Dabas postaža liek Dobeles pašvaldībai plēst matus

Kā sērkociņi salauzti koki, koki bez lapām un izrauti ar saknēm, nogāztas ceļa zīmes, norauti jumti, izsisti logu un automašīnu stikli, lauki, kas izskatās kā pēc ražas novākšanas, bet šos laukus ir "novākusi" stihija, kas pirmdien plosījās Latvijā.
©Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Lielgraudu krusa un vētra izraisījusi nopietnus postījumus daudzviet Dobeles novadā, kur dabas stihijā cilvēkiem radīti ievērojami mantiskie bojājumi, ir ciemati, kuros nav nevienas stihijas neskartas mājas - norauti jumti, nolūzuši koki. Patlaban vētrā visvairāk cietuši meži Zemgales virsmežniecības teritorijā - konkrēti Dobeles novadā, Tērvetē.

Dobeles novada pašvaldības domes priekšsēdētājam Ivaram Gorskim šobrīd jārisina daudzas problēmas. Pašlaik notiek mājsaimniecībām nodarīto zaudējumu apzināšana. Kā sarunā ar "Neatkarīgo" sacīja domes priekšsēdētājs, patlaban ir tapusi anketa, kurā iedzīvotāji tiek aicināti informēt par postījumu sekām, lai valsts līmenī varētu runāt par nepieciešamo palīdzību cilvēkiem. Krīzes pabalsts ir viena lieta, bet esot jāsaprot, cik liela palīdzība jālūdz no valsts. Kā norāda I. Gorskis, lai saņemtu palīdzību, cilvēkiem jāraksta iesniegums un tālāk tas tiks izskatīts, lai pieņemtu lēmumu par pabalsta piešķiršanu. Domes budžetā krīzes situācijām esot bijuši paredzēti 50 tūkstoši eiro.

Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Vajadzīgs valsts atbalsts

"Neviens nerēķinājās ar tāda mēroga postījumiem. Vienai mājsaimniecībai pabalstos ir noteikta summa līdz 2500 eiro. Pieņemsim, ja cietušas ir 500 mājsaimniecības (to gan ir daudz vairāk), paredzētā summa ir par mazu. Pašvaldība to vienkārši nevar atļauties. Pie mums bija vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks un Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Ministrs gan sacīja, ka valsts nespēs tikt galā ar šāda apjoma materiālajiem zaudējumiem, tad kā lai ar to tiek galā pašvaldība?" teic I. Gorskis. “Lielākā daļa no cietušajiem īpašumiem nav apdrošināti, tostarp arī daudzdzīvokļu īpašumi un dzīvojamās ēkas, kuras ir izīrētas maznodrošinātām personām. Tagad būs jālemj, vai šīs maznodrošinātās ģimenes izmitināt citur un cik lietderīgi būtu veikt remontdarbus. Jālemj cilvēku un ēku liktenis," norāda I. Gorskis. Daļa “Neatkarīgās” uzrunāto iedzīvotāju atzīst - pašiem nav finansiālu iespēju postažu novērst, tāpēc gaida palīdzību no pašvaldības un valsts.

Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Dobeles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs ir ticies ar Valsts prezidentu E. Rinkēviču, Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu un bijis uz tikšanos Finanšu ministrijā, lai runātu par finanšu palīdzības sniegšanu postījumu novēršanai.

Vētra lielus posta darbus paveikusi tūristu un vietējo tik iecienītajā Tērvetes dabas parkā. "Šobrīd esam neitralizējuši visus bīstamos kokus. Visa centrālā ieeja ir sakopta, bet par mežu vēl paši nezinām, jo tur ir bīstami iet iekšā. Koktēlniecības profesionāļi mums ļoti palīdz, arī cilvēki no malas," teic Tērvetes dabas parka administrācijas pārstāve.

Zaudējumu apmēru pašlaik ir grūti aprēķināt. Parks arī tuvākajā nākotnē netiks atvērts apmeklētājiem.

Ļoti cietusi ir Tērvetes pagasta pārvalde un apkārtnē esošās saimniecības. Cilvēki ir izmisumā un gandrīz ar asarām acīs stāsta par notikušo. Viss noticis negaidīti. Sējumi iznīcināti, mašīnas sasistas, un tas noticis pāris minūšu laikā. Pašvaldība cenšas nodrošināt cilvēkus ar plēvēm, lai aizsargātu mantu no lietus. Elektrība pazuda un vēl otrdien nebija atjaunota, interneta nav. Tā šobrīd dzīvo negaisa skartie cilvēki.

“Neatkarīgā” piestāj pie Zelmeņu mājām, kur postījumi ir acīmredzami. Pagalmā notiek rosība, īpašnieki cenšas ieviest kārtību. Viss ābeļu dārzs ir ar nolauztiem augļu kokiem, cits koks nogāzies uz kūts, kur iekšā bijušas govis, lopi gan necieta. Netālu dzīvojošajam vectēvam vētra pilnībā sabrucinājusi šķūni.

Skumīgs stāsts no rokas nolaiduša saimnieka

Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Netālu no Zelmeņu mājām iebraucam Klajumu mājās. Jau no ceļa redzams, ka graudu glabātavas ēka palikusi bez jumta. Graudi samirkuši. Apdrošināts bija tikai rapsis, kvieši neesot, un to visu līdz ar zāli noslaucīja vētra. Alvils teic, ka iespējamā kompensācija būs niecīga. Sabojāta ir dārga lauksaimniecības tehnika, kas esot saimniecības īpašumā - pēc spēcīgā lietus un krusas daudziem spēkratiem ir bojāta elektronika. Visa tehnika, kas trāpījās krusā, ir ar sabojātu virsbūvi.

Alvils cer, ka graudus, kas palikuši, tomēr paņems "Dobeles dzirnavnieks". Vējš bijis tāds, ka no ceļa pat sapūsti akmeņi graudu glabātavā. "Kad tas notika, es nebiju mājās, biju "Dobeles dzirnavniekā" nodot graudus. Tobrīd dēls strādāja uz lauka. Traktoram izsists logs, dēlam mugura zila no lielajiem krusas graudiem. Arī māja cietusi - norauti jumta skārdiņi."

Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā