Noķert ziemu aiz astes Vidzemes augstienē

Tikko noslēgušās ziemas olimpiskās spēles Pekinā, kurām līdzi sekoja liela daļa Latvijas iedzīvotāju, it īpaši tie, kam ir tuvi ziemas sporta veidi. Slēpošana ir vispopulārākais ziemas aktīvās atpūtas veids, tāpēc saprotamas ir daudzu Latvijas iedzīvotāju bažas, ka sniegs kūst un ziemai raksturīgās izklaides ir beigušās. Taču, kamēr kurzemnieki jau domā par redīsu sēšanu, tikmēr Vidzemē, tajā skaitā Madonā, nekas vēl neliecina par pavasara tuvumu – mežos, pļavās, silos un kalnos ir sniega pārpilnība.
LEDUS skulptūra pie Arona pilskalna izskatās kā pašas dabas radīta ©Madonas novada TIC publicitātes foto

Sporta bāze “Smeceres sils” - olimpiešu kalve

Pašvaldības pārziņā esošā sporta bāze “Smeceres sils” ir vieta, kur savus panākumus slēpošanā un biatlonā kaldina Latvijas olimpieši, tostarp madonieši Raimo Vīgants un Kitija Auziņa, kuri šā gada olimpiādē pierādīja, ka arī starp latviešiem ir ļoti spēcīgi distanču slēpotāji, kuri var gozēties pasaules labāko divdesmitniekā. Uzdrošinos teikt, ka “Smeceres sils” ir visvairāk apmeklētā un pazīstamākā distanču slēpošanas sporta bāze, kurā rezultātus kaldina ļoti augstas raudzes sportisti ne tikai no Latvijas. Taču arī jebkuram citam ziemas sporta veidu cienītājam tā “durvis” ir atvērtas, kā arī piedāvājumā ir slēpju un inventāra noma. Ņemot vērā Smeceres sila, kas ir dabisks priežu mežs, savdabīgo reljefu, ir izveidotas vairākas dažādas sarežģītības distanču slēpošanas trases - iesācējiem lēzenākas, bet cilvēkiem ar labu slēpošanas pieredzi trases ir garākas, ar straujākiem pagriezieniem, kāpumiem un kritumiem. Respektīvi, šeit katrs var atrast savām spējām un vēlmēm atbilstošāko trasi, kas variē 2,5 līdz 30 kilometru garumā. Jāpiebilst, ka īsākā trase ir apgaismota un slēpotājus uzņem līdz pulksten 8 vakarā.

“SMECERES SILS” ir populārākā un vislabāk aprīkotā slēpošanas un biatlona sporta bāze Latvijā, kur trenējas ne tikai labākie Latvijas, bet arī citu valstu biatlonisti un distanču slēpotāji, tostarp šā gada Pekinas spēļu dalībnieki madonieši Raimo Vīgants un Kitija Auziņa / Madonas novada TIC publicitātes foto

Šajā sestdienā Smeceres silā noritēs ikgadējais pasākums - “Tautas slēpojums Madona 2022”, kas tradicionāli pulcē lielu skaitu dalībnieku. Lai gan sporta bāzē noritēs sacensības, daļa būs pieejama arī aktīvās atpūtas cienītājiem, tāpēc jau šonedēļ uz Madonu droši var doties arī tie, kuri sacensībās startēt neplāno, bet vēlas izbaudīt ziemas priekus.

Distanču slēpošana Madonas pusē pieejama arī divus kilometrus garā trasē Biksēres muižā, bet viesu mājas “Šubrakkrasti” piedāvā vizināšanos ar sniega motocikliem, distanču slēpošanu, vizināšanos no kalna ar ragavām, piknika vietu, pirtiņu un naktsmājas.

Ērgļos distanču slēpotājus apgaismotā 1-5 kilometrus garā trasē gaida līdz pat deviņiem vakarā. Piedāvājumā arī inventāra noma. Arī Cesvainē ir ierīkota distanču slēpošanas trase.

ĒRGĻOS izveidota apgaismota distanču slēpošanas trase lieliem un maziem - piedāvājumā arī inventāra noma / Madonas novada TIC publicitātes foto

Nakšņo, neizejot no trases

Gluži kā glaunajos ārzemju slēpošanas kūrortos, arī “Smeceres silā” tiešā trases tuvumā ir iekārtotas vairākas naktsmītnes. Tā ir fantastiska sajūta, ja nav jādomā par slēpju un inventāra pārvadāšanu no viesnīcas uz slēpošanas trasi un atpakaļ, bet, tā teikt - tieši no gultas uz slēpēm. Tiešā sporta bāzes tuvumā ir jau iepazītās naktsmītnes “Smeceres sils” un “Sniegi”, bet pavisam nesen, februārī, ir atklāta jauna, mūsdienīga apmešanās vieta “Sila terases”. Tā kā slēpošanas trases stiepjas tālu, ļoti piemērota apmešanās vieta, kas sniedz arī ēdināšanas pakalpojumus, ir “Smeceres krogs”.

Runājot par ēdināšanas pieejamību Smeceres silā, jāatzīst, ka tieši sporta bāzē kafejnīcas nav, taču Madonā ir vairākas ēdināšanas iestādes, kas piedāvā maltītes gan līdzņemšanai, gan ēšanai uz vietas. Par populārākajām, it īpaši jauniešu vidū, var nosaukt picēriju, kurā itāļu picas, kas pielāgotas latviešu garšu kārpiņām, cep autentisks itālis. Tāpat arī Madonas kebabi no Kebabostas ir guvuši lielu apmeklētāju atzinību. Gan picērija, gan kebabnīca pieņem pasūtījumus pa telefonu - atliek vienoties par saņemšanas laiku.

GAIZIŅŠ ir Latvijas augstākais kalns, un tā potenciāls tiek pilnvērtīgi izmantots - slēpotāji, snovotāji, ragavu un kameru šļūcēji un pat motocikli drosmīgi dodas lejup no kalna / Madonas novada TIC publicitātes foto

Esot Madonas pusē, būtu grēks šo Vidzemes pilsētu neiepazīt vairāk, tāpēc novada tūrisma un informācijas centrs piedāvā dieties vienu stundu garā ekskursijā gida pavadībā. Tās laikā varēsiet iepazīt pilsētas šarmu, sajusts pilsētas reljefu un dzirdēt interesantus stāstus par Biržu muižu, kā arī uzzināsiet, kāda saistība ir šīs vietas attīstībai ar dzelzceļu, noskaidrosiet, kāpēc Madona ir Latvijas ziemas galvaspilsēta. Interesanti fakti atklāsies saistībā ar Madonas tradīciju turēt augstā godā dziedātājgaili. Šobrīd, kamēr vēl Madonas pusē valda sals un sniegs, ir apskatāma dabiskas formas ledus skulptūra blakus Arona pilskalnam pie avota ūdens ņemšanas vietas. Ir vērts uzkāpt arī pašā pilskalnā un pavērties uz burvīgo apkārtni no augstāka skatupunkta.

Kalnu slēpošana Vidzemes augstienē

Latvija nevar lepoties ar augstiem kalniem, tāpēc kalnu slēpošanas trases tiek ierīkotas pauguros, ko kalnu valstis uzskatītu gluži vai par līdzenu vietu. Taču mēs esam iemācījušies arī pakalnus pielāgot kalnu slēpošanas trašu izveidošanai. Vidzemes augstiene ir vieta, kur atrodas mūsu visaugstākais kalns - Gaiziņš. Tā potenciāls ir pilnvērtīgi izmantots, un slēpotāji izmanto plašās iespējas: slēpošanas trasi “Lielais Golgāts” ar nobrauciena garumu 320 metru, “Mazo Golgātu”, “freedride” zonu “Kamielis”, kā arī divus kilometrus garu distanču slēpošanas trasi un 120 metru garu bērnu kameršļūkšanas trasi, bērnu motociklu īri un kafejnīcu.

SMECERES silā, pateicoties ļoti plašajai teritorijai, katrs var atrast savām spējām atbilstošāko slēpošanas trasi, kas vijas caur ainavisku mežu pat 30 km garumā / Madonas novada TIC publicitātes foto

Kalnu slēpošanu brīvdienās piedāvā arī Rēķu kalns, kur uzstādīts pacēlājs un trases pielāgotas gan slēpēm, gan snovam, gan kameršļūkšanai. Rēķu kalnā var arī noīrēt istabu, izsildīties pirtiņā un paēst vietējā kafejnīcā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā