Prokremlisko Bregoviču neielaiž Moldovā; koncerti Rumānijā nav atcelti

Moldovas varasiestādes liegušas iebraukt valstī pazīstamajam Serbijā dzīvojošajam mūziķim Goranam Bregovičam un viņa pavadošajai grupai. Šāda lēmuma iemesls ir mākslinieka simpātijas pret Krievijā valdošo režīmu un Krimas aneksijas atbalstīšana. Iepriekš Bregovičam liegts uzstāties Ukrainā un Polijā, bet citās Eiropas valstīs viņš brīvi koncertē, un jau drīz ieplānotas divas uzstāšanās Rumānijā.
Gorans Bregovičs zināms gan kā lielisks mūziķis, gan kā Kremļa atbalstītājs.  ©PA Images/Scanpix

Bregovičs bija izsludināts par vienu no Moldovas lielākā mūzikas festivāla “Gustar” galvenajiem viesiem. Taču svētdien aptuveni septiņas stundas pirms viņam bija jākāpj uz skatuves, festivāla organizētāji informēja, ka koncerts nenotiks, jo Bregovičs un viņa grupa nav ielaisti valstī, vēsta “Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība”.

Saskaņā ar “Berliner Zeitung” informāciju, Bregoviča pavadošās grupas (“Kāzu un bēru orķestra”) mūziķi jau bija ielidojuši Kišiņevas lidostā no Stambulas, kad robežapsardzes dienesta darbinieki paziņojuši, ka viņiem iebraukšana tiks liegta. Mūziķa menedžmenta paziņojums liecina, ka pašam Bregovičam bija plānots ierasties no kādas citas valsts ar vēlāku reisu, taču, uzzinājis par savu kolēģu nedienām, viņš nolēmis uz Kišiņevu vispār nelidot. Vairāki Moldovas mediji gan apgalvo, ka Bregovičs lidostā tomēr bijis.

Moldovas iekšlietu ministrs Adrians Efross sacījis, ka Bregovičs (un līdz ar to arī viņa grupa) nevēlamo personu sarakstā iekļauts pagājušā gada rudenī, ziņo “Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība”. Viņš atgādinājis, ka mūziķis 2015. gadā sava albuma “Champagne for Gypsies” prezentāciju sarīkojis Krievijas anektētās Krimas pilsētā Simferopolē. Tolaik Bregovičs diezgan nicīgi izteicās par Ukrainas pasludinātajām sankcijām, bet, kad viņam pēc pāris gadiem neatļāva uzstāties Polijā, apsūdzēja rietumvalstis “paranojas pilnā attieksmē” pret Krieviju un paziņoja, ka apbrīnojot “Krievijas diženumu”. 73 gadus vecā mūziķa pozīcija kopš tā laika nav mainījusies, un viņam nav pat nācis prātā nosodīt Krievijas agresīvo pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, kas sākās pagājušā gada 24. februārī. Efross piebildis, ka festivāla “Gustar” rīkotāji jau savlaicīgi bija informēti, ka Bregovičam būs problēmas ar iebraukšanu Moldovā, taču nez kādēļ šo brīdinājumu nebija ņēmuši vērā.

Pats mūziķis paudis neizpratni par to, kādēļ Moldova viņu pēkšņi pasludinājusi par nevēlamu personu, taču šajā paziņojumā nav pieminējis ne Krieviju, ne Ukrainu. Jāatgādina, ka Bregovičs ir dzimis Bosnijā un Hercegovinā, taču regulāri nostalģiski izteicies par bijušo Dienvidslāviju un pozicionē sevi kā Serbijas pilsoni (viņam gan esot arī Francijas pase). Tādēļ nav pārsteigums, ka sašutumu par mūziķa neielaišanu Moldovā jau paudis gan Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs, gan ārlietu ministrs Ivica Dačičs, kurš pat draudējis, ka pieprasīšot paskaidrojumus no Moldovas amatpersonām.

“Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība” tikmēr norāda, ka situācija ir diezgan dīvaina - Moldova, kas nav nedz ES, nedz NATO dalībvalsts, izlēmīgi vēršas pret Kremļa režīma atbalstītāju, taču neviens viņam neliedz uzstāties, piemēram, Francijā vai Vācijā. Nākamais Bregoviča koncerts 2. septembrī ieplānots Moldovas kaimiņvalstī Rumānijā, turklāt zvejnieku svētku festivāls Jurilovkā, Donavas krastos, tiek atbalstīts ar ES fondu līdzekļiem, no kuriem tiks izmaksāts arī mūziķa un viņa grupas honorārs - 30 000 eiro.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā