Grieķiju posta mežu ugunsgrēki, aizturēti desmitiem dedzinātāju

Jau nedēļu Grieķijā neizdodas apdzēst neskaitāmus savvaļas ugunsgrēkus, kas prasījuši vismaz 21 cilvēka dzīvību un iznīcinājuši mežus un krūmājus vismaz 130 000 hektāru platībā. Valdības amatpersonas šodien pavēstīja, ka aizturēti 79 cilvēki, kurus tur aizdomās par ļaunprātīgu ugunsgrēku izraisīšanu, taču nekomentēja interneta sociālajos tīklos un pat dažos tradicionālajos medijos cirkulējošās ziņas, ka vairums dedzinātāju esot nelegālie migranti.
Grieķijas savvaļas ugunsgrēki daudzviet pietuvojušies apdzīvotām vietām.  ©Imago Images/Scanpix

Televīzijas kompānija “ABC” vēsta - saglabājoties karstam, sausam un vējainam laikam, Grieķijā pašlaik plosās vairāki simti savvaļas ugunsgrēki. Visplašākais un postošākais no tiem ir valsts ziemeļaustrumos netālu no Aleksandrupoles pilsētas un Grieķijas robežas ar Turciju. Tur izdeguši jau 73 000 hektāru mežu un krūmāju, un Eiropas Savienības komisārs Janezs Lenarčičs, kura atbildības sfēra ir krīžu pārvarēšana, norādījis, ka tik plašs ugunsgrēks nevienā no ES valstīm līdz šim nav pieredzēts, ziņo “AFP”.

Ugunsgrēku dzēšanā iesaistīti visi Grieķijas ugunsdzēsības pārvaldes spēki, kuriem talkā devušies palīgi no astoņām ES dalībvalstīm, ziņo “CNN”. Tās uz Grieķiju nosūtījušas kopā 246 ugunsdzēsējus, 40 specializētās automašīnas un 8 lidaparātus. Tomēr līdz šim kontrolei izdevies pakļaut vien dažus mazākos ugunsgrēkus, turklāt glābējiem nākas izdarīt smagas izvēles - tā kā resursu nepietiek, prioritāri tiek dzēsti tie ugunsgrēki, kas potenciāli apdraud lielākas apdzīvotās vietas, kamēr citur cīņa pret liesmām nemaz nenotiek.

Savvaļas ugunsgrēki Grieķijā plosās katru vasaru, taču vēl nekad policija nav aizturējusi tik daudz iespējamos dedzinātājus - kopā jau 79 cilvēkus, intervijā televīzijas kompānijai “EPT” paziņojis valdības preses sekretārs Pavls Marinakis. Viņš gan uzvēris, ka ne visos šajos gadījumos runa ir par ļaunprātīgu dedzināšanu - reizēm pārkāpti ugunsdrošības noteikumi, kas aizliedz sausajos mežos kurināt ugunskurus vai smēķēt. Vēl vairāk nekā 60 cilvēki aizturēti par nolaidību, kuras rezultātā sācies ugunsgrēks. Viens no izplatītākajiem pārkāpumiem ir savu laiku nokalpojušas un dzirksteļojošas lauksaimniecības tehnikas izmantošana. “AFP” ziņo, ka šādu likumpārkāpēju noskaidrošanā iesaistīti ne tikai policijas spēki, bet arī Grieķijas Nacionālā izlūkošanas dienesta (“EYP”) darbinieki.

Valsts klimata krīzes un civilās aizsardzības ministrs Vasilis Kikilija, uzstājoties televīzijā, gan uzsvēris, ka arestēti arī tādi “antisociāli elementi” un “nelieši”, kuri ugunsgrēkus izraisījuši pilnīgi apzināti. Pret viņiem varasiestādes solās vērsties ar visu likuma bardzību, sacījis ministrs. “AFP” gan norāda, ka līdzšinējā prakse liecina - pierādīt tiesā, ka cilvēks tīšām izraisījis savvaļas ugunsgrēku, ir ļoti sarežģīti. Tādēļ apsūdzētie visbiežāk tiek cauri sveikā ar administratīvo sodu, bet gadījumi, ka kādam patiešām tiek piespriests reāls cietumsods, ir ārkārtīgi reti.

Galēji labējo politisko spēku atbalstītāji dedzināšanā vaino nelegālos ieceļotājus. Šonedēļ pat bijis gadījums, kad kāda ciemata iedzīvotāji ņēma likuma varu savās rokās, ieslogot treilerī grupu pakistāniešu un sīriešu, kuri savā apmetnē netālu no Aleksandrupoles kurinājuši ugunskuru, no kura dzirksteles lidojušas uz visām pusēm. Grieķijas policija arestēja gan migrantus (par neuzmanīgu apiešanos ar uguni un nelegālu uzturēšanos valstī), gan trīs ciemata iedzīvotājus, kuriem draud apsūdzības patvarībā un rasismā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā