Mežu ugunsgrēki nodzēsti, Roda atkal aicina tūristus

Postošos savvaļas ugunsgrēkus, kas pagājušajā mēnesī plosījās Rodā, ir izdevies apdzēst, un tagad šī Grieķijas sala atkal ir gatava uzņemt tūristus. Premjerministrs Kirjaks Micotakis jau apsolījis, ka nākamgad tiks nodrošināta nedēļu ilga bezmaksas atpūta Rodā visiem tiem, kuriem jūlijā ugunsgrēku dēļ nācās evakuēties no salas. Šis paziņojums izraisījis neapmierinātību daļā grieķu sabiedrības, jo solījumi kompensēt vietējiem iedzīvotājiem nodarītos zaudējumus no valdības puses pagaidām nav dzirdēti.
Jūlijā savvaļas ugunsgrēki lika no Rodas evakuēt vairāk nekā 20 000 cilvēku.  ©AP/Scanpix

“Reuters” atgādina, ka savvaļas ugunsgrēks 18. jūlijā sākās Rodas centrālajā daļā. Ilgstošā sausuma, karstā laika un spēcīgā vēja ietekmē uguns ātri vien pārsviedās uz salas austrumu un dienvidu piekrastēm, kur atrodas liels skaits kūrortu. Pastāvot reāliem draudiem, ka liesmas var nopostīt arī viesnīcas, tika uzsākta lielākā evakuācija Grieķijā beidzamajos gados - dažu dienu laikā salu pameta vairāk nekā 19 000 ārzemju tūristu un vairāki tūkstoši vietējo iedzīvotāju, ziņo “CNN”.

Šonedēļ Grieķijas Tūrisma ministrija un Rodas viesnīcu asociācija paziņojušas, ka salas hoteļi atkal ir gatavi uzņemt viesus. Dažas viesnīcas ugunsgrēkos mazliet cietušas, taču tiek intensīvi strādāts un remonta darbi beigsies kuru katru dienu, atsaucoties uz viesnīcniekiem, vēsta “Euronews”. Vietējās amatpersonas paziņojušas, ka šīs nedēļas laikā visiem tiem tūristiem, kuri jūlijā bija spiesti lielā steigā evakuēties no salas, tiks nosūtītas personīgās mantas, ko viņi atstājuši viesnīcās. Turklāt šī bagāžas piegāde tiks nodrošināta bez maksas. Tāpat uzsvērts, ka visi pakalpojumi ir atjaunoti “gandrīz par 100 procentiem”, un var uzskatīt, ka Rodas tūrisma nozare jau ir atguvusies pēc ugunsgrēkiem.

Līdz ar vietējām amatpersonām ārzemju viesu aicināšanai pieslēdzies premjers Micotakis. Tas ir saprotami, jo tūrisma nozare ir viens no nozīmīgākajiem Grieķijas ekonomiskajiem balstiem, nodrošinot vairāk nekā 20% no iekšzemes kopprodukta, ziņo “BBC”. Micotakis norādījis, ka, neraugoties uz to, ka ugunsgrēks bijis ļoti bīstams, neviens cilvēks tajā dzīvību nav zaudējis, neviens pat nav ievainots. Postījumi nodarīti 45 ēkām, taču neviena no tām nav nodegusi līdz pamatiem, turklāt viesnīcas tikpat kā neesot cietušas, un Roda atkal ir gatava uzņemt tūristus.

“Visiem tiem, kuru brīvdienas ugunsgrēku dēļ izvērtās īsākas, nekā plānots, Grieķijas valdība sadarbībā ar vietējām varasiestādēm nākamā gada pavasarī un rudenī piedāvās bez maksas nedēļu dzīvot kādā no Rodas viesnīcām. Mēs vēlamies, lai tūristi atgrieztos salā un baudītu tās dabisko skaistumu,” intervijā britu televīzijas kompānijai “ITV” sacījis premjers. Šī piedāvājuma detaļas vēl nav īsti skaidras, piemēram, nav zināms, vai tiks apmaksāts arī lidojums uz Rodu.

Micotaka idejai Grieķijā netrūkst arī kritiķu, norāda “BBC”. Interneta sociālajos medijos lasāmi tādi ieraksti kā “Grieķiem jau nevajag baudīt atvaļinājumu, taču viņiem ir jāmaksā par ārzemnieku atvaļinājumiem” vai “Vietējiem, kuri zaudējuši savas mājas, gan neviens nepiedāvā pat vienu apmaksātu dienu viesnīcā”. Bet vairāki simti Rodas iedzīvotāju šonedēļ pulcējās uz mītiņu, pieprasot nekavējoties piešķirt kompensācijas tiem salas iedzīvotājiem, kuri ugunsgrēkos zaudējuši savu īpašumu (lielākoties tie ir fermeri, kuru ganāmpulkus nebija iespējams izglābt), kā arī atrast līdzekļus, lai pēc iespējas ātrāk apmežotu izdegušās platības.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā