Ventspils uzklausa iedzīvotāju vēlmes

Esam pieraduši, ka Ventspils sevi dēvē par ģimenēm, tai skaitā mazuļiem draudzīgu pilsētu. Tas tiek panākts ar lielu pašvaldības atbalstu. Lai precīzi izzinātu iedzīvotāju vēlmes un vajadzības, ik gadu pašvaldības Sociālais dienests organizē iedzīvotāju aptauju, kurā katrs var izteikt savu vērtējumu, ideju, piedāvājumu, lai kopīgiem spēkiem pilsēta kļūtu par arvien vilinošāku dzīvesvietu.
©Publicitātes foto

Aptauja kā ideju ģenerators

Viena no Sociālā dienesta virzītā projekta “Mazulim draudzīga pilsēta” aktivitātēm ir aptauja, kurā katrs pilsētnieks un arī pilsētas viesis var vēstīt par saviem novērojumiem un ieteikt optimālākus risinājumus gan infrastruktūras, gan pakalpojumu jomā. Šā gada janvārī tika apkopoti saņemtie ieteikumi - to ir vairāk nekā pieci simti. Domes deputāts, Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītājs Didzis Ošenieks teic: “Pašvaldība ļoti labprāt ņem vērā iedzīvotāju izteiktās vēlmes un iespēju robežās tās īsteno. Ja ideja tiek novērtēta par labu un realizējamu, netiek gaidīts nākamā gada budžets, bet gan nepieciešamie uzlabojumi veikti tuvākajā iespējamā laikā.” Vaicāts, kā ir panākta tikt liela iedzīvotāju ieinteresētība un aktivitāte, domes pārstāvis pauž, ka to veicina pašvaldības attieksme un spēja ātri pieņemt lēmumu. Redzot, ka ieteikumi ir sadzirdēti, pieaug arī aktivitāte. Aptauju rezultātā pilsētā ir veikts neskaitāmi daudz uzlabojumu, tostarp pagarināta koka laipa pilsētas pludmalē, lai arī māmiņas ar mazuļiem varētu baudīt sauļošanās prieku, vienlaikus pieskatot mazo ratiņos.

MOTIVĒJOŠS VĒRTĒJUMS. Sociālā dienesta vadītāja Una Lapskalna ir patiesi gandarīta, ka pašvaldības un to iestāžu darbs no ventspilnieku puses tiek augstu vērtēts. Tas ir labs stimuls, lai strādātu vēl aktīvāk / Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Ventspils Sociālā dienesta vadītāja Una Lapskalna uzsver, ka svarīgas ir ne tikai pilsētnieku domas, bet arī pilsētas viesu idejas. Negaidot aptaujas laiku, katrs var sūtīt savus ierosinājumus, kas uzlabotu pilsētvidi, - tie visi tiek izskatīti un iespēju robežās īstenoti. Ir novērots, ka saņemtais iedzīvotāju ierosinājums ir saskaņā ar domē jau pieņemtajiem, bet vēl nerealizētajiem lēmumiem. Tas liecina, ka pilsētas vadība uzmanīgi seko līdzi procesiem pilsētā un pamana lietas, ko vajadzētu uzlabot, lai pilsēta būtu komfortabla visu vecumu iedzīvotājiem.

Bērnu drošībai un veldzējumam

DROŠĀKA rotaļāšanās Bērnu pilsētiņas iekārtās turpmāk būs arī vakara krēslas stundās. LED apgaismojums padarīs gaišas ne tikai taciņas, bet arī rotaļu iekārtas / Publicitātes foto

Kā vienu no jaunākajiem pašvaldības ieguldījumiem mazo ventspilnieku drošībai un komfortam var minēt LED apgaismojumu pie rotaļu iekārtām. Didzis Ošenieks stāsta: “Vasarā dienas ir garas, tāpēc Bērnu pilsētiņas piedāvājumu var izmantot līdz pat tās slēgšanai vakarā, bet drīz nāks rudens, dienas kļūs īsākas un jau ap pulksten 17 paliks tumšs, kas nozīmē, ka arī rotaļāties nebūs droši. Tāpēc drīzumā uzstādīsim apgaismojumu, kas izgaismo ne tikai ieliņas un takas, bet arī rotaļu iekārtas, lai bērni droši var rāpties, šļūkt, lēkt, šūpoties arī vakaros, kad saules gaismas vairs nav.”

BRĪVKRĀNI Bērnu pilsētiņā ir populārs šī gada jaunums, jo kalpo ne tikai kā funkcionāls objekts, kur padzerties vai uzpildīt ūdens pudeli, bet arī kā vieta, kur var pašļakstīties un veldzēties karstajā vasarā / Publicitātes foto

Šovasar uzstādīti arī dzeramā ūdens brīvkrāni. Una Lapskalna piebilst, ka tie kļuvuši ne tikai par funkcionālu labiekārtojuma elementu, kur padzerties vai uzpildīt ūdens pudeli, bet arī par vietu, kur veldzēties karstajās vasaras dienās. “Redzam, ka bērni ir sajūsmā, jo kuram mazajam gan nepatīk ūdens šļakatas, it īpaši, ja gaisa temperatūra svārstās ap 30 grādiem pēc Celsija.”

Konkurss - Mazuļa foto Ventspilī

MAZUĻU FOTOKONKURSS. Šī gada pavasara konkursa uzvarētāja ir mammas Agneses Graudiņas-Gūtmanes iesūtītā fotogrāfija ar meitiņu Adrianu. Jāpiebilst, ka arī 2017. gadā šīs ģimenes iesūtītā fotogrāfija tika atzīta par uzvarētāju, tikai toreiz galvenais varonis bija cits - brālis Gustavs / Publicitātes foto

Mēs visi vēlamies iemūžināt dzīves skaistākos brīžus, tai skaitā vecāki aizrautīgi fotografē savus mazuļus, lai saglabātu atmiņas. Tradicionāli Ventspils organizē četrus mazuļu fotokonkursus gadā, izvēloties labākās fotogrāfijas, kurās redzams mazulis un pilsētvide. Una Lapskalna skaidro konkursa noteikumus: “Galvenais konkursa nosacījums ir foto ar mazuli līdz trīs gadu vecumam pilsētvidē - uz ielas, zālienā, pie jūras, puķu dobē, atrakciju parkā vai jebkurā citā vietā. Nav svarīgi, kur pilsētā tiek uzņemts foto, jo mēs savu pilsētu pazīstam līdz pēdējam akmenim un ziedam, taču vērtēšanas komisija ņem vērā arī to, cik daudz foto pastāsta par mūsu pilsētu. Priecājamies, ka vecāki no visas Latvijas pēc viesošanās Ventspilī ļoti aktīvi iesūta fotogrāfijas, kas, saprotams, apgrūtina vērtēšanas komisijas darbu, bet vienlaikus sniedz gandarījumu, ka šī pilsēta ir raisījusi tik daudz pozitīvu emociju. Aicinām savus mirkļa foto sūtīt e-pastā uz adresi mazulis@ventspils.lv.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā