Baktērijas Sēnas upē Parīzē apdraud sportistus

Francijas valdība un Parīzes mērija beidzamajos gados ieguldījušas vairāk nekā 1,4 miljardus eiro, lai panāktu, ka atkal iespējams peldēties Sēnas upē pilsētas robežās. Nākamgad Sēnā jānotiek vairākām olimpisko spēļu sacensībām, tomēr piesārņojuma dēļ šomēnes atcelti jau trīs starti, kuros bija paredzēts pārbaudīt olimpisko objektu gatavību. Varas iestādes gan cer, ka līdz nākamā gada vasarai izdosies nodrošināt ūdens tīrību, un solīts, ka 2025. gadā Parīzē sāks darboties trīs oficiālas peldvietas Sēnā.
Piesārņojuma dēļ peldēšanās Sēnā Parīzē aizliegta kopš 1923. gada, taču varas iestādes ir pārliecinātas, ka, sākot ar nākamo vasaru, tā būs pilnīgi droša ©AFP/Scanpix

Pagājušajā svētdienā Parīzē plānotās Pasaules kausa triatlonā sacensības jauktajā stafetē piespiedu kārtā izvērtās divcīņā, vēsta “Euronews”. Sportisti samēroja spēkus vien skriešanā un riteņbraukšanā, bet peldēšana izpalika, jo Sēnas ūdens analīzes liecināja, ka upē ir atlētu veselību apdraudoša “E.coli” baktēriju koncentrācija. Iepriekšējās dienās individuālos startus aizvadīt gan izdevās.

Atsevišķos gadījumos ārkārtas situācijas var rasties, taču augustā šī bija jau trešā reize, kad Sēnas netīrā ūdens dēļ sacensības tiek atceltas - iepriekš tāds pats liktenis piemeklēja Pasaules kausa posmu peldēšanā atklātos ūdeņos un vēl vienus zemāka ranga triatlona mačus. “France 24” norāda, ka sportistus un attiecīgās starptautiskās federācijas tas dara bažīgus. Līdz olimpiādei palicis mazāk nekā gads (spēles Parīzē sāksies 2024. gada 26. jūlijā), bet to rīkošanas komitejas vadītājs Tonijs Estangē paziņojis, ka nekāda rezerves plāna neesot. “Mēs neizskatām iespēju uz citu vietu pārcelt sacensības triatlonā un peldēšanā atklātos ūdeņos. Tās notiks Sēnā,” viņš uzsvēris.

Pārliecību, ka nākamgad viss notiks kā iecerēts, paudusi arī Francijas sporta ministre Amēlija Udo-Kastera. Viņa atgādinājusi, ka sacensību dienās ūdens analīzes tiek ņemtas ik pa stundai un galīgais lēmums pieņemts pavisam neilgi pirms starta. Ministre norādījusi, ka situācija mēdz mainīties ļoti strauji. Piemēram, pagājušajā svētdienā no rīta ņemtās analīzes neliecināja par pārmērīgu “E.Coli” baktēriju koncentrāciju, taču dažas stundas pirms plānotā starta tā tikai pavisam nedaudz pārsniedza noteikto līmeni. “Es esmu optimiste, kurai glāze vienmēr ir pa pusei pilna. Tādēļ atkārtoju vēlreiz - nākamgad mēs būsim gatavi,” Udo-Kasteras sacīto citē AFP. Turklāt spēļu organizatori ar gudru ziņu ieplānojuši šīs sacensības olimpiādes sākumā. Tādēļ, ja pēkšņi radīsies kādas problēmas, mačus būs iespējams pārcelt uz vēlāku laiku. AFP atgādina, ka Sēnas ūdeņos notiks arī olimpiādes atklāšanas ceremonija, tiesa, sportisti un citi oficiālo delegāciju pārstāvji atradīsies laivās, un jāpeldas viņiem nebūs. Gandrīz 10 000 cilvēkiem, kuri piedalīsies atklāšanas ceremonijā, būs jāsasēžas vismaz 160 liellaivās, kas veiks sešu kilometru ceļu pa upi.

BBC norāda, ka peldēšana atklātos ūdeņos un triatlons ir tie sporta veidi, kuru dēļ olimpiādes rīkotājiem ļoti bieži rodas galvassāpes. Bažas par akvatoriju ūdeņu tīrību bija gan Riodežaneiro 2016. gadā, gan Tokijā 2021. gadā (toreiz, jāatgādina, spēles notika gadu vēlāk “Covid-19” pandēmijas dēļ). Tas, ka šādas problēmas radušās Parīzē, nav liels pārsteigums, jo jau kopš 1923. gada peldēties Sēnā pilsētas teritorijā ir aizliegts. Līdz Otrajam pasaules karam gan reizi gadā tika veikts izņēmums, sarīkojot tradicionālās Ziemassvētku peldēšanas sacīkstes, kuru laikā sportisti pārpeldēja Sēnu, taču vēlāk aizliedza arī tās.

1990. gadā toreizējais Parīzes mērs Žaks Širaks, kurš vēlāk tika ievēlēts par Francijas prezidentu, solīja attīrīt upes ūdeņus, taču šī iecere tā arī neīstenojās, vēsta “France 24”. Pirms aptuveni 20 gadiem beidzot sākās reāli centieni modernizēt ūdens attīrīšanas iekārtas, turklāt laika ziņā tas sakrita ar brīdi, kad Parīzē slēdza daudzus rūpniecības uzņēmumus, kas bija starp lielākajiem upes piesārņotājiem. Taču galvenais impulss tika saņemts 2017. gadā, kad Parīzei piešķīra tiesības rīkot XXXIII vasaras olimpiskās spēles. Pateicoties pilsētas mēra, sociālistes Anas Idalgo uzstājībai, Sēnas ūdeņu attīrīšanā beidzamajos gados ieguldīti 1,4 miljardi eiro. Pašlaik ne visus ieplānotos darbus izdevies pabeigt. Piemēram, joprojām tiek būvēts milzīgs (50 metrus garš, 50 metrus plats, un 34 metrus dziļš) pazemes rezervuārs, kurā vajadzības gadījumā (piemēram, ja uznāks spēcīgas lietavas) būs iespējams uzkrāt notekūdeņus, lai tos vēlāk izlaistu caur attīrīšanas iekārtām. Tāpat līdz nākamajai vasarai tiks saremontēti aptuveni 23 000 ēku kanalizācijas pieslēgumi, kas savu laiku jau nokalpojuši. Pēc šo darbu pabeigšanas Sēnas ūdeņiem vajadzētu būt tīriem, uzskata amatpersonas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā