Noziedznieku iegāž kaisle uz futbolu

Korfu salā Grieķijā arestēts Neapoles organizētās noziedzības grupējuma “Camorra” dalībnieks Vinčenco Laporta, kuru Itālijas likumsargi meklējuši vairāk nekā 11 gadus. Savu atrašanās vietu viņš neuzmanīgi atklājis, svinot mīļotās futbola komandas “Napoli” uzvaru Itālijas čempionātā, bildēm no šīm svinībām parādoties interneta sociālajos tīklos.
Futbola kluba “Napoli” iegūto čempionu titulu svinēja ne tikai Neapolē un tās apkaimē. ©PA Images/Scanpix

Itālijas policijas 100 meklētāko noziedznieku sarakstā iekļautais 60 gadus vecais Laporta nav nedz reketieris, nedz slepkava, bet gan tā dēvētais “balto apkaklīšu” pārstāvis ar noziedzīgām tieksmēm, vēsta “Deutsche Welle”. Citiem vārdiem sakot, viņš nodarbojies ar “Camorra” Kontini klana noziedzīgos darījumos iegūtās naudas atmazgāšanu. Savulaik viņam par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, krāpšanu un līdzdalību organizētā noziedzības grupējumā tiesa Itālijā piespriedusi 14 gadu un četru mēnešu ilgu cietumsodu. Laportu gan nācās tiesāt aizmuguriski, jo, sajutis deguma smaku, viņš sāka bēguļot, un kopš 2012. gada noziedznieka atrašanās vieta nebija zināma.

Taču policija nezaudēja cerības kādreiz nākt uz Laportas pēdām. Visus šo gadus tika pieskatīti viņa draugu un paziņu interneta sociālie tīkli, raugoties pēc kādām norādēm, kas liecinātu par noziedznieka atrašanās vietu, raksta “La Stampa”. Un visbeidzot šā gada maijā no policijas analītiķu nodaļas atskanējis sauciens “Bingo!”. Vienā no interneta sociālajos medijos ievietotajām fotogrāfijām bija atpazīstams Laporta, kurš kopā ar citiem faniem svinējis Neapoles futbola kluba “Napoli” iegūto “scudetto” jeb Itālijas A sērijas čempionu titulu. Pats svarīgākais, ka šajā bildē bija redzama arī apkārtējā ainava - restorāna terase. Itālijas policijas datorspeciālistiem nācies krietni pastrādāt, lai noskaidrotu, kāds tieši restorāns redzams fotoattēlā un kurā pasaules malā tas atrodas, taču šis darbs vainagojies panākumiem.

Noskaidrojies, ka Laporta par savu paslēptuvi izvēlējies Korfu salu Grieķijā, un tur viņš pagājušajā nedēļā, sadarbojoties grieķu un itāļu policistiem, bez lieka trokšņa arestēts. Šodien notiks pirmā tiesas sēde, kurā lems par Laportas izdošanu Itālijai, raksta “AP”. Problēmām nevajadzētu rasties, jo šis cilvēks Itālijā jau ir notiesāts, turklāt itāļi parūpējušies arī par vienotā Eiropas aresta ordera izdošanu.

Laportas grieķu advokāts Atanasijs Jannakurs sarunā ar “AP” gan norādījis, ka cer savu klientu pasargāt no ilgā cietumsoda Itālijā. “Viņš par nodokļu likumdošanas pārkāpumiem ir notiesāts ļoti sen. Tagad viņš šeit, Grieķijā, sācis jaunu dzīvi, viņam ir jauna ģimene, kurā aug deviņus gadus vecs dēls. Viņš strādā par šefpavāra palīgu, cenšoties nopelnīt naudu savai ģimenei, turklāt bieži spiests apmeklēt ārstus sirds problēmu dēļ. Ja Laportu izdos Itālijai un iesēdinās cietumā, būs pilnībā sagrauta ne tikai viņa paša, bet arī ģimenes dzīve,” sacījis advokāts.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā