Helsinku vicemēru pieķer nelikumīgā grafiti zīmēšanā

Kreiso partiju aliansi pārstāvošais Helsinku mēra vietnieks Pāvo Arhinmeki kļuvis par neparasta skandāla galveno varoni. 46 gadus vecais politiķis pieķerts zīmējam grafiti uz kāda dzelzceļa tuneļa sienas. Savu vainu un muļķīgo uzvedību Arhinmeki atzinis, arī naudas sodu esot gatavs maksāt, taču no amata atkāpties negrasoties.
Helsinku mēra vietnieks Pāvo Arhinmeki pieķerts zīmējam grafiti uz dzelzceļa tuneļa sienas. ©AFP/Scanpix

“AP” vēsta, ka Somijas Transporta infrastruktūras pārvaldes darbinieki pagājušās nedēļas nogalē kādā dzelzceļa tunelī Helsinku pievārtē aizturējuši divus vīriešus, kuri nupat uz tuneļa sienas bija pabeiguši zīmēt grafiti. Tā kā nepiederošām personām uzturēties sliežu ceļu tuvumā ir stingri aizliegts, vismaz uz desmit minūtēm nācies apturēt kravas vilcienu satiksmi maršrutā uz un no Helsinku ostas. Taču lielākais pārsteigums dzelzceļniekiem bijis tad, kad ieradušies viņu izsauktie policisti, un viens no pārkāpējiem atzinis, ka esot Helsinku mēra vietnieks.

Pašlaik viņš ir viens no četriem mēra vietniekiem un Somijas galvaspilsētas pašpārvaldē atbild par kultūras politiku. Taču iepriekš Arhinmeki bijis valsts līmeņa politiķis - Kreiso alianses vadītājs, parlamenta deputāts, bet laikā no 2011. līdz 2014. gadam arī kultūras un sporta ministrs. Ar grafiti zīmēšanu Arhinmeki esot aizrāvies no jaunības laikiem un iestājas par to, lai Helsinkos tiktu atvēlēts vairāk vietas tā dēvētajai “ielu mākslai”. Tomēr intervijā sabiedriskajam medijam “Yle” viņš atzinis, ka, zīmējot grafiti dzelzceļa tunelī nav vēlējies paust kādu protestu, bet rīkojies impulsīvi.

Turklāt ne tikai impulsīvi, bet arī muļķīgi, atzinis mēra vietnieks. “Jā, es esmu pārkāpis likumu un esmu gatavs par to uzņemties visu atbildību,” viņš norādījis. Arhinmeki vēl nezinot, cik lielu administratīvo sodu viņam varētu piespriest, taču sacījis, ka bez ierunām samaksāšot soda naudu. Laikraksts “Helsingin Sanomat” informējis, ka mēra zīmētā grafiti aizkrāsošana izmaksājusi 3500 eiro, un vainīgajam noteikti nāksies atmaksāt arī šos līdzekļus. Tajā pašā laikā Arhinmeki kategoriski attiecies uzņemties politisko atbildību un atkāpties no amata, uz ko viņu aicinājusi liela daļa sabiedrības. Helsinku pašpārvalde norādījusi, ka uzticība šim politiķim neesot zaudēta un līdz ar viņa atvainošanos un gatavību samaksāt naudas sodu varot uzskatīt, ka šis incidents ir izsmelts.

Tā gan nedomā mēra vietnieka politiskie pretinieki. Viņi norāda, ka tik augsta ranga amatpersona nedrīkst uzvesties bezatbildīgi. Jau tāpat ik gadus Helsinku pašpārvaldei nākas tērēt līdz 650 000 eiro, lai aizkrāsotu nelikumīgi sazīmētos grafiti, un ir bažas, ka tagad jauniešiem tiks dots jauns impulss un šādu zīmējumu parādīsies vēl vairāk.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā