Ventspilī svētkiem būs būt!

Mēs esam noilgojušies pēc svētkiem, pēc kopā būšanas, pēc dzīves svinēšanas. Tāpēc tagad izmantojam katru iespēju, lai varētu paskatīties uz citiem un parādīt sevi kolektīvos pasākumos. Protams, vēl arvien pastāv Covid-19 ierobežojumi, taču ir iespējas, ko vajag izmantot. Viena no tām ir ceļošana tepat pa Latviju, tostarp uz saturiski bagāto un estētiski pievilcīgo Ventspili.
UGUŅOŠANA Ventspilī tradicionāli ir Pilsētas svētku kulminācijas brīdis. Lai izvairītos no lielas pulcēšanās vienviet, tāpat kā pērn, arī šoreiz uguņošana paredzēta no trīs vietām pilsētā – no Olimpiskā centra teritorijas, laukuma pie Reņķa dārza dīķa un laukuma starp Embūtes, Celtnieku un Rindas ielu Pārventā ©Blāze Monta

Par šo vasaru, par gaidāmajiem pilsētas svētkiem un citiem notikumiem saruna ar Ventspils Kultūras centra direktoru Māri Valtenbergu.

ESAM KREATĪVI! Ventspils kultūras centra direktors Māris Valtenbergs atzīst, ka sagatavot pasākumus, kas atbilst valstī noteiktajiem epidemioloģiskajiem noteikumiem un vienlaikus ir aizraujoši apmeklētājiem, ir ļoti grūti. Taču ar radošu pieeju, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, netradicionālus risinājumus un nebijušus formātus, ir iespējams sasniegt ļoti labus rezultātus, kas priecē gan mūs pašus, gan pilsētniekus un viesus / Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Līdz ar Covid-19 pandēmijas ierobežojumiem aizvadītais gads Ventspilī bija neierasti kluss. Arī uz Pilsētas svētkiem lielus ļaužu pūļus negaidījāt. Kā ir šogad?

Es neteiktu, ka pērn Ventspilī bija ļoti klusi - neskatoties uz pandēmiju, mēs meklējām un atradām risinājumus, lai kultūras dzīve un pasākumu norise pilsētā neapsīktu. Notika gan Jūras svētki, gan Pilsētas svētki un iecienītā Piektdienas vakara pastaiga, kā arī citi pasākumi. Jā, tie varbūt nepiesaistīja desmitiem tūkstošu viesu kā ierasts, jo ierobežojumi bija ļoti strikti, taču gan pilsētnieki, gan viesi varēja izbaudīt svētku sajūtu ne tikai vasarā, bet arī ziemā. Protams, arī šī vasara atšķiras no ierastajām Ventspils vasarām, kad tradicionāli pilsētā ir liela tūristu plūsma, jo pilsēta piedāvā baudīt visdažādākos notikumus un sajūtas, sākot no Zilā karoga pludmales un priežu smaržas piesātinātā gaisa, līdz dinamiskiem pasākumiem un mākslinieciski augstvērtīgiem notikumiem. Esam kreatīvi un rodam risinājumus arī tad, kad pulcēšanās iespējas ir ierobežotas. Nav viegli, bet ir iespējas sagatavot pasākumus, kas atbilst valstī noteiktajiem epidemioloģiskajiem noteikumiem un vienlaikus ir aizraujoši apmeklētājiem. Ar radošu pieeju, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, netradicionālus risinājumus un nebijušus formātus, apgūstot neierastas norišu vietas, ir iespējams sasniegt ļoti labus rezultātus, kas priecē gan mūs pašus, gan pilsētniekus un viesus. Uzskatu, ka šī brīža valdības izstrādātie noteikumi, kas paredz cilvēku šķirošanu - ar sertifikātiem un bez tiem, nav laba prakse un nebūt neveicina vakcinācijas tempus. Drīzāk jau otrādi - ļaudis savstarpēji tie pretnostatīti un veido principiāli negatīvu attieksmi pret visu šo procesu. Tāpēc cenšamies piedāvāt tādus pasākumu formātus, lai svētku sajūtu rastu gan tie, kuriem ir sertifikāti, gan viņu draugi un ģimenes locekļi, kuriem šādu sertifikātu dažādu iemeslu dēļ nav. Pilsētas svētki nebūs izņēmums šajā sakarā.

Kā izstrādāt pasākuma norises formātu, kas atbilstu konkrētās situācijas noteikumiem, kuri nemitīgi mainās?

Saprotams, ka arī mūsu pasākumi tiek rīkoti saskaņā ar valstī esošajiem noteikumiem. Pusotra gada laikā esam guvuši jau labu pieredzi strādāt tādā nepārejošā stresa režīmā, būdami gatavi ļoti īsā brīdī sagatavot apjomīgus projektus, tajā pašā laikā izstrādājot vairākus paralēlos modeļus, kas ļautu perspektīvā pielāgoties mainīgai situācijai. Kā zināms, izkāpšana no komforta zonas mobilizē un zināmā mērā veicina izaugsmi. Atzīšu, ka tas nav viegli, ne visiem maniem kolēģiem tas ir bijis pa spēkam. Tomēr, par spīti apstākļiem, nedodu nekādas atlaides ne sev, ne arī komandai. Milzīgs paldies viņiem par sapratni un izturību! Lielu masu pasākumu izstrādes rezultātā apmeklētājiem redzamākā daļa pamatā ir saturiskais un estētiskais piedāvājums. Tāds arī ir mērķis. Attiecīgi mūsu kā organizatoru galvenā rūpe sagatavošanas procesā ir radīt apstākļus, lai svētki būtu droši. Droši ne tikai no epidemioloģiskajiem aspektiem, bet arī no visa pārējā - loģistika pilsētā, transporta un cilvēku plūsma, pasākumu tehniskais un sanitārais aprīkojums, tirdzniecības izvietošana, vispārējā ugunsdrošība un droši uguņošanas priekšnesumi, kā arī neskaitāmas citas lietas. Mums ir laba sadarbība ar pilsētas atbildīgajiem dienestiem un kopēji liela pieredze risināt visdažādākās situācijas. Priecājos, ka Jūras svētki bija izdevušies, ka motociklistu brauciens bija vērienīgs un aizraujošs. Arī Pilsētas svētki, lai gan bez tradicionālā gājiena, tomēr būs dinamiski, muzikāli, atraktīvi un aizraujoši. Darīsim visu, lai Ventspils neliktu vilties nedz saviem iedzīvotājiem, nedz mūsu viesiem.

Kā jau minējāt, šogad Ventspils piedāvāja dažādus spilgtus notikumus, piemēram, jūlija vidū šeit pulcējās motobraucēji no visas Baltijas, bet pirms tam aizritēja Jūras svētki. Kādi tie bija, un vai vēl bez Pilsētas svētkiem būs ko redzēt?

Kā piejūras pilsētai, Jūras svētki Ventspilī ir neatņemama un ikgadēja tradīcija. Bija iespēja apmeklēt svētku tirgu ar kūpinātu zivju smaržu, vērot kuģus Ventā un saulrietu jūras krastā, izbaudīt koncertus un īstu balli. Nedēļu vēlāk notika arī ikgadējais motobraucēju saiets “Kurland Bike Meet”, kas ir Baltijā vērienīgākais šāda veida notikums.

Publicitātes foto

Ventspilī pulcējās vairāk nekā divarpus tūkstoši motociklu. Parādes braucienu vēroja tūkstošiem skatītāju visā maršruta garumā, sākot no Piejūras kempinga līdz pat Pārventai un atpakaļ līdz Ostas ielai. Savukārt 30. un 31. jūlijā Ventspils Lielajā laukumā noritēs lāzergrafikas un gaismu šovs. Līdzīga aktivitāte šā gada maijā tika organizēta Pārventā, un, spriežot pēc ovācijām uz vietas, labajām atsauksmēm internetā, lielā vairumā izplatītajām video liecībām sociālajos tīklos, secinām, ka tas pozitīvi pārsteidzis ļoti daudz pilsētas iedzīvotāju un viesu, tāpēc arī radās ideja līdzīgu aktivitāti organizēt Ventas kreisajā krastā. Abus jūlija pēdējos vakarus no pulksten vienpadsmitiem vakarā līdz vieniem naktī ar nelieliem pārtraukumiem tiks atkārtots desmit minūšu garš lāzeru un gaismu šovs - tātad nokavēt neko nevarēs. Ar lāzergrafikas animācijām tiks izzīmētas koncertzāles “Latvija” fasādes kontūras un elementi, tumsnējās debesīs virs Lielā laukuma uzmirdzēs viskrāšņākie lāzeru un gaismu stari, kas sinerģijā ar īpaši gatavotu muzikālo fonu veidos neaizmirstamas izjūtas. Paralēli visam notiek darbs arī pie iedzīvotāju iemīļotās Piektdienas vakara pastaigas, kas notiks augusta izskaņā.

Publicitātes foto

Noprotu, ka arī Pilsētas svētku programma šogad būs pietiekami plaša un aicinās uz Ventspili daudz vairāk viesu nekā iepriekšējā gadā...

Jā, mēs esam sagatavojuši vairākus variantus dažādu pasākumu norisei, jo darba procesā līdz galam nav skaidrības, kas būs atļauts, kas liegts. Svētku notikumi plānoti no 5. līdz 8. augustam. Ieskaņā plānots koncerts “Roka balādes” koncertzālē “Latvija”. Svētku atklāšanu un domes balvu pasniegšanas ceremoniju organizēsim koncertzāles “Latvija” amfiteātrī. Savukārt svētku norises sestdienā, 7. augustā, paredzētas visā pilsētā - Lielajā laukumā, Reņķa dārzā, Ostas ielas promenādē, Rātslaukumā, Vecpilsētas tirgus laukumā, Livonijas ordeņa pilī un citviet. Šādu decentralizētu norišu izvietojumu pilsētā publika labprāt akceptē - tas dod iespēju daudz brīvāk pārvietoties, izbēgt no drūzmēšanās un izvēlēties to vietu, kas pašam šķiet visjaukākā un interesantākā. Pieredzēsim gan Latvijas vadošu pavāru meistarklases un šovu “Garšu cīņās” Ostas ielas promenādē, gan Digitālos svētku Lielajā laukumā, gan Baltijas dizaina tirgu Reņķa dārzā ar turpat piecdesmit Latvijas labāko modes, rotu un aksesuāru dizaineru piedalīšanos, kā arī viesiem no Lietuvas un Igaunijas. Četrās dienās būs vairāk nekā četrdesmit dažādu svētku aktivitāšu - gan sportisku, gan izklaidējošu, gan arī relaksējošu. Ar pilnu pasākumu programmu var iepazīties šeit.

Daudzi uz Pilsētas svētkiem brauc tikai svētku noslēguma lielā koncerta dēļ, kurā ierasti piedalās sabiedrībā iemīļoti mūziķi. Ko varam sagaidīt šogad?

Noslēguma koncerts, kas paredzēts Reņķa dārzā, savā ziņā būs unikāls, šim ierobežojumu laikam jau nu noteikti. Viesosies jauniešu vidū populārā grupa “Sudden Lights”. Bet gala šovā pirms uguņošanas ar jubilejas koncertprogrammu, ko pirms diviem gadiem baudījām izpārdotā arēnā „Rīga”, uzstāsies grupa „Jumprava”. Cik zināms, tas šogad būs grupas vienīgais koncerts, jo vīri ir ļoti aizņemti, strādājot pie mākslas filmas tapšanas par grupas vēsturi. Pēc grupas „Jumprava” uzstāšanās un uguņošanas uz skatuves kāps Latvijas publikai labi zināmā pasaulē populārā grupa „GusGus” no Islandes. Jāpiemin, ka Ventspils būs viena no pirmajām vietām Eiropā, kur klātienē izskanēs islandiešu jaunā tūres programma.

Vai būs arī tradicionālā uguņošana?

Uguņošana pavisam noteikti būs. Tā vienlaikus paredzēta no vairākām pilsētas vietām - no Olimpiskā centra teritorijas, laukuma pie Reņķa dārza dīķa un laukuma starp Embūtes, Celtnieku un Rindas ielu Pārventā. Aicinām apmeklētājus nepulcēties vienuviet, bet izmantot tuvējās labākās redzamības teritorijas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā