Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Jamaikieši uzskata, ka Bobs Mārlijs būtu novērsis bandu karus

Kārtējie vardarbības uzplūdi Jamaikā likuši daudziem šīs valsts iedzīvotājiem ar nostalģiju atcerēties leģendāro regeja mākslinieku Bobu Mārliju, kurš savulaik spēja radīt jamaikiešos vienotības izjūtu. AFP atgādina, ka pirms trim gadu desmitiem B. Mārlijs aktīvi centās pārtraukt bandu karus Jamaikā.

"Jamaikai ir vajadzīgs vēl viens Bobs Mārlijs, īsts tautas līderis," sarunā ar AFP atzinis regeja mākslinieks un B. Mārlija laikabiedrs, 60 gadus vecais Prinss Alla. Viņš nosodījis gan jamaikiešu politiķus, kuri "uz vēlēšanām nopērk cilvēkiem pa pudelei ruma, bet pēc tam par visiem aizmirst", gan jaunās paaudzes mūziķus. "Mūzika ir jaunrade, taču daudzi mūziķi mūsdienās runā tikai par problēmām, nevis to risinājumiem, un tādējādi kļūst par daļu no šīm problēmām," viņš uzskata.

Prinss Alla atceras, kā septiņdesmitajos gados, kad Jamaikā faktiski sācies pilsoņu karš, B. Mārlijs un viņa piekritēji nākuši klajā ar miera vēsti, runājot par mīlestību un vienotību. Jāpiebilst, ka leģendārais regeja meistars par to gandrīz samaksāja ar savu dzīvību – 1976. gadā Kingstonā viņu sašāva, un nav šaubu, ka aiz šā uzbrukuma bija spēki, kuri bija ieinteresēti vardarbības tālākā izplatībā. Toties 1978. gadā B. Mārlijs izcīnīja neapšaubāmu uzvaru – viņam izdevās pierunāt abu naidīgo pušu līderus kādā no saviem koncertiem abiem kopā uzkāpt uz skatuves un paspiest vienam otra roku. Nākamo reizi līdzīgs rokas spiediens noticis tikai 1981. gadā – B. Mārlija bērēs.

"Tad, kad Bobs vēl bija dzīvs, mums šādu problēmu nebija. Mēs bijām nabadzīgi, taču necili un garā bagāti. Tagad politika ir atnesusi dažādas problēmas," sarunā ar AFP saka Sofija Dova, kura vada ekskursijas pa kopmītnēm līdzīgo māju, kurā savulaik dzīvojis B. Mārlijs. Tā atrodas Trenčtaunā – tieši blakus Tivoli dārziem, kur Jamaikas policija turpina niknas cīņas ar kāda vietējā narkotiku tirgoņa piekritējiem. "Cilvēki tagad ir kļuvuši agresīvāki un daudzi baidās kaut ko nepareizu pateikt vai nostāties nepareizā pusē. Ja Bobs Mārlijs būtu dzīvs, viņš noteikti kaut ko spētu mainīt," domā 38 gadus vecais vietējais iedzīvotājs Ričards Frīmens. Par B. Mārliju ar cieņu runā ar jaunās paaudzes pārstāvji, kuri apdullinošas mūzikas pavadībā smēķē marihuānu. "Bobs Mārlijs dziedāja par reālo dzīvi un padarīja mūs slavenus. Taču, kopš Boba nav, daudz kas ir mainījies," saka 16 gadus vecais Odāns.