Ventspils pilsētas svētki paies vienos virpuļos

Kā ik gadu augusta pirmajā nedēļas nogalē Ventspils svin savus svētkus ar mūziku, atrakcijām, tirgošanos, dziedāšanu un dančiem, ar gardām maltītēm, ar uguņošanu un Nakts dejām līdz rīta gaismai. Arī šogad svētki, kam šogad dots sauklis „Virpuļo”, solās būt aizraujoši gan pilsētas viesiem, gan vietējiem iedzīvotājiem, gan lieliem, gan maziem, gan veciem, gan jauniem. Ieskatoties svētku programmā, jāteic kā ir – šo visu, lai paspētu izbaudīt, nāksies krietni pavirpuļot.
©Kristaps Anškens

Ieskatu svētkos un gaidāmos jaunumus vēsta Ventspils Kultūras centra direktors un Pilsētas svētku projekta vadītājs Māris Valtenbergs.

Mēs vēl neesam aizmirsuši pandēmijas gadus, kad kultūras notikumu bija maz un bija ļoti grūti organizēt pasākumus, kas sniegtu prieku apmeklētājiem, bet vienlaikus tiktu ievērotas valstī noteiktās prasības. Vai pandēmijas gadi ir devuši kādu pozitīvu pienesumu un jaunas atklāsmes svētku organizēšanai „miera” apstākļos?

Jā, tā mums bija laba pieredze, kas noder arī tagad. Uzreiz vēlos pateikt, ka šogad svētku aktīvākā vieta nebūs ierastā Ostas malas promenāde, jo tā ir slēgta uz rekonstrukcijas laiku. Ceram, ka jau nākamgad atgriezīsimies.

Jau Covid laiks, kad vienviet drīkstēja pulcēties noteikts apmeklētāju skaits, mums iemācīja pasākumus organizēt vairākās mazākās vietās pilsētā, kuru potenciālu nebijām līdz galam izmantojuši.

Lielākās aktivitātes, kas iepriekš norisinājās Ostas malas promenādē, šogad būs Lielajā laukumā pie koncertzāles „Latvija”, Reņķa dārzā, Livonijas ordeņa pilī, Dzirnavu laukumā, zinātnes centrā VIZIUM, Rātslaukumā un citviet pilsētā.

Arī uguņošana būs skatāma pilsētas centrā - tā tiks izšauta no Olimpiskā centra teritorijas.

Vai šogad Ventspils svētkos būs ziedu paklāju festivāls, kas daudziem pilsētas viesiem ir viens no galvenajiem notikumiem, lai dotos uz šiem svētkiem?

Ziedu paklāju festivāls būs, turklāt priecājamies, ka tajā būs vairākas ārvalstu komandu, tostarp no Spānijas, Itālijas, Igaunijas, Lietuvas, Ukrainas un Latvijas - kopumā 18 komandas, kas ziedu paklājus izveidos Lielajā laukumā jau piektdien, lai sestdienas rītā visi apmeklētāji varētu priecāties un balsot par pašam tīkamāko darbu. Piebildīšu, ka esam pielikuši lielas pūles, lai ieinteresētu ārvalstu floristus, kā arī pašvaldība ir palielinājusi finansējumu tieši ziedu paklāju festivālam, tostarp naudas balvu apjomu labākajiem darbiem.

Kristaps Anškens

Ventspils ir slavena ar savu gājienu, kurā piedalās gan lieli, gan pavisam mazi vietējie uzņēmumi. Kā jums izdodas uzturēt šo tradīciju un uzņēmumu interesi piedalīties, jo tas tomēr prasa organizēšanos un resursus?

Noprotu, ka esat dzirdējusi baumas sociālajos tīklos, ka uzņēmumi kaut kādā veidā tiekot piespiesti doties gājienā. Pavisam droši varu apgalvot, ka neviens netiek piespiest un dalība gājienā ir brīvprātīga paša uzņēmuma izvēle. Vieniem tā ir iespēja plašam sabiedrības lokam prezentēt savu uzņēmumu un tā nodarbošanos, savukārt, citiem tā ir iespēja pabūt kopā ar kolēģiem nepiespiestā atmosfērā, baudot svētkus. Protams, no savas puses mēs mudinām uzņēmumus izmantot šo brīnišķīgo iespēju.

Kad un ar ko sāksies svētku svinēšana? Ko neredzētu šogad piedāvāsiet svētku apmeklētājiem?

Mēs ļoti cenšamies, lai katri svētki būtu nedaudz atšķirīgi, tomēr saglabājam savas labākās tradīcijas, ko iemīļojuši svētku apmeklētāji. Svētku ieskaņa būs jau ceturtdien ar koncertu “Roka balādes - ALTERNATIVE” teātra namā „Jūras vārti”, kurā piedalīsies Ventspils kamerorķestris, jauktais koris „Ventspils” un solisti Atis Zviedris, Atis Ieviņš, Jānis Aišpurs un Aija Vītoliņa, diriģenta Aigara Meri vadībā. Piebildīšu, ka šajā koncertā ieeja ir ar biļetēm.

Piektdien no agra rīta varēs vērot floristu darbošanos Lielajā laukumā, doties iepirkties Vecpilsētas tirgus laukumā. Vienlaikus dažādi pasākumi noritēs vairākās pilsētas vietās, kā arī jaunajā Gāliņciema sabiedriskajā centrā, kuru ir vērts apskatīt kaut vai tikai kā jaunu pilsētas kultūrvietu.

Svētku oficiālā atklāšana noritēs Lielajā laukumā, kad sveiksim arī strādīgākos un veiksmīgākos ventspilniekus. Turklāt šajā pasākumā būs klausāma ļoti laba mūzika - uzstāsies „Mirage Jazz Orchestra” un īpašie viesi - dziedātāja Marta Giulioni no Itālijas un viens no vadošajiem itāļu trombonistiem un aranžētājiem Massimo Morganti.

It īpaši tad, ja vakars būs silts, iesaku doties uz Pludmales akvaparku, kur no pulksten 21 vakarā līdz pat 1 naktī noritēs virpuļu nakts baseinos, burbuļvannās, saunās un uz slidkalniņiem.

Tiem, kuriem tuvas dejas un šlāgermūzika, aicināti uz Vakara tirgu un šlāgerballi Vecpilsētas tirgus laukumā, kur uzstāsies arī tautā iemīļotais Žoržs Siksna.

Mūziku ar laikmetīgu ievirzi mīlošiem klausītājiem īstā reize būtu apmeklēt vakara koncertu koncertzāles „Latvija” Green room.

Saprotu, ka ceturtdiena un piektdiena ir tikai tāda iesildīšanās lielajai virpuļošanai, kas notiks sestdienā?

Protams, svētku lielākie notikumi ieplānoti sestdienā! To ir ļoti daudz un to norises vietas ir visā pilsētā, tāpēc katram pašam vajadzētu ieskatīties mājas lapā Ventspils.lv, kur pieejama visa svētku programma. Tas palīdzēs orientēties pasākumos un norises vietās, lai nepalaistu garām, to, kas interesē visvairāk.

Sestdien ar dažādiem notikumiem aicina vecpilsēta - Rātslaukumā notiks Grāmatu svētki, atvērta būs Amatu māja, īpašu programmu sarūpējusi Livonijas ordeņa pils, kā arī turpinās tirgošanās Vecpilsētas tirgus laukumā. Dzirnavu laukumā no rīta līdz vēlam vakaram bērniem izklaides nodrošinās „Annels” atrakcijas.

Pulksten 11 sāksies viens no svētku lielākajiem notikumiem - Svētku gājiens „Griežamies virpulī”, kura maršruts pa Lielo prospektu posmā no Katoļu līdz Brīvības ielai.

Būs arī Terases svētki Zinātnes centrā VIZIUM, kas vairāk orientēti ģimenēm ar bērniem. Savukārt Olimpiskā centra teritorijā notiks Latvijas atklātais spēkavīru čempionāts.

No pulksten 12 līdz 17 Reņķa dārzā skanēs visdažādākā žanra mūzika ar mūziķu „Otra puse”, „Rīgas modes”, “Čipsis un Dullais” un Vācijas grupas “Brass Riot” piedalīšanos. Turpat notiks lielais Baltijas dizaina tirgus, kurā piedalīsies aptuveni 50 Latvijas labākie modes, rotu un aksesuāru dizaineri, kā arī viesi no Lietuvas un Igaunijas.

Savukārt Lielajā laukumā rīta pusē visa uzmanības tiks veltīta Ziedu paklāju festivālam, bet pulksten 12 sāksies pavāru un bārmeņu šovs - Lielajā laukumā satiksies labākie Latvijas bārmeņi, piemēram, Linards Grundmans un šefpavāri, no kuriem minami Pāvels Skopa un Dāvis Auškāps. Šī būs tā reize, kad varēs baudīt bezalkoholiskos kokteiļus, kas bāru pasaulē ir šā gada hīts. Tāpat tiks grilēts, cepts un vārīts, ēstas austeres un ceptas kūkas.

Muzikāli visus priecēs reperis un producents Strübergs un Latvijas spilgtākais regeja mākslinieks un apvienības „Riga Reggae” līderis Horens. Pasākumu atklās arī mūsu pašu popstudija „Jūras akmentiņi”. Laba mūzika, dejas, gardi un atspirdzinoši kokteiļi, pavāru meistardarbi, konkursi, balvas un pozitīvas emocijas.

Īpaši iecienīts un publiku saistošs parasti ir svētku noslēguma koncerts pirms uguņošanas. Ko un kur varēsim dzirdēt šogad?

Noslēguma koncerts notiks uz centrālās skatuves Lielajā laukumā. Šoreiz koncerts būs divdaļīgs un katra no tām būs žanriski atšķirīga. Tas sāksies pulksten 8 vakarā un ilgs līdz pat pulksten 11 vakarā, kad svētku uzrunu teiks pilsētas mērs Jānis Vītoliņš un sāksies svētku uguņošana no blakus esošā Olimpiskā centra teritorijas. Piebildīšu, ka norises būs skatāmas arī tiešraidē Ventspils.lv un Ventspils „Facebook” lapā

Koncerta pirmajā daļā uzstāsies profesionāļu un klausītāju augstu vērtētais „Ventspils bigband” un solisti Ralfs Eilands un Elza Rozentāle. Programmā izskanēs klausītāju atzinību guvusī komponista Zigmara Liepiņa mūzika, tostarp populārās un laika pārbaudītās dziesmas: “Vēl ir laiks”, “Septītās debesis”, “Diskžokejs”, “Dzejnieka karnevāls”, “Ķiršu lietus”.

Vakara kulminācijā „House Gospel Choir” no Lielbritānijas lielais vakara noslēguma koncerts. Natālijas Mediksas (Natalie Maddix) vairāk nekā 10 gadus vadītās vokālās grupas unikāli pārsteidzošajā skanējumā satiekas deju mūzika un 9 enerģijas pilni dziedātāji ar perfekti noslīpētām balsīm. Toms Džons (Tom Jones), Kailija Minouga (Kylie Minogue), Emīlija Sandē (Emilie Sande), Gregorijs Porters (Gregory Porter) un dīdžejs Jax Jones ir vien daži pieminēšanas vērti mūzikas dižgari, ar kuriem „House Gospel Choir” ir dalījuši skatuvi lielākajos Eiropas mūzikas festivālos. Radīti skaņdarbi kopā ar tādiem zināmiem māksliniekiem kā Ella Hendersone (Ella Henderson), Nīls Rodžers (Nile Rodgers), grupu Rudimental un citiem.

Kristaps Anškens

Vai padomāts ari par tiem, kuri nevēlas klausīties mūziku, bet meklē piedzīvojumus?

Protams, padomāts ir par visdažādākajām aktivitātēm sestdienas novakarē. No 8 līdz 11 vakarā notiks Mazbānīša īpašie Pilsētas svētku vakara braucieni pa Riņķa līniju.

Savukārt no 9 vakarā līdz 1 naktī būs īpašie nobraucieni pa izgaismotu Baltijā lielāko rodeļu trasi, kas ir atvērta Piedzīvojumu parkā.

Kristaps Anškens

Iztrakojoties par rodeļu trasi un izbaudot braucienu ar Mazbānīti, svētkus visi aicināti turpināt Nakts dejās Reņķa dārzā, kas ilgs līdz pat 5 no rīta. No pusnakts muzicēs grupas „Citi zēni”, „A-Europa” un apvienības „Krata” mūziķi - Edavārdi, Čižiks un Dubra. Dj Kārlis Ķilkuts spēlēs ievadā un pauzēs.

Kas gaidāms svētku izskaņas dienā - svētdienā?

Svētdienā abās bērnu pilsētiņās gaidīsim mazos svētku apmeklētājus, kur būs gan putu ballīte, gan mazuļu rāpošanas sacensības, gan arī klauns Cronopio no Argentīnas.

Piejūras brīvdabas muzejs būs sagatavojis plašu programmu, kurā būs gan seno amatu demonstrējumi, gan arī grupas “Lauku muzikanti” koncerts. Pārventas estrādē notiks tradicionālais bardu koncerts, bet koncertzālē “Latvija” viesosies iemīļotā dziedātāja Marija Naumova ar savu jubilejas koncertu.

Domājam, ka Ventspils svētkos visi dabūs tā kārtīgi izvirpuļoties dažādos notikumos un iegūt daudz pozitīvu emociju.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā