Barselonas krogos nevēlas apkalpot klientus, kuri ieradušies vienatnē

Ar līdz šim nepieredzētu problēmu saskārušies vairāki Barselonas iedzīvotāji un tūristi. Ja nu tā sagadījies, ka pusdienas vai vakariņas jāietur vienatnē, to paveikt kādā no neskaitāmajiem pilsētas centra restorāniem nemaz nav tik vienkārši, jo viesmīļi priekšroku dod vairāku cilvēku grupām – no tām būs lielāki ienākumi.
Barselonas restorānu terašu galdiņi aizvien biežāk ir pieejami tikai vairāku cilvēku grupām.  ©ZUMA Press/Scanpix

Sabiedriski un draudzīgi noskaņotajiem spāņiem maltītes ieturēšana vienatnē ir diezgan pretdabiska - lielākā daļa to uzskata par nepiedienīgu, gluži tāpat kā ēšanu pie rakstāmgalda biroja telpās vai ieturēšanos ātrā soli soļojot pa trotuāru, raksta interneta ziņu vietne “Travel Tomorrow”.

Taču situācija mēdz būt dažādas, un ar saviem piedzīvojumiem sarunā ar “El Pais” dalījies kāds vietējais iedzīvotājs vārdā Edualds. Kādā pievakarē viņš vēlējies uz restorāna terases pavakariņot, pie viena mierīgi palasot pēcpusdienas laikrakstu. Taču no šīs ieceres nekas nav sanācis, jo Edualdu pieklājīgi, bet neuzklausot iebildumus “atšuvuši” trijos restorānos pēc kārtas. “Pirmajā es jau biju apsēdies pie brīva galdiņa uz terases, taču pienākušais viesmīlis paziņoja, ka šī vieta jau esot rezervēta. Taču bija skaidrs, ka viņš meloja. Līdzko biju piecēlies, lai dotos prom, ieradās bariņš ārzemju tūristu, kuri interesējās par brīvām vietām, un viņiem nekavējoties ierādīja to pašu galdiņu. Otrajā restorānā, kur arī nebija nekādas norādes par galdiņa rezervēšanu, man sacīja, ka atvēlētas 20 minūtes, pēc tam galdiņš jāatbrīvo. Kad iebildu, ka pa to laiku man vakariņas pat vēl nebūs atnestas, viesmīlis noplātīja rokas un paziņoja, ka neko nevarot līdzēt,” stāstījis Edualdo. Bet trešajā restorānā viņam skaidri un gaiši paziņots, ka pie galdiņiem, kas atrodas uz terasēm, tiek apkalpotas vien vairāku cilvēku grupas, bet tādam vienpatnim kā viņam labākajā gadījumā varētu atrast vietu restorāna iekštelpās - kaut kur bāra tuvumā, stūrī pie virtuves vai pie tualetes telpām. Tā nu Edualdo nācies doties mājās izsalkušam.

Pēc publikācijas “El Pais” interneta mājaslapā ar līdzīgiem nepatīkamiem piedzīvojumiem dalījušies vēl vairāki barselonieši, un interneta komentētāju sašutums sit augstu vilni. “Tā ir vienkārši cūcība” - šis ir viens no maigākajiem izteikumiem. Nav nekādu šaubu, kādēļ šāda prakse tiek piekopta. Vairāku cilvēku grupas rēķins visbiežāk ir krietni lielāks nekā vienam pusdienotājam vai vakariņotājam, un novērojumi liecina, ka priekšroka tiek dota ārzemju tūristu pulciņiem, jo šie ļaudis mēdz būt izšķērdīgāki. Daudzi pilsētas centra restorāni pielāgojušies tūristu interesēm, piemēram, atsakoties pasniegt kafiju jau pēc pulksten 12.00 dienā - vāciešiem, britiem un skandināviem tad jau sākas pusdienu laiks, un prioritāte ir šo klientu apkalpošana. Jāpiebilst, ka pašu spāņu tradīcijās ir pusdienot no pusdiviem līdz pusčetriem pēcpusdienā, bet vakariņas viņi parasti ietur laikā no pusdeviņiem līdz pusdivpadsmitiem. Taču tūrisma sezonas laikā nekāda rāma pasēdēšana, dzērienu malkošana un patērzēšana uz terases nesanāk - pēc pasūtījuma atnešanas viesmīļi mēdzot brīdināt, ka pēc 45 minūtēm galdiņu būtu labi atbrīvot. “El Pais” pēc komentāriem vērsies Barselonas pilsētas domē, taču tā ieteikusi sazināties ar Katalonijas valdību vai reģiona viesmīlības biznesa asociācijas pārstāvjiem, kuri arī neko nav vēlējušies atbildēt.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā