Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Jamaikieši vēlas domino spēli olimpiādē

Jamaikā vēršas plašumā kustība, kuras mērķis ir iekļaut domino spēli olimpisko spēļu programmā. Pagaidām šī ideja šķiet utopiska, taču jamaikiešu domino entuziastiem savās rindās jau izdevies iesaistīt valsts sporta ministri Olīviju Grendžu, kura solījusies likt lietā savu ietekmi. Starptautiskās domino federācijas prezidents Lūkass Gitārds uzsvēris, ka pirms iekļaušanas spēļu pro-grammā domino nepieciešams iegūt sporta veida statusu.

BBC vēsta, ka Jamaikā šī spēle ir ārkārtīgi populāra. Pēc Nacionālās domino asociācijas vadītāja Reja Smita vārdiem, pie domino galda brīvo laiku regulāri pavada ap 70% Jamaikas iedzīvotāju. Populārākie ir divi spēļu paveidi – "Cut Throat" un "Partner", turklāt aizrautīgo maču neatņemama sastāvdaļa ir ceturtdaļlitra pudelīte ar balto rumu (Jamaikā to dēvē vienkārši par Q). Domino cienītāji itin labi apzinās, ka no šā atribūta gadījumā, ja domino patiešām kļūs par olimpisko sporta veidu, nāksies atteikties, taču – ko tik neizdarīsi liela un cēla mērķa vārdā?! Jāpiebilst, ka Jamaikā, tāpat kā Krievijā, domino spēlmaņi ir ļoti emocionāli cilvēki, parasti galdi bieži vien neiztur spēcīgos sitienus ar kauliņiem, tāpēc spēlei tiek izgatavoti īpaši izturīgi galdi.

"Domino palīdz komandas gara izstrādāšanai, liek cilvēkam domāt un pieņemt stratēģiski svarīgus lēmumus," argumentus par labu domino atzīšanai par sporta veidu uzskaita ministre Grendža. Viņa atgādinājusi, ka nākamgad Jamaikā notiks 10. pasaules čempionāts šajā spēlē, uz kuru ieradīsies simtiem spēlētāju no visas pasaules. Gaidāms arī Starptautiskās domino federācijas kongress, kura laikā tiks spriests, kādā veidā visātrāk nodrošināt domino spēlei olimpisko statusu.