"Atzeles sports" – komandu sporta virzītājspēks

Gulbenes novada Sporta pārvalde kopā ar citām reģiona pašvaldībām ir izveidojusi sporta līgu “Atzeles sports”, kas apvieno komandas un organizē reģionāla līmeņa sacensības klasiskajā un pludmales volejbolā, kā arī klasiskajā un 3x3 basketbolā. Pirmsākumi apvienībai “Atzeles sports” ir likti jau 2017. gadā, kad Alūksnes, Balvu un Gulbenes novads izveidoja vienotu volejbola čempionātu – “Atzeles volejbola līgu”. Attīstoties sadarbībai arī citos sporta veidos, klāt nākušas Madonas novada komandas un čempionāti 3x3 un klasiskajā basketbolā, kā arī 2021. gadā pirmo reizi tika organizētas sacensības “Atzeles sports” pludmales volejbolā un 3x3 basketbolā.
SPORTA SPĒĻU popularitāti reģionā veicina sporta līga “Atzeles sports”, kas organizē reģionālos atklātos čempionātus klasiskajā un 3x3 basketbolā, kā arī pludmales un klasiskajā volejbolā, informē Gulbenes novada Sporta pārvaldes vadītājs Lauris Krēmers ©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Vairāk komandu, lielāka konkurence

Ar mērķi popularizēt komandu sporta spēles, paaugstināt sportistu profesionalitāti, dot iespēju visu vecumu sportistiem savstarpēji sacensties un pierādīt savas spējas ārpus ierastās vides, četras Vidzemes pašvaldības - Gulbene, Madona, Alūksne un Balvi apvienojušās apvienībā “Atzeles sports”. Gulbenes novada Sporta pārvaldes vadītājs Lauris Krēmers skaidro: “Katrā novadā ir sporta spēļu komandas, kas ir pietiekami spēcīgas cīnīties ar sev līdzīgām, bet līdz šim tām nebija iespēju doties izbraukumos uz kaimiņu novadiem, lai objektīvi novērtētu savus spēkus, krātu spēļu pieredzi un izbaudītu sacensības garu. “Atzeles sporta” organizētajos čempionātos piedalās ne tikai iepriekš minēto pašvaldību komandas, bet jebkura komanda, kas vēlas mēroties spēkiem. Stabilizējoties Covid-19 situācijai, uzņemsim arī kaimiņvalstu komandas, tostarp no Igaunijas un Krievijas.”

3x3 basketbols saaicina 58 komandas

Interese par dalību “Atzeles sporta” organizētajās sacensībās visos iekļautajos sporta veidos ir ļoti liela. Par to liecina fakts, ka, piemēram, Gulbenes posmā 3x3 basketbolā piedalījās 58 komandas piecās vecuma grupās. Vaicāts, vai lielo interesi par 3x3 basketbolu ir veicinājis fakts, ka šis basketbola veids ir iekļauts olimpisko sporta veidu sarakstā, Lauris atgādina: “3x3 basketbols ir loģisks turpinājums savulaik aktuālajai kustībai “Bruģa bumba”, “Streetball” un “Ghetto Games”, tāpēc nevar teikt, ka interese ir būtiski pieaugusi. Likumsakarīgi, ka pēc mūsu 3x3 basketbolistu olimpiskās zelta medaļas izcīnīšanas interese par šo sporta veidu pieaugs.”

Svarīgi, ka 3x3 basketbola čempionāts tiek organizēts sadarbībā ar Latvijas Basketbola savienību, kura fiksē rezultātus FIBA 3x3 mājaslapā. Tas nozīmē, ka jebkuras komandas dalība “Atzeles sporta” 3x3 basketbolā dos Latvijai reitinga punktus, kas pavērs ceļu uz nākamajām olimpiskajām spēlēm.

IEGULDĪJUMS. Gulbenes novada pašvaldības uzdevumā pieredzējušais basketbola treneris Mārtiņš Zībarts, piedaloties Gulbenes novada Bērnu un jaunatnes sporta skolas basketbola trenerim Oskaram Vīksnam, lai izaudzinātu jaunu basketbolistu paaudzi, izstrādāja divus apjomīgus materiālus - “Basketbola attīstības programma Gulbenes novadā” un “Jauno basketbola spēlētāju attīstības vadlīnijas”. / Publicitātes foto

Mērķis - atdzīvināt leģendāros “Gulbenes bukus”

Runājot par klasisko basketbolu, jāatceras leģendārā basketbola komanda “Gulbenes buki”, kas daudzus gadus bija viena no Latvijas augstākās līgas basketbola komandām. Šobrīd komandā pietrūkst jaunu un spēcīgu basketbolistu, tāpēc sadarbībā ar Gulbenes novada Bērnu un jaunatnes sporta skolu tiek organizētas aktivitātes, kas jaunajos basketbolistos rosinātu vēlmi būt labākajiem un spēcīgākajiem, turpinot “Gulbenes buku” iemīto taku Latvijas basketbola pasaulē. Viens no instrumentiem ir “Atzeles sports” un pašvaldības sporta dzīvei novirzītās investīcijas, kas pavērs iespējas piesaistīt augsta līmeņa trenerus, tostarp augstākā līmeņa profesionāļus. “Pakāpeniski veidosim sistēmu, lai izaudzinātu jaunu basketbolistu paaudzi, kura spēj labi spēlēt augstākajā divīzijā. Šajā sakarā jau esam veikuši būtisku darbu - Gulbenes novada pašvaldības uzdevumā pieredzējušais basketbola treneris Mārtiņš Zībarts, piedaloties Gulbenes novada Bērnu un jaunatnes sporta skolas basketbola trenerim Oskaram Vīksnam, izstrādāja divus apjomīgus materiālus - “Basketbola attīstības programmu Gulbenes novadā” un “Jauno basketbola spēlētāju attīstības vadlīnijas”. Abi dokumenti kalpos kā pamats, uz kura būvēt ilgtspējīgu Gulbenes novada basketbola sistēmu un veidot Gulbenes novadu par Latvijas Ziemeļaustrumu reģiona basketbola centru. Es vēlētos izveidot sistēmu, kurā sadarbojas pašvaldības, sporta skolas, augstskolas un klubi, jo tikai kopā ir iespējams izveidot augsta līmeņa basketbola komandu,” paskaidro Sporta pārvaldes vadītājs.

Pludmales un klasiskais volejbols uz viļņa

“Atzeles sporta” organizētajā pludmales volejbolā sacentās 32 komandas, bet, sākoties rudens sezonai, aktuāla ir sacensību organizēšana klasiskajā volejbolā. “Esam apzinājuši potenciālās, pietiekami laba līmeņa komandas, kas varētu būt “Atzeles sporta” līgas dalībnieces. Domājams, ka arī šajā sporta veidā atsaucība būs liela, jo katrā novadā ir pa dažām komandām, bet ar to nepietiek, lai organizētu pietiekami augsta līmeņa sacensības. “Atzeles sporta” volejbola sacensības būs laba iespēja satikties, spēlēt un pilnveidot profesionalitāti,” lēš Lauris Krēmers.

Veido atbilstošu infrastruktūru

Plānojot sporta infrastruktūras attīstību, tostarp sporta centra tuvumā esošā stadiona rekonstrukciju, paredzēta arī basketbola laukuma izbūve, kas atbilst šodienas 3x3 basketbola prasībām.

Pašlaik notiek metu konkursā iesniegto piedāvājumu izvērtēšana iecerētajai vieglatlētikas manēžai, kas apliecina, ka tuvākajā laikā Gulbene plāno kļūt arī par vieglatlētikas centru Latvijas ziemeļaustrumu reģionā. Vieglatlētikas manēža atradīsies pie lielā stadiona, kurš jau ir pārbūvēts. Vieglatlētikas manēžas projekts būs ļoti īpašs, jo viena no sienām būs izbūvēta kā stadiona tribīnes, turpat blakus atradīsies arī basketbola laukumi, ko ziemā paredzēts izmantot atvērtā ledus laukuma izveidošanai hokeja un slidošanas nodarbībām.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā