Jelgavas novadā siro vilki – plosa suņus un uzglūn cilvēkiem

2. janvārī saņemta informācija no Jelgavas novada Vilces pagasta pārvaldes, ka Vilces pagastā uzradušies vilki, kas viensētās saplosījuši vismaz četrus suņus. Par to, ka suņus saplosījuši vilki, var secināt pēc zemē, sniegā atstātajām pēdām. To, ka tās ir vilku pēdas, apstiprinājuši vietējie mednieki. Par šo faktu informēts Valsts meža dienests (VMD), kas izvērtēs gadījumus, lai rastu risinājumu un nepieļautu turpmākus vilku uzbrukumus.
©Pixabay.com

Vilces pagasta pārvaldes vadītāja Anda Duge sarunā ar "Neatkarīgo" sacīja, ka VMD esot vajadzīgi pierādījumi, ka tie patiešām ir vilki. "Pagastā ir daži cilvēki, kas fotografējuši pēdu nospiedumus. Pēdējie divi gadījumi liecina, ka tās simtprocentīgi ir vilku pēdas. Decembrī viena tantīte uz piecām minūtēm izlaida ārā savu sunīti. Pēc brīža mežmalā tika atrasta tikai siksniņa un asinis. Tad vēl sniega nebija, bet vietējie mednieki pasekoja līdzi pēdām un secināja, ka tas bijis vilks," stāstīja A. Duge.

"Mednieki apstiprināja, ka sniegā atstātās pēdas ir vilka. Nu jau apēsti vairāki sunīši. Sargiet savus mājdzīvniekus!" vēsta ieraksts sociālā tīkla "Facebook" grupā "Vilce un mēs". Turpat arī publicēta fotogrāfija ar vilka pēdām sniegā.

Vilces pagasta pārvaldes vadītāja A. Duge aicina cilvēkus informēt pašvaldību par līdzīgiem gadījumiem, notikušo fotografēt un reģistrēt bezmaksas mobilajā aplikācijā "Mednis". A. Duge atceras, ka vilki pagastā nav pirmoreiz, bet šeit parādoties ik pa laikam. Pirms vairākiem gadiem vilki Vilcē jau ir bijuši, un viņai pazuduši divi suņi.

Arī Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis savā "Facebook" publicētajā video aicina iedzīvotājus pieskatīt savus mājdzīvniekus un lopu novietnes. Aicināti uzmanīties arī Vilcei blakus esošo pagastu - Zaļenieku un Elejas - iedzīvotāji. M. Lasmanis izsaka cerību, ka vietējiem medniekiem vilku medībām tiks piešķirtas papildu atļaujas.

Vēlas nomedījamo vilku skaita palielinājumu

Par vilkiem ziņots Valsts meža dienestam, kur paskaidroja, ka dienests ir informēts par nodarītajiem postījumiem viensētās suņiem no vilku uzbrukuma un nekavējoties izvērtēs esošos gadījumus, lai rastu risinājumus esošajai situācijai, paskaidroja pagasta pārvaldes vadītāja.

"Vilks Latvijā ir medījama suga, kurai Medību likums un Medību noteikumi nosaka stingrus ieguves apstākļus ierobežotā apmērā. Pamatojoties uz medījamo dzīvnieku populācijas stāvokļa novērtēšanas datiem, Valsts meža dienests katru gadu nosaka vilku pieļaujamo nomedīšanas apjomu medību platībās. Iepriekšējā medību sezonā pieļaujamais vilku nomedīšanas apjoms tika palielināts no 280 līdz 300 dzīvniekiem, un tas tika izpildīts pilnā apmērā jau pirms noteiktā vilku medību termiņa beigām. Papildus izrunājot par esošo situāciju ar Vilces puses medniekiem, noskaidrots, ka vienīgais variants, lai neatkārtotos minētās situācijas, ka tiek saplosīti viensētu suņi vai kādi citi dzīvnieki, ir palielināt vilku nomedīšanas apjomu. Līdz brīdim, kamēr tiks rasts risinājums, Jelgavas novada pašvaldība aicina pieskatīt mājdzīvniekus un aicina mednieku klubus veikt intensīvāku medību procesu un būt saprotošiem, saņemot informāciju no iedzīvotājiem par vilku koncentrēšanos un postījumiem. Organizējot medības, tiek traucēti vilki, kas savukārt mazina to koncentrēšanos kādā no teritorijām," A. Duge ierakstījusi grupā "Vilce un mēs".

Vilks ir īpaši aizsargājams; to drīkst medīt tikai stingri noteiktos apjomos

''Saistībā ar izskanējušo ziņu par vilku uzbrukumiem Vilces pagastā Valsts meža dienests apstiprina, ka ir saņemta mutiska informācija par vilku uzbrukumiem mājdzīvniekiem, kas tiek pārbaudīta," "Neatkarīgo" informēja VMD sabiedrisko attiecību vadītāja Iveta Pavziniuka.

Valsts meža dienests atgādina, ka par vilku uzbrukumiem mājdzīvniekiem nekavējoties ir jāziņo tuvākajai mežniecībai, lai dienesta speciālisti faktu varētu atbilstoši fiksēt un pārbaudīt.

Postījuma konstatēšanai palīdzēs arī iedzīvotāju uzņemti foto vai video materiāli ar pierādāmām koordinātām. Tāpat ikviens iedzīvotājs var ziņot par medījamo dzīvnieku, tostarp vilku, veiktajiem postījumiem, izmantojot bezmaksas mobilo lietotni "Mednis", kur var pievienot attēlu ar dzīvnieku, tā pēdām vai nodarīto kaitējumu.

"Valsts meža dienests informē, ka izsniegt papildu vilka medību atļauju postījumu vietā ir iespējams tikai tad, ja vilka nodarīto kaitējumu ir apstiprinājušas dienesta amatpersonas. Vilks Latvijā ir īpaši aizsargājama ierobežoti izmantojama suga, kuru drīkst medīt stingri noteiktos apjomos, tādēļ katra papildu vilku medību atļauju izsniegšana ir rūpīgi jāvērtē.

2023./2024. gada medību sezonā Valsts meža dienests noteica maksimālo pieļaujamo vilku nomedīšanas apjomu 300 indivīdu apmērā, kas tika sasniegts 2023. gada 15. decembrī," rakstīts VMD atbildē "Neatkarīgajai".

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā