"Virgin Galactic" beidzot sāk apkalpot kosmosa tūristus

Britu uzņēmējam Ričardam Brensonam piederošā kompānija “Virgin Galactic” veikusi pirmo lidojumu līdz Zemes atmosfēras robežai, apkalpojot kosmosa tūristus. Viens no viņiem – Džons Gudvins – tolaik 200 000 dolāru vērto biļeti lidojumam bija iegādājies tālajā 2005. gadā, bet pēc tam, kad pirms deviņiem gadiem viņam tika diagnosticēta Pārkinsona slimība, jau sācis nopietni bažīties, ka savu sapni piepildīt nespēs.
“VSS Unity” pasažieri pēc ceļojuma līdz Zemes atmosfēras robežai.  ©AP/Scanpix

“CNN” ziņo, ka neizmirstamajā ceļojumā, kas bijis tikai mazliet ilgāks par stundu, uz neilgu brīdi bezsvara stāvokli varējuši izbaudīt trīs pasažieri. Līdz ar 80 gadus veco Gudvinu tās bija 46 gadus vecā Keiša Šafaha un viņas 18 gadus vecā meita Ena Maijersa - abas sievietes šo ceļojumu laimēja “Virgin Galactic” rīkotā labdarības loterijā.

Brensona kompānijas tehnoloģijas paredz tā dēvētās nesējlidmašīnas izmantošanu. Ar raķešdzinēju aprīkotais lidaparāts “VSS Unity”, kurā atrodas pilots un pasažieri, sākumā ir piestiprināts zem krietni prāvākā lidaparāta “VMS Eve” spārna. Tikai pēc tam, kad šī lidmašīna sasniegusi vairāk nekā 12 000 metru augstumu, “VSS Unity” atdalās un tiek ieslēgts tā raķešu dzinējs, lidaparātam strauji traucoties gandrīz vertikāli debesīs, vēsta “BBC”. Aptuveni minūtes laikā tas sasniedz 4000 kilometru stundā lielu ātrumu, pasažieriem izjūtot spēcīgu pārslodzi. Preses konferencē pēc lidojuma Gudvins (starp citu, 1972. gada olimpisko spēļu dalībnieks britu kanoe airēšanas izlases sastāvā) norādījis, ka tas bijis viens no šī piedzīvojuma aizraujošākajiem brīžiem.

Taču tā kulminācija ir vairākas minūtes ilgā atrašanās bezsvara stāvoklī, kad “VSS Unity” pietuvojies Zemes atmosfēras robežai. Šajā lidojumā tas sasniedzis vairāk nekā 88 kilometru augstumu, kas pēc amerikāņu standartiem jau nozīmē atrašanos kosmosā (starptautiski gan pieņemts uzskatīt, ka šī robeža atrodas 100 kilometrus virs mūsu planētas). Šajos brīžos pasažieriem iespējams arī vērot un fotografēt gan Zemi, gan absolūti melnās Visuma dzīles.

“Laipni lūgti astronautu klubiņā,” - ar šādu paziņojumu nācis klajā “Virgin Galactic” boss Brensons. Šafaha un Maijersa ir no Antigvas un Barbudas (jauniete gan jau otro gadu studē Aberdīnas universitātē Skotijā), tādēļ Brensons, kurš ikdienā dzīvo Britu Virdžīnu salās turpat Karību reģionā, bija devies uz šo valsti. Lidojuma tiešraidi viņš vērojis kopā ar abu sieviešu ģimenēm, kā arī Antigvas un Barbudas amatpersonām, un tā esot bijusi lieliska ballīte.

“AFP” atgādina, ka par nodomu tūristus nogādāt līdz Zemes atmosfēras robežai, Brensons paziņoja 2004. gadā, un toreizējais plāns paredzēja, ka lidojumi tiks uzsākti jau 2007. gadā. Taču uzņēmumu vajāja dažādas tehniskas problēmas, un tikai 2018. gadā notika pirmais īstais lidojums, kura laikā bezsvara stāvokli uz brīdi varēja izjust pats kompānijas vadītājs. Kopš tā laika veiktas vēl vairākas eksperimentālās misijas, bet šā gada jūnijā ceļojumā ar “VSS Unity” devās vairāki atvaļināti Itālijas Gaisa kara spēku virsnieki, kuri gan veica zinātniskus eksperimentus.

Pa to laiku biļetes nopirkušo gaidītāju rinda pieaugusi līdz vairāk nekā 800 cilvēkiem, un “Virgin Galactic” nāksies krietni palauzīt galvas, kā noorganizēt biežākus lidojumus, lai neviens no viņiem nejustos apkrāpts. “BBC” atgādina, ka līdz 2014. gadam biļetes maksāja sākumā 200 000, bet vēlāk 250 000 dolāru, taču pēcāk to cena pieaugusi līdz 450 000 dolāru.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā