Talibi padzen afgāņu sievietes no parkiem un sporta zālēm

Afganistānā valdošā radikālo islāmistu kustība Taliban ieviesusi jaunus ierobežojumus sievietēm - Kabulā viņām aizliegts apmeklēt gan parkus (arī izklaides parkus), gan sporta zāles. Talibi aizliegumu skaidro ar to, ka nav tikuši ievēroti iepriekšējie rīkojumi, saskaņā ar kuriem, sieviešu un vīriešu plūsmām šādās sabiedriskās vietās jābūt nošķirtām.
Jau gandrīz pusotru gadu Afganistānā pie varas esošie talibi būtiski ierobežo sieviešu tiesības un brīvības. ©AFP/Scanpix

Par jauno kārtību šonedēļ paziņojusi Afganistānas Tikumības veicināšanas un netikumu izskaušanas ministrija (jā, valstī, kur Taliban sagrāba varu 2021. gada augustā, ir arī tāda), piebilstot, ka pagaidām tā attiecas vien uz galvaspilsētu Kabulu, taču drīz vien var tikt ieviesta arī citur valstī. Ministrijas pārstāvis Mohammeds Akifs intervijā BBC skaidrojis, ka ļaudis nav ievērojuši šariata likumus. Ministrijas rīkotajos reidos regulāri konstatēts, ka vienlaikus parkos atrodas gan sievietes, gan vīrieši, turklāt sievietes bieži nav valkājušas islāma tradicionālās galvassegas. Līdz šim bija noteikts, ka sievietēm parkus atļauts apmeklēt svētdienā, pirmdienā un otrdienā, bet pārējās četras nedēļas dienas rezervētas vīriešiem.

Jaunā kārtība stājusies spēkā nekavējoties, tās ievērošanu uzrauga gan ministrijas ierēdņi, gan bruņoti talibu kaujinieki. "Vakar pāris vīri ieradās manā sporta zālē un pieprasīja, lai sievietes, kuras tur vingroja, nekavējoties dotos prom. Nesaprotu, ar ko tas saistīts, jo neviena vīrieša sporta zālē tobrīd nebija," ziņu aģentūrai AP sūdzējies kādas sporta zāles īpašnieks, kurš, nevēloties, lai viņam būtu nepatikšanas, gribējis palikt anonīms. Izmisumā ir Kabulas nedaudzo atrakciju parku saimnieki. Viens no viņiem - Habibs Džans Zazajs - AFP stāstījis, ka parka izveidošanā ieguldījis 11 miljonus dolāru, taču nu var izrādīties, ka šīs investīcijas, tāpat kā aptuveni 250 darba vietas, būs zaudētas. "Panorāmas rats un karuseļi visvairāk interesē bērnus, kuri līdz šim parkā ieradās kopā ar mammām vai vecmāmiņām. Liedzot sievietēm apmeklēt parku, vieni paši nenāks arī bērni, un izskatās, ka mums būs jāslēdz atrakcijas," viņš skaidrojis.

BBC atgādina, ka kopš talibu nākšanas pie varas sieviešu tiesības un brīvības ir būtiski ierobežotas. Viena no pirmajām tā sauktajām rekomendācijām bija talibu aicinājums sievietēm nestrādāt, bet palikt mājās. Izglītības un veselības aizsardzības nozarēs strādājošo sieviešu skaits vēl ir gana liels, taču no citām darbības sfērām viņas jau ir izspiestas. Afgāņu pusaudzēm nākas samierināties ar pamata izglītību, jo meiteņu vidusskolas joprojām ir slēgtas. Taliban pārstāvji gan solījuši, ka ar laiku tās atvērs, taču tas palicis tikai solījumu līmenī. Jau pērn tika noteikts, ka garākos ceļojumos no vienas pilsētas uz citu sievietes drīkst doties tikai sava aizbildņa (vīra, tēva vai brāļa) pavadībā, un, kas saprotams pats par sevi, atrodoties ārpus mājām, viņām jāvalkā galvassega, kas pilnībā nosedz seju. Starptautiskā sabiedrība ir brīdinājusi, ka Taliban var necerēt uz oficiālu atzīšanu (un līdz ar to finansiālo palīdzību karu izpostītajai un nabadzībā slīgstošajai valstij), kamēr netiks respektētas sieviešu tiesības.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā