Klāt "Muzikālās bankas" fināls – pasākums, kurā mēdz zaudēt pat "Prāta vētra"

Šosestdien, 29. janvārī, viesmīlīgās Daugavpils ne mazāk viesmīlīgajā Olimpiskajā centrā risināsies Latvijas Radio 2 dziesmu aptaujas “Muzikālā banka” fināls, kurā noskaidrosies 2021. gada vērtīgākā dziesma. Šī aptauja vienmēr bijusi pārsteigumiem bagāta, un kaut vai tāpēc vien tā ir interesanta.
Arī šogad visi “Muzikālās bankas” finālisti saņems īpaši veidotas piemiņas balvas, kuru mākslinieks ir Armands Jēkabsons. Tas ir autordarbs, kas katru gadu tiek gatavots no jauna atbilstoši finālšova konceptam ©Publicitātes foto: Daniels Joffe

Šogad “Muzikālā banka” notiks jau 21. reizi (2006. gadā aptaujas formāta maiņas dēļ vērtīgākās dziesmas titula ieguvējs netika noskaidrots), un ļoti retas bijušas tās reizes, kad uzvarētājs bijis jau iepriekš viegli nojaušams. Par pašas pirmās aptaujas uzvarētāju 2000. gadā tika kronēta Kristenas un Gunāra Kalniņa izpildītā “Baltā dziesma”, kas apsteidza par Eirovīzijas hitu kļuvušo “Prāta vētras” dziesmu “Īssavienojums” (angliskajā versijā “My Star”). Taču tolaik vēl “Muzikālajai bankai” nebija vēriena, tā tikai vēlāk pieteicās uz leģendārās “Mikrofona” aptaujas mantinieces statusu, līdz ar to šiem rezultātiem netika pievērsta tik liela uzmanība.

Laiki, kad Kivičs bija labāks par Kauperu

2001.gadā triumfēja “Prāta vētras” dziesma “Spogulīt, spogulīt”, taču tai nebija tāda kulta statusa kā šobrīd, un pat paši “prātnieki” bija līdz sirds dziļumiem pārsteigti, ka “spogulītis” apsteidza grupas pazīstamākos hitus “Maybe” un “Kaķēns, kurš atteicās no jūrasskolas”. 2002. gadā uzvarēja Laura Reinika “Sirds sadeg neparasti” (tajos gados tā spridzināja visas iespējamās aptaujas, konkursus un balvu pasniegšanas ceremonijas), bet 2003. gads iegājis latvju populārās mūzikas vēsturē kā pirmais tolaik neuzvaramās “Prāta vētras” zaudējums: par gada vērtīgāko dziesmu tika atzīts Andra Kiviča grupas “Z-Scars” hits “Tu tuvojies sev”, aiz sevis atstājot “Prāta vētras” dziesmu “Plaukstas lieluma pavasaris”, turklāt “prātnieku” hits “Es gribu” palika tikai desmitajā vietā, bet “Colder” neiekļuva pat Top 20! Šajos laikos šādi rezultāti vairs nepārsteigtu, bet tolaik tas bija pielīdzināms Latvijas uzvarai pār Kanādu pasaules hokeja čempionātā.

“Muzikālās bankas” vēsturē pa četrām uzvarām ir “Prāta vētrai” un Donam (viņš turklāt uzvarējis trīs gadus pēc kārtas - grūti pārspējams vai kaut atkārtojams rekords), bet trīs uzvaras ir Intaram Busulim, tostarp arī pērn, kad vērtīgākās dziesmas laurus plūca viņa “Dejo vientulību”. Šogad var izveidoties absolūti unikāla situācija, kad vēl vienu uzvaru savā kontā ieskaita visi trīs izcilnieki - apskatnieka vērtējumā viena no favorītēm būs “Piedošana”, kuru izpilda tieši šis “dream team” jeb trieciensastāvs, proti, “Prāta vētra”, Dons un Intars Busulis.

Izšķirošos notikumus diktēs tiešraides balsojums

Ir gan viena problēma - dziesma “Piedošana” radiostaciju apritē tika palaista jau 2021. gada marta beigās, savukārt tas nozīmē, ka tiešraides skatītāji tās atbalstīšanā varētu arī neiespringt. Te arī slēpjas “Muzikālās bankas” paradokss, ka līdz finālam var nokļūt visa gada garumā Latvijas Radio 2 ēterā nokļuvušās jeb bankā noguldītās dziesmas, savukārt lauvas tiesu balsojuma nodrošinās tieši 29. janvāra pārraides skatītāji. Spriediet paši: finālšova tiešraides laikā notiekošajā vērtēšanas trešajā kārtā 50% vērtējuma ietekmēs telefonbalsojums, savukārt atlikusī puse veidosies no pirmo kārtu rezultātiem, kurās savukārt 50%:50% veido klausītāju un ekspertu vērtējums. Skatītāji un radioklausītāji no viena tālruņa numura par katru dziesmu varēs balsot trīs reizes, maksa par vienu zvanu būs 14 eirocentu.

Pirmajā kārtā no izšķirošajiem notikumiem izvirzītajām 25 dziesmām tika atsijātas desmit, un jau šeit bija pirmie pārsteigumi - Top 15 netika Markus Rivas “Asaras acīs”, grupas “Jauno Jāņu orķestris” dziesma “Div’ svecītes”, “Bermudu divstūra” izpildītā “Freona meitene”, Olgas “Lai top”, ArtifexLV un Jāņa Stībeļa kopdarbs “Lūdzu, neaizej”, grupas “Laika upe” dziesma “Neprātīga doma”, Laura Reinika & Alises Haijimas “Savējais”, Samantas Tīnas “Tikai romāns”, Andra Ērgļa un Antras Stafeckas “Seko saulei” un “Prāta vētras” dziesma “Karuseļi”. Finālā iekļuvušie 15 dalībnieki Daugavpilī kāps uz skatuves šova pirmajā daļā, un tikai pēc viņu priekšnesumiem sāksies 15 minūšu ilgais tiešraides telefonbalsojums.

Pat grūti iedomāties, kas varētu uzvarēt. “Piedošana”? Diez vai. Dons vai Intars Busulis solovariantos? Jāšaubās. Radiogrāvējs “Šamanis”? Nē. Apskatnieks liktu uz neprātīgi skaisto “Tur, kur Dieva kamanas slīd”, kuras atbalstīšanai varētu apvienoties daudzskaitlīgā “Prāta vētras” un “Tautumeitu” fanu armija, taču ir jautājums, kā šī dziesma tiks noformēta uz skatuves Daugavpilī.

Pētersons pieteiks Pētersonu, Bāliņš raksta scenāriju Bāliņam

Pērn valstī noteiktās mājsēdes dēļ “Muzikālās bankas” finālšovs notika VEF Kultūras pilī bez skatītāju klātbūtnes, līdz ar to noslēguma ceremonija Daugavpilī atgriezīsies pēc gada pārtraukuma. Šā brīža epidemioloģiskie nosacījumi ļaus Olimpiskajā centrā klātienē pasākumu vērot līdz 500 skatītājiem, kas tomēr ir vairāk nekā nekas. Organizatori ir izstrādājuši striktus epidemioloģiskās drošības noteikumus, tostarp paredzot visu mūziķu un darbinieku testēšanu. Personalizēta skatītāju klātbūtne būs iespējama, uzrādot derīgu kovidsertifikātu un lietojot FFP2 respiratorus vai medicīniskās maskas. Apbalvošanas ceremonija sāksies pulksten 21.05, finālšovam tiešraidē varēs sekot līdzi arī Latvijas Radio 2, LTV1 un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv. Pasākumu vadīs grupas “Citi zēni” mūziķis Jānis Pētersons, bet scenāriju veidojis humorists Edgars Bāliņš. Interesanti, ka gan “Citi zēni”, gan “Singapūras satīns” (ar Bāliņu ierindā) būs arī finālistu vidū, nez cik neitrāli viņiem izdosies uz skatuves pieteikt pašiem sevi…

Pasākuma producents ir Latvijas Radio, režija nodota pieredzējušās Zanes Gargažinas rokās, savukārt LTV1 tiešraidi veidos režisors Arvīds Babris. “Šogad esam padomājuši par jauniem tehniskiem risinājumiem - skatuves konfigurācija būs pārsteigums gan mūziķiem, gan skatītājiem,” sola “Muzikālās bankas” izpildproducents Aigars Dinsbergs. Balsojuma laikā uzstāsies grupa „The Sound Poets” un Jānis Šipkēvics, tiks ieskandināts arī komponista Zigmara Liepiņa jubilejas gads. Gaidāmi arī citi muzikāli pārsteigumi, tostarp Latvijas Radio 2 ētera personību radītā dziesma “Tas ir tā vērts”. Šīs dziesmas mūzikas autors ir Latvijas Radio 2 ētera personība Mārtiņš Kanters (exRuskis), bet vārdu - Guntars Račs. Uz skatuves tās izpildīšanai kāps LR2 dziedošās personības Mārtiņš Kanters, Antra Stafecka, Velga Vītola un Kaspars Markševics. “”Muzikālās bankas” finālšovs, kā vienmēr, būs īpaši aizraujošs,” sola Latvijas Radio 2 direktors Kaspars Mauriņš. Turēsim pie vārda.

***

„Muzikālās bankas 2021” Top 15 (alfabēta secībā):

“Acis sāļas” - Aminata

“Es tā jūtos” - Katō & ZeBrene

“Lidmašīnas režīmā” - “Astro’n’out”

“Limuzīns uz krīta” - “Citi zēni”

“Paraksts” - “Instrumenti”

“Piedošana” - “Prāta vētra”, Dons, Intars Busulis

“Plāksteris” - “Singapūras satīns”, pied. Samanta Tīna

“Prom” - Marta & Patrisha

“Sākam no jauna” - Marta Ritova & Ozols

“Šamanis” - Aija Andrejeva & ZeBrene

“Tas rakstīts debesīs (Piena ceļš)” - Dons

“Tālāk jāiet” - Dārta Stepanova, pied. “Dagamba”

“Tu man esi” - Ivo Fomins

“Tur, kur Dieva kamanas slīd” - “Prāta vētra”, pied. “Tautumeitas”

“Vai” - Intars Busulis, “Abonementa orķestris”, “GG choir”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā