Jaunpils pili, iespējams, nāksies slēgt

Vakar izpostītajā Jaunpils pilī notika talka. Kā pārliecinājās "Neatkarīgā", darba šajā postažā bija daudz. No kokiem norautās lapas klāja visu zemi, un kājas tajās grima dziļāk par potītēm.
©Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Pils dārznieces lolojums - vēl nesen krāšņi ziedošā rožu dobe - pārvērtusies par mietiņiem ar pāris lapām. Jau sagrābtajās lapu kaudzēs bija redzamas arī citas vētras saplosītas puķes.

Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Jaunpils pils izpilddirektore, mārketinga un kultūras dzīves vadītāja Inese Gintere "Neatkarīgajai" pastāstīja, ka šobrīd būvvaldes pārstāvji iepazīstas ar nodarītajiem postījumiem un par zaudējumu summu ir pāragri runāt. Sākotnēji pils pārstāvji pavadījuši vismaz piecas stundas, apsekojot ēku, lai saprastu nodarīto postījumu apmēru. Muzeja un pils priekšējā spārnā izsisti ir vismaz 50 logi, arī jumts ir kritiskā stāvoklī. Logiem izsisti stikli, taču vēsturiskās vitrāžas nav cietušas. Logi šobrīd ir aizsegti ar plēvi. Minimāli cietusi kamīnzāle, kur pie sienas ir gleznas, un laulību zāle. Pils ārpusē redzama stiklu kaudze, un uz talciniekiem raugās skumji logu rāmji bez acīm.

Jumts bezcerīgi caurs - vajag palīdzību

"Jumts jau pirms tam bija kritiskā stāvoklī, bet turējās. Bet, apsekojot jumtu ar būvinspekciju, sapratām, ka tas ir kritiskā stāvoklī. Šobrīd būs jālemj, vai pili nenāksies slēgt. Esam rakstījuši arī Rinkēviča kungam. Mums ir ļoti svarīgi pievērst sabiedrības uzmanību notiekošajam. Logus varbūt atjaunosim ar apdrošināšanas palīdzību, taču jumtam nepieciešama liela summa," stāsta I. Gintere. Šobrīd noslīdējušie jumta dakstiņi izveidojuši caurumus jumtā. Ūdenim vairs nav šķēršļu iekļūt bēniņos un lēnām tecēt caur griestiem. Kā saka I. Gintere, šobrīd bēniņos var skatīties uz Sauli, Mēnesi un zvaigznēm - ironija ar rūgtuma piegaršu. Muzeja spārnā tek jumts un vietām ūdens jau sāk sūkties cauri griestiem, veidojot bīstamu situāciju. I. Gintere rāda sabojātos griestus un teic, ka vēl vakar šis plankums griestos bijis pavisam neliels, bet šobrīd jau izpleties vismaz pusmetra platumā. Pērn esot atjaunotas telpas muzeja pastāvīgās ekspozīcijas telpās, kur pagaidām ūdens no griestiem netek.

Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Palīdzīgas rokas arī no Igaunijas

Talkas sākums bija izsludināts plkst. 10.00. Uz to laiku jau bija sanākuši vismaz 40 palīgu, kuri čakli rosījās ar grābeklīšiem. Atbraukuši arī cilvēki no Dobeles, Ikšķiles, Tukuma un paši jaunpilnieki. Jaunpilnieki esot steigušies palīdzēt jau pēc vētras. Mūsu sarunas laikā pils pagalmā ienāk jauniešu bariņš. Izrādās, ka lielākā daļa jauniešu ir no Igaunijas. Iepriekšējā dienā viņi uzzinājuši no vietējiem par talku un nolēmuši nākt palīgā sakopt apkārtni.

Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Vētras dienā biruši vismaz četrus centimetrus lieli krusas graudi. Kad uznākusi vētra, pilī notikusi darbinieku sapulce. Sākumā bijis kas līdzīgs pērkonam, un tas ildzis vismaz piecas minūtes. Tam sekojis nakts melnums, pazudusi elektrība, sācies postošs vējš, lietus, kam sekojusi krusa 20 minūšu garumā. Pēc vētras sabirušie krusas graudi pagalmā bijuši līdz pat potītēm.

Pils krūmi izglābj stārķi

Šogad nenotiks rūpīgi plānotie, gatavotie un izauklētie Jaunpils pagasta svētki, kas bija paredzēti jau šajā nedēļas nogalē. Pils ir cietusi tā, ka nevar uzņemt apmeklētājus. I. Gintere norāda, ka svētu organizēšanā ieguldīta sirds un dvēsele. Vienīgais atvieglojums, ka par pakalpojumu sniegšanu būtu jāmaksā pēc pasākuma un šobrīd tas vairs nav aktuāli. Aktuāla ir pils traģēdija.

Spēcīgā krusa nodarījusi arī postījumus automašīnām, kas negaisa laikā atradās pie pils. Cieta pilnīgi visi braucamie. Izsisti logi un visām automašīnām sabojāta virsbūve - to "Neatkarīgā" redzēja pie pils. Kāda automašīna pēc vētras joprojām stāvēja stāvvietā viscaur nosēta ar buktēm no krusas uzbrukuma, saplēstu spoguli un izsistu aizmugurējo stiklu. I. Ginteres mašīnai bijusi izsista augšējā lūka. "Pēc stihijas izejot ārā, zeme kūpēja. Sajūta bija kā apokalipsē. Visām mašīnām bija sasisti logi. No sākuma mums zaudējumi jāpiesaka Valsts policijā, un tikai pēc tam varam vērsties pie apdrošinātāja," teic I. Gintere. Kamēr runājam, kāds talcinieks ir atradis savainotu balodi. I. Gintere piebilst, ka vētrā izglābies stārķis, kurš bijis paslēpies pils dārzā zem krūmiem. Pils darbinieki putnu redzējuši pilnīgi nosalušu, bet tas tomēr pacēlies spārnos un aizlidojis.

Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā