Krievijas skolās bērniem skalos smadzenes par to, kā Putins glābj civilizāciju

Ja Kremlis laikus nebūtu uzsācis “speciālo militāro operāciju” pret “nacistisko” Ukrainu, mūsdienu civilizācijai varētu pienākt gals, jo agresīvie Rietumi to vien sapņojuši kā uzbrukt Krievijai, sagraut to un pievākt tās dabas bagātības. Tā ir tikai viena no pamata tēzēm nule kā izdotajā melīgajā un ar Kremļa klišejām pilnajā mācību grāmatā, pēc kuras vēsturi ar 1. septembri nāksies apgūt Krievijas skolu 11. klašu audzēkņiem.
Krievijas izglītības ministrs Sergejs Kravcovs dižojas ar jaunajām vēstures mācību grāmatām 10. un 11. klasei ©AFP/Scanpix

Grāmatas (gluži tāpat kā mācību līdzekļa 10. klasēm) atvēršanas pasākumā piedalījies Krievijas izglītības ministrs Sergejs Kravcovs un viens no melīgā propagandas izdevuma līdzautoriem - kādreiz skandalozais kultūras ministrs, bet tagad prezidenta Vladimira Putina palīgs Vladimirs Medinskis, kurš pazīstams ar savu nelokāmo “patriotisko” nostāju.

Medinskis uzsvēris, ka mācību grāmatas esot sagatavotas nieka piecu mēnešu laikā, raksta “The Guardian”, norādot, ka nopietni vēsturnieki par šādu steigu var tikai pasmīnēt. Taču no otras puses - autoriem nekāds lielais darbs nav bijis jāiegulda, nācies vien pacietīgi atreferēt prezidenta un citu augstu Krievijas amatpersonu izpratni par ģeopolitisko situāciju jeb, kā izteicies Medinskis - “atspoguļot valsts viedokli”.

Piemēram, nodaļu, kas vēsta par 2022. gada 24. februārī uzsākto pilna mēroga iebrukumu Ukrainā (tas, protams, tiek dēvēts par speciālo militāro operāciju), ievada Putina sacītais par to, ka šīs operācijas mērķis ir “Ukrainas denacifikācija un demilitarizācija”. Regulāri tiek atkārtots, ka Ukrainā pie varas nākuši nacisti un ultranacionālisti, bet NATO vēlējies izmantot Ukrainu kā placdarmu uzbrukumam Krievijai. “Ja Ukraina būtu pievienojusies Ziemeļatlantijas aliansei, tiku provocēti konflikti Krimā un Donbasā un Krievija būtu spiesta iesaistīties karā pret visu NATO. Ļoti iespējams, ka tas nozīmētu visas civilizācijas galu, un to nedrīkstēja pieļaut,” mācību grāmatā rakstīto citē BBC. Pie viena ik pa brīdim tiek atkārtots, ka Ukraina ir “mākslīgi radīta valsts”, tās teritorija patiesībā esot “senas krievu zemes”, bet Ukrainas neatkarības iegūšana pēc 1991. gadā notikušā PSRS sabrukuma - vien “vēsturisks pārpratums”.

Abās mācību grāmatās atrodami apgalvojumi, ka ar vēstures faktu sagrozīšanu nodarbojas rietumvalstis. Cita starpā skolēni tiek brīdināti, ka, meklējot internetā informāciju par notikumiem Ukrainā, ir jāuzmanās no viltus ziņām un nepatiesiem apgalvojumiem par Krievijas agresīvo iebrukumu un tā gaitu - ar to masveida producēšanu, protams, nodarbojoties Rietumu mediji. Tajā pašā laikā grāmatas atvēršanas pasākumā Medinskis pilnīgi atklāti paziņoja, ka “mēs no jauna pārrakstījām nodaļas, kas attiecas uz notikumiem no pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem līdz pat mūsdienām”, norāda “The Guardian”. Rodas jautājums - kurš tad īsti pārraksta vēsturi?

Mācību grāmatā uzsvērts, ka rietumvalstis esot apsēstas ar ideju destabilizēt situāciju Krievijā un, lai sasniegtu šo mērķi, nekautrējas nedz no “neslēptas rusofobijas izplatīšanas”, nedz Krievijas ieraušanas dažādos konfliktos. Rakstot par 2014. gada notikumiem, kad Krievija ar iesūtīto “zaļo cilvēciņu” palīdzību anektēja Krimu un ar savu pilsoņu (arī militārpersonu) palīdzību uzkurināja separātisma tendences Donbasā, melīgi tiek apgalvots, ka Ukraina jau bijusi uz iestāšanās NATO sliekšņa. Kijiva esot plānojusi vairs nepagarināt līgumu par Krievijas Melnās jūras flotes uzturēšanos Krimā, bet tās galveno bāzi Sevastopoli pārveidot par NATO kara bāzi. Attiecībā uz Donbasu norādīts, ka tur vietējie “krievu patrioti” uzsākuši cīņu pret piespiedu “pārukraiņošanu”. Lai viņiem palīdzētu, uz Ukrainu devušies krievu “brīvprātīgie”, taču aizmirsts piebilst, ka lielākoties tie bija pavisam nesen formālu rezervistu statusu saņēmušas militārpersonas un īpašo dienestu pārstāvji un šī “brīvprātīgo” ierašanās notikusi ne tikai ar Kremļa atbalstu, bet tieši pēc Krievijas varas iestāžu iniciatīvas. Vēl viens melīgs apgalvojums no grāmatas - līdz 2014. gadam aptuveni 80% Ukrainas iedzīvotāju sevi identificējuši kā krievvalodīgos. Patiesībā vēl 2006. gadā veiktajā Razumenkova centra aptaujā tika noskaidrots, ka vien 30% Ukrainas iedzīvotāju par savu dzimto valodu uzskata krievu valodu, bet 52% tā ir ukraiņu valoda.

Ļoti interesanti grāmatā atspoguļotas pret Krieviju noteiktās sankcijas (melīgi uzsverot, ka tās vērtējamas kā absolūti nepamatots starptautisko likumu pārkāpums) un liela skaita ārvalstu kompāniju aiziešana no Krievijas tirgus. “Tādi unikāli brīži vēsturē nemaz tik bieži negadās. Pēc ārzemju kompāniju aiziešanas mums atveras daudzi tirgi. Paveras fantastiskas iespējas biznesa karjerā, jaunuzņēmumu veidošanā. Nepalaidiet garām šo iespēju! Šodien Krievija patiešām ir visu iespēju zeme,” grāmatas fragmentu citē “Meduza.io”.

BBC uzsver, ka šāda satura mācību grāmatas laišana klajā ir loģisks turpinājums Krievijas varas iestāžu centieniem “skalot smadzenes” visiem iedzīvotājiem, arī pašiem jaunākajiem. Jau neilgi pēc pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākšanās Krievijas skolās tika ieviesta tā sauktās patriotiskās audzināšanas stunda “Sarunas par svarīgo”, kurā tiek stāstīts par Krievijas diženumu un to, kā visa Rietumu pasaule šo valsti ienīst. Izglītības ministrs Kravcovs mācību grāmatas atvēršanas laikā bravūrīgi uzsvēris: “Pēc speciālās militārās operācijas beigšanās, pēc mūsu uzvaras, mēs mācību grāmatu papildināsim.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā