Slepkavības rēgs: Rogovkā joprojām šoks un sēras

Kā var tā būt, ka tu dzīvo vienā ciemā kopā ar cilvēkiem, ar kuriem ikdienā satiecies veikalā, pastā, pagasta mājā, un tad pēkšņi vienā mirklī pasaule sagriežas kājām gaisā – mierīgo ikdienu salauž neziņa par ciema meitenītes likteni, kam seko briesmīgs slepkavības rēgs.
©Ieva Zemīte

Kopš maija sākuma Rēzeknes novada Rogovkas ciema iedzīvotāju sabiedrisko organizāciju un militāro struktūrvienību meklētā septiņgadīgā Justīne Reinikova jūnijā tika atrasta mirusi ar acīmredzamiem miesas bojājumiem. Aizdomās pa slepkavību ir aizturēts viņas tēvs un pamāte.

Rogovkā šobrīd valda stings klusums. Iedzīvotāji sarunās ar svešiem ielaižas nelabprāt. Visapkārt jūtams izteikts emocionāls smagums. “Neatkarīgā” par to pārliecinājās, apmeklējot Rogovku un arī Dubuļu ciemu.

Cieņas apliecinājumus un atzinības vārdus iedzīvotāji veltīja valsts policijai - viņi darot visu iespējamo, lai noziegums tiktu atklāts, vainīgie saukti pie atbildības un apsūdzību celšanai tiktu savākti un procesuāli korekti nostiprināti visi iespējamie pierādījumi. Kā norāda iedzīvotāji, tieši policija ir guvusi apstiprinājumu un norādes Justīnes mirstīgo atlieku atrašanai. Tas izdevies, noklausoties ģimenes sarunas jaundzimušā bērna pusgada svinību laikā.

Rogovka pieder Nautrēnu pagastam. Nautrēnu pagasta pārvalde atrodas teju vai blakus mājai, kurā dzīvoja Justīne. Turpat ir arī veikals, kas pašlaik ir slēgts, jo bijis ugunsgrēks. Tagad notiek remonts, un izskatās, ka veikals drīz atkal strādās. Nautrēnu pagasta pašvaldības darbinieces “Neatkarīgajai” stāsta, ka no rīta atbraukusi policija, bet jau vakarā vietējie sākuši baumot par notikušo. Viss, kas pašlaik tiek runāts, esot baumas un vēlreiz baumas. Sākotnēji esot bijusi cerīga ģimene ar labiem nolūkiem, un notikušajam esot grūti noticēt. Un ģimene Rogovkā nodzīvojusi tikai aptuveni astoņus mēnešus. “Kad viņi atbrauca, nebija naudas, lai nopirktu māju. Viņi nopirka māju ļoti sliktā stāvoklī. Vīrietis teicās visu darīt, lai savestu kārtībā, jo protot. Pirmajā reizē, kad meitenes tēvs bija pagastā, radās ļoti labs iespaids. Jautāja, kur atrodas miskastes, noskaidroja visas pašvaldības prasības sociāli maznodrošinātajām ģimenēm, nekas neliecināja par sliktām sekām,” skaidro pašvaldībā.

Ieva Zemīte

Tēvs bijis strādīgs

Justīnes tēvs strādājis “uz ceļiem” - lējis asfaltu. No kolēģiem esot labas atsauksmes - mierīga rakstura, strādīgs cilvēks. Arī pēc traģēdijas gājis uz darbu un nav izrādījis nekādas emocijas. Ģimene dzīvojusi pilnīgi noslēgti, neviens nav redzējis, ka vīrietis gājis pirkt alkoholiskos dzērienus vai pļēgurojis ciemā. Sieviete pirms abu kopīgā bērna piedzimšanas decembrī strādājusi Rēzeknes “Lidl” veikalā. No vietējiem iedzīvotājiem “Neatkarīgā” uzzināja, ka Justīnes pazušanas dienā tēvs nevienu neesot laidis pār slieksni, bet vietējie meklējuši līdz pulksten 4.00 rītā. Tikai vēlāk tēvs sācis piedalīties meklējumos. Tāpat tiek pieminēts, ka vīrietis pārdevis mašīnu un iegādājies jaunu. Domājams, policija atradīs arī pārdoto automašīnu.

Ieva Zemīte

Pamests nams ar bērnu rotaļlietām

Apsekojot aizturēto ģimenes locekļu māju, pavērās visai skumīgs skats. No pirmā acu uzmetiena tur neviena nebija. Sastapām kaķīti pie mājas ārdurvīm, kurš sāka izmisīgi ņaudēt - “ēst, ēst”! Bet pilnīgu neizpratni radīja vilku šķirnes tipa suņa rejas, kurš bija ieslodzīts garāžas tipa šķūnī. Rejošais dzīvnieks izbāza deguntiņu caur koka durvīm un apklusa. Nautrēnu pagasta pašvaldības darbinieces sacīja, ka ģimene māju nopirkusi avārijas stāvoklī. No ielas puses koka nams ir apdarīts ar ķieģeļiem. Pagalmā puse mājas nogruvusi. Līdzās mājai atrodas sakņu dārziņš ar loku un salātu dobītēm. Plāna vidū ar skatu uz baznīcu redzama bērnu smilškastīte ar rotaļlietām, kur Justīne vairs nespēlēsies. Grūti spriest, kādas ir telpas iekšpusē, jo visi logi ir aizklāti. Kamēr “Neatkarīgā” pētīja nama apkārtni un jau bija ārpus teritorijas, negaidīti uzradās kāds vīrietis, kurš laikam ir mājas pieskatītājs. Viņš nebija laipns un runīgs. Vienu gan viņš apstiprināja - jā, šī ir tā māja. Pagastmājā neviens par šo cilvēku nezināja neko pateikt, pieļāva, ka radinieks.

Ieva Zemīte

Iespējams, policijai jau sākotnēji bija aizdomas

Aptaujājot Rogovkas iedzīvotājus, “Neatkarīgā” uzzināja, ka, iespējams, policija guvusi apstiprinājumu un norādes Justīnes mirstīgo atlieku atrašanai, noklausoties ģimenes sarunas jaundzimušā bērna pusgada svinību laikā. Runā, ka policija ievietojusi noklausīšanās ierīces aizdomās turamo dzīvesvietā. Acīmredzot jau izmeklēšanas sākumā likumsargiem bija radušās aizdomas par ģimenes locekļu līdzvainību saistībā ar Justīnes mistisko pazušanu. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ilga Teivāne-Treinovska “Neatkarīgajai” paskaidroja, ka izmeklēšanas interesēs likumsargi neko nekomentēs, un neatbildēja uz jautājumu par noklausīšanās ierīču ievietošanu mājā. Ņemot vērā, ka izmeklēšana ir aktīvā fāzē, Valsts policija šobrīd atturas no plašākiem komentāriem. Valsts policija ne apstiprina, ne noliedz versiju par noklausīšanās iekārtām un automašīnas pārdošanu un nesniedz nekādu jaunu informāciju, norādot, ka notiek izmeklēšana.

Ieva Zemīte

Dubuļos cilvēki neko daudz nezina

Meitenes mirstīgās atliekas atrada Dubuļos, kas atrodas aptuveni 60 kilometrus no ģimenes dzīvesvietas, vietā, kur savulaik it kā dzīvoja viņas tēvs. Atrada apraktu pamestā mājā, noslēptu. Meitenes līķa nobēdzinātājam bija jābrauc caur Rēzekni, pēc tam gar Rāznas ezera krastu, pēc tam jāiebrauc Dubuļos un pēc tam mežā uz viensētas graustu, kur viņam šķita, ka neviens nevarēs slepkavības pierādījumus atrast.

Neviens no Dubuļos sastaptajiem iedzīvotājiem nespēja pateikt konkrētu virzienu, kā sameklēt pamesto namu, kur policija atrada Justīnes mirstīgās atliekas. Uz ielas sastapta māte ar bērnu ratiņiem sacīja, kas tas esot trīs kilometru attālumā no Dubuļiem un tad pa kreisi. Cits sastaptais pāris ar jaundzimušu bērniņu skaidroja, ka jādodas uz Rāznas ezera pusi, tomēr konkrēti neko nezināja.

Justīni meklēja visur

5. maijā, kad tika saņemta informācija par Rēzeknes novada Nautrēnu pagasta Rogovkas ciemā bez vēsts pazudušo septiņgadīgo Justīni Reinikovu, Valsts policija uzsāka plašus meklēšanas pasākumus. Pusotra mēneša laikā Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Ziemeļlatgales iecirkņa, Kriminālpolicijas biroja un Kārtības policijas biroja, kā arī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes struktūrvienību amatpersonas veica dažādus meklēšanas pasākumus, vairākkārtīgi īstenojot arī plašus masveida meklēšanas pasākumus, apsekojot dažādas teritorijas un objektus, tostarp arī ūdenstilpes. Masveida meklēšanas pasākumos tika piesaistīta Valsts robežsardze, Zemessardze, organizācijas “Bezvēsts.lv” un “K9-Sos Cilvēku meklēšana”, kā arī atsaucās liels brīvprātīgo skaits - meklēšana veikta gan ar cilvēkresursu, gan tehniskajiem līdzekļiem, norāda Valsts policijā.

Kriminālpolicija veikusi sarežģītu darbu

Sākotnēji kā meitenes pazušanas versija tika izskatīta iespēja, ka viņa pati pametusi mājas pagalmu un devusies prom nezināmā virzienā. Vienlaikus jau kopš pirmajām pazušanas dienām likumsargi strādāja ar vairākām versijām, tostarp ka pret meitenīti, iespējams, veikts noziedzīgs nodarījums. Policija sāka kriminālprocesu, veicot mērķtiecīgu un rūpīgu darbu, šķetinot ļoti sarežģītu meitenes pazušanas lietu. Veicot operatīvās un izmeklēšanas darbības, Valsts policijas Latgales reģiona Kriminālpolicijas biroja amatpersonas pēc pusotra mēneša darba 20. jūnija naktī aizdomās par iespējamu noziedzīgu nodarījumu pret meiteni aizturēja meitenes vecākus, kuriem piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Šobrīd Valsts policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 117. panta par slepkavību pastiprinošos apstākļos. Par šādu noziegumu soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Cilvēka nežēlībai laikam nav robežu! Tā sacīja Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks, kura rīcībā ir arī neizpaužama informācija par notikušo traģēdiju ar septiņus gadus veco meiteni. Visticamāk, Justīnes slepkavība notikusi alkohola reibumā. Viņas līķis ir rūpīgi slēpts, un ģimene ilgstoši spēlējusi teātri, kopā ar brīvprātīgajiem meklējot bērnu. Gan tēvam, gan pamātei jau norīkota tiesu psihiatriskā ekspertīze, ziņo Latvijas Televīzija.

Ģimenē ir vēl divi bērni, kuri pašlaik atrodas aprūpes iestādē.

Ieva Zemīte

Dubuļi ir ciemats starp Rēzekni un Dagdu, kas atrodas Latvijā visaugstākajā vietā virs jūras līmeņa blakus augstākajiem Latgales pauguriem. Dubuļu pamatskolā mācījies dzejnieks Andris Vējāns. Savukārt Rogovka ir vieta, no kuras cēlušies vairāki latgaliešu dižgari - Latgales gaismas saucējs Pīters Miglinīks, dzejnieks Antons Kūkojs un citi.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā