Tritonu dēļ Borisam Džonsonam jādzīvo bez peldbaseina

Bijušais britu premjers Boriss Džonsons pagaidām nav saņēmis atļauju ierīkot peldbaseinu savā šogad iegādātajā īpašumā Oksfordšīrā, jo tā teritorijā dzīvojot lielie tritoni – aizsargājamas sugas abinieki. Interesanti, ka 2020. gadā Džonsons, kurš tolaik vadīja valdību, kādā runā paziņoja, ka lielo tritonu dēļ nekustamo īpašumu attīstītājiem ir grūtāk realizēt projektus, un netiek uzcelts tik daudz mājokļu, cik vajadzētu.
Ekologi noraidījuši bijušā britu premjera Borisa Džonsona lūgumu dot atļauju peldbaseina būvei viņa Braitvelas muižas teritorijā.  ©PA Wire/Scanpix

“Tritoni to nav aizmirsuši un atriebjas,” tagad ironizē britu mediji. “BBC” atgādina, ka maijā Džonsons par 3,8 miljoniem sterliņu mārciņu (4,4 miljoniem eiro) iegādājās Braitvelas muižu Oksfordšīrā, kur dzīvo kopā ar sievu Keriju un trim bērniem. Pati muižas ēka ir celta XVII gadsimtā, īpašuma teritorijā atrodas arī vairākas saimniecības ēkas un pirms vairākiem desmitiem gadu ierīkoti tenisa korti. Pilnam komfortam Džonsonam pietrūka peldbaseina, un jūnijā viņš vietējā municipalitātē iesniedza pieteikumu tā ierīkošanai. Bijušais valdības vadītājs gribējis būvēt ļoti pieticīgu (11 metrus garu un 4 metrus platu baseinu), taču pat šim projektam nav saņēmis atbalstu.

Municipalitātes pārstāvis Edvards Čērčs, kurš atbild par ekoloģijas jautājumiem, norādījis, ka būvatļauju nav iespējams izsniegt, jo muižas teritorijā esošajā dīķī un grāvi dzīvo lielie tritoni (“Triturus cristatus”). Apvienotajā Karalistē šī suga tiek uzskatīta par īpaši aizsargājamu, un ekologi lēš, ka lielo tritonu populācija beidzamajā pusgadsimtā samazinājusies vairāk nekā par divām trešdaļām. “The Guardian” raksta, ka šo radību traucēšana viņu dzīvošanas un vairošanās vietās, olu iznīcināšana un cita veida apdraudējums var novest pie līdz pat sešu mēnešu ilga cietumsoda un ievērojama naudas soda. Īpašuma attīstītājam šādā gadījumā ir jāpasūta un jāapmaksā speciāla ekspertīze, kuras laikā tiek novērtēts, cik liels skaits tritonu attiecīgā objekta apkaimē dzīvo, un vai šo populāciju iespējams pārvietot uz citu piemērotu vietu.

Tas prasa gan laiku, gan naudu, turklāt - jo lielāks ir iecerētais būvobjekts, jo ilgāks laiks vajadzīgs, lai nepieciešamo atļauju iegūtu. Turklāt reizēm, ja tiek atzīts, ka lielo tritonu populācija ir nozīmīga, to vispār nav iespējams saņemt. Savulaik Džonsons kā valdības vadītājs iestājās par to, lai šī kārtība tiktu mainīta, un viņa vārdiem sakot “mazinātu lieku birokrātiju”. “Kāpēc gan mēs māju būvēšanā esam tik lēni salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm? Piemēram, 2018. gadā Apvienotajā Karalistē uzbūvēja 2,25 mājas uz 1000 cilvēkiem, bet Vācijā šis rādītājs bija 3,6, Nīderlandē - 3,8, Francijā - 6,8. Es jums pateikšu, kādēļ tas tā ir. Laiks ir nauda un visādu tritonu skaitīšana, kas pie mums ir pieņemta, dod nopietnu triecienu produktivitātei un šīs valsts labklājībai,” viņš sacīja, uzstājoties parlamentā pirms trim gadiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā