenīte”. Ventspils Izglītības pārvaldes vadītāja Ineta Tamane stāsta:

Ventspils izglītības pārvalde

“Sākotnēji tika plānots ēkā veikt tikai pašu nepieciešamāko remontu, taču, uzsākot darbu pie projekta, kļuva skaidrs, ka laika gaitā mainījušies būvnormatīvi un izpratne par mūsdienīgu pirmsskolas izglītības iestādi. Rezultātā ēkas pielāgošanā moderna bērnudārza vajadzībām ir ieguldīts pusotra miljona eiro. Esam ieguvuši ēku ar platākām durvīm, piespiedu ventilāciju visās telpās, mikroklimata monitorēšanas un regulēšanas iekārtām, efektīvu virtuves iekārtojumu, augstu energoefektivitāti, plašu un pārdomātu pieguļošo teritoriju.”

Gaiši, krāsaini un droši

Bērnudārza tapšanā veiksmīgi sadarbojušies gan arhitekti un telpu dizaineri, gan būvnieki. Bērnudārza “Saulīte” un struktūrvienības “Pienenīte” vadītāja Laima Znotiņa ir gandarīta par interjera dizaina veidotājas Vitas Balodes un būvnieku SIA “Pilsbūve”, kā arī par teritorijas labiekārtošanas darbu veicēju SIA “AB Būvniecība” darbu.

INTERJERA DIZAINU atzinīgi vērtē gan “Pienenītes” darbinieki, gan bērni un viņu vecāki / Ventspils izglītības pārvalde

“Īpaši priecājamies, ka telpas ir ne tikai funkcionālas un aprīkotas ar mūsdienīgām mēbelēm un tehnoloģijām, bet arī krāsainas, gaišas un bērniem drošas. Tāpat gandarījums ir par izveidoto sporta infrastruktūru - mums ir liela sporta zāle ar dažāda vecuma bērniem nepieciešamajām iekārtām, kā arī stadions ar triecienu absorbējošiem segumiem. Arī pagalmā zem rotaļu iekārtām ir ieklāts bērnam saudzējošs segums, kas pasargā no sasitumiem un nobrāzumiem.”

Domājot par ēkas energoefektivitāti, papildus fasādes siltināšanai un efektīvai vēdināšanas sistēmai ēkas saules puses logiem uzstādītas regulējamas āra žalūzijas, kas neļauj uzkarst telpām un vienlaikus samazina nepieciešamos resursus telpu dzesēšanai vasaras karstajās dienās.

Ventspils izglītības pārvalde

Runājot par mūsdienīgu vidi un tehnoloģijām, Laima Znotiņa norāda uz jauninājumu - “Pienenītē” ierasto digitālo tāfeļu vietā ir uzstādīti digitālie ekrāni, kas paver vēl plašākas iespējas mācību procesā izmantot mūsdienu tehnoloģijas. Jāpiebilst, ka ar pašvaldības atbalstu ne tikai visās Ventspils skolās, bet arī bērnudārzos ir nodrošināta jaudīga optiskā interneta un WiFi tīkla pieejamība.

Aptvertas visas vecuma grupas

Tradicionāli pašvaldībai vislielākais izaicinājums ir iedzīvotāju nodrošināšana ar vietām mazo bērnu grupiņās, proti, vecumā no pusotra gada. Tas ir likumsakarīgi, jo mūsdienu straujais dzīves ritms, tradīciju maiņa un vecāku vēlme kāpt pa karjeras kāpnēm vai saglabāt savu vietu darba tirgū liek jaunajām māmiņām atgriezties darbā jau tad, kad bērniņam ir tikai pusotrs gadiņš. Laima Znotiņa uzsver, ka visos pilsētas bērnudārzos ir vienādi standarti un vienota pieeja bērnu aprūpei un izglītošanai, tāpēc vecāki jūtas droši un labprāt atstāj mazuli bērnudārzā. Arī jaunajā bērnudārzā strādā pieredzējušas auklītes un audzinātājas, kas prot parūpēties par raudošu mazuli, prot gan nomierināt, gan samīļot. Šobrīd “Pienenītē” ir atvērtas četras grupiņas - jaunākajā grupiņā ir divgadnieki. Septembrī tiks atvērta grupiņa pusotrgadniekiem - pagaidām viņiem vēl drusku jāpaaugas, jo šobrīd Ventspilī nevis mazulis gaida uz vietu bērnudārzā, bet bērnudārzs gaida mazuli, kamēr viņš sasniegs atbilstošu vecumu.

DIVGADNIEKI šobrīd ir jaunākie “Pienenītes” apmeklētāji, bet septembrī klāt nāks arī pusotrgadnieki. Ar pavisam mazajiem nenogurstoši darbojas auklītes un audzinātājas - pasargā, pamāca, samīļo / F64

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā