Putnu gripas dēļ Somijā slaktē kažokzvērus

Desmit lapsu un ūdeļu audzēšanas fermās Somijā sākusies šo kažokzvēru likvidēšana. Tas tiek darīts ar mērķi nepieļaut tālāku ļoti bīstamā putnu gripas paveida izplatīšanos. Jūlijā kļuva zināms, ka ar gripu, kas prasījusi tūkstošiem putnu (lielākoties kaiju) dzīvības, inficējas arī fermās turētie kažokzvēri, kas nonākuši saskarē ar vīrusa pārnēsātājiem. Vides aizstāvji tagad izmanto situāciju, lai panāktu Somijā plaši izplatītās lapsu un ūdeļu audzēšanas aizliegumu.
Viena no kažokzvēru fermām Kaustinenas apkaimē Somijā.  ©Imago/Scanpix 

Jau tuvākajā laikā Somijā likvidēs aptuveni 120 000 fermās mītošo lapsu un ūdeļu, vēsta “Euronews”. Valsts pārtikas pārvaldes virusoloģijas nodaļas vadītāja Tuija Gada informējusi, ka pilnīgi visi dzīvnieki tiks likvidēti 13 fermās, un 10 no tām šis process jau rit pilnā sparā. Laikraksts “Helsinki Times” vēsta, ka kažokzvēru inficēšanās ar putnu gripas vīrusa paveidu “H5N1” līdz šim konstatēta 24 kažokzvēru fermās. Taču deviņās no tām izdevies laikus reaģēt un, nekavējoties nokaujot inficētos dzīvniekus panākt, ka vīrusa tālāka izplatība tiek apturēta. Atbildīgās iestādes gan turpina gan šo, gan citu kažokzvēru fermu novērošanu, un situācijai pasliktinoties var tikt pieņemti lēmumi par visu dzīvnieku likvidēšanu arī tajās.

“AFP” atgādina, ka Somija ir lielākā lapsādu ražotāja Eiropā, bet šajā valstī esošajās 400 kažokzvēru fermās kopā mīt vairāk nekā 1,3 miljoni dzīvnieku. Labās ziņas zvēru audzētājiem ir tās, ka sērga nav izplatījusies pa visu valsts teritoriju. Lielākoties tā skārusi vien Kaustinenas reģionu, kas atrodas netālu no Botnijas līča. Eksperti norādījuši, ka ar vīrusu inficēto kaiju bars pavasarī migrējis uz šo apkaimi no dienvidiem. Pirmie mirušie putni tika uzieti maijā, bet jūnijā to skaits bija strauji pieaudzis.

Veselības speciālisti, tajā skaitā Pasaules Veselības organizācijas (“WHO”) pārstāvji uzvēruši, ka šis vīruss ir ļoti bīstams tādēļ, ka tas spēj ātri mutēt. Pirmo mutāciju rezultātā ar vīrusu tika inficēti zīdītāji, bet tagad atsevišķos gadījumos jau konstatēts, ka viens zīdītājs var šo vīrusu nodot citam. Līdz ar to pastāv pamatotas bažas, ka tālāku mutāciju rezultātā no dzīvniekiem vīruss varētu tikt pārnests arī uz cilvēkiem. Ņemot vērā putnu gripas plašo izplatību gan Eiropā, gan Ziemeļamerikā, gan Dienvidamerikā, tad jau nav tālu līdz jaunai globālai pandēmijai.

Tieši šie apsvērumi likuši Somijas amatpersonām ātri pieņemt stingrus lēmumus par kažokzvēru likvidēšanu. Savukārt vides sargāšanas aktīvisti uzsvēruši, ka pašlaik ir īstais brīdis arī Somijai sekot aptuveni 20 Eiropas valstu piemēram un pilnībā aizliegt kažokzvēru audzēšanu. Kā pozitīvais piemērs tiek piesaukta Igaunija, vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR”. Mūsu ziemeļu kaimiņvalstī attiecīgs aizliegums stāsies spēkā 2026. gadā, taču uzņēmēji jau reaģējuši uz gaidāmajām pārmaiņām, un kažokzvēru audzēšanas fermu Igaunijā ir gaužām maz, bet esošajās ir atlicis pavisam neliels dzīvnieku skaits. Pateicoties tam, igauņiem nav īpaši jāuztraucas par vīrusa izplatību, lai gan ar putnu gripu inficēto kaiju un citu lidoņu skaits arī tur ir gana liels.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā