Vadošie ASV mediji sliecas atzīt veipus par kaitīgiem veselībai

Miljoniem pusaudžu un jauniešu visā pasaulē apzināti ieelpo aerosolus, kas bagāti ar ķīmiskām vielām, neraizējoties par iespējamajiem riskiem, ko tas var nodarīt viņu veselībai, liecina “The NewYork Times” žurnālistes Džeinas E. Broudijas veiktais apjomīgais pētījums par jauniešu vidū iecienīto nodarbi – elektronisko cigarešu smēķēšanu jeb veipošanu. Latvijā, pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, 2019. gadā elektroniskās cigaretes regulāri ir lietojuši 18% 13–15 gadus vecu skolēnu.
©Depositphotos.com

Lai arī veipi satur atkarību izraisošu narkotiku - nikotīnu, e-cigaretes un citas tabakas karsēšanas ierīces tiek likumīgi pārdotas tikai ar dažiem ierobežojumiem. Latvijā šobrīd tabakas izstrādājumus aizliegts pārdot personām, kas jaunākas par 18 gadu vecumu, tomēr jauniešiem nav grūti piekļūt šiem produktiem ar draugu, radinieku vai garāmgājēju palīdzību.

Veipošanas popularitāte pieaug dramatiski

Anglijā veikts pētījums apliecina, ka tikai viena gada laikā - no 2017. līdz 2018. gadam - vidusskolas vecāko klašu skolēnu vidū veipošana palielinājās vairāk nekā "jebkurai vielai, ko mēs jebkad esam novērojuši 45 gadu laikā”.

2019. gadā ceturtā daļa 12. klases skolēnu smēķēja e-cigaretes, gandrīz puse no viņiem - katru dienu. Ikdienas veipošana pieauga visās trīs aptaujātajās klasēs - 8., 10. un 12. klasē, “līdz ar to palielinājās to jauniešu īpatsvars, kuri ir fiziski atkarīgi no nikotīna”, norāda Dr. Mieks un viņa kolēģi žurnālā “The New England Journal of Medicine”.

"Mēs atkāpjamies no visiem sasniegumiem, ko esam panākuši tabakas kontroles jomā," sacīja Mičiganas universitātes Sociālo pētījumu institūta profesors. “Ir pierādīts, ka bērni un jaunieši, kuri veipo, nākotnē četras līdz piecas reizes biežāk eksperimentēs ar cigaretēm.”

50. gados gandrīz puse pieaugušo amerikāņu sāka smēķēt parastās cigaretes, ietekmējoties no reklāmu spiediena - mūsdienās tiek izmantoti līdzīgi centieni, lai veicinātu jaunu nikotīna atkarības veidu - tikai tagad ir vēl plašākas ietekmes iespējas, izmantojot tīmekļa vietnes un sociālos medijus.

Dr. Rome, pediatrs, kurš vada Amerikas Klīvlendas klīnikas Pusaudžu medicīnas centru, paskaidroja, ka nikotīns smadzenēs veido atkarības ceļus, kas var palielināt jauniešu uzņēmību pret atkarību visas dzīves garumā. Pusaudža smadzenes joprojām attīstās, un e-cigarešu lietošana bieži vien ir pirmais solis ceļā uz marihuānas lietošanu kas var ietekmēt smadzeņu centrus, kas ir atbildīgi par uzmanību, atmiņu, mācīšanos, izziņu, paškontroli un lēmumu pieņemšanu.

Nekaitīgi vai tomēr kaitīgi?

Pārskatā, kas tika publicēts pagājušā gada decembrī Klīvlendas klīnikas Medicīnas žurnālā, Dr. Rome un viņa līdzautors Perijs Dinardo apstrīdēja sabiedrības priekšstatu, ka veipošana ir nekaitīga vai "vismaz mazāk kaitīga nekā cigarešu smēķēšana".

Lai arī ir taisnība, ka veipošana var būt mazāk bīstama nekā parastās tabakas cigaretes, jo veipa aerosolos, kas nonāk plaušās, nav tūkstošiem no tabakas iegūto toksisko un kancerogēno vielu, ko ieelpo cigarešu smēķētāji, veips joprojām satur ievērojamu daļu kaitīgo ķīmisko vielu. Papildus nikotīnam veipā ir tādas ķīmiskās vielas kā, piemēram, kancerogēns formaldehīds, kas rodas, kad ar nikotīnu bagātais šķidrums dažās iztvaicēšanas ierīcēs tiek uzkarsēts līdz pārlieku augstai temperatūrai.

"E-cigaretēm var būt sava unikāla ietekme uz veselību, ko mēs vēl neesam atklājuši," sacīja Teodors L. Vāgeners, Ohaio štata universitātes Tabakas pētījumu centra direktors. "Lai gan salīdzinājumā ar tabakas cigaretēm e-cigaretes neapšaubāmi pakļauj lietotājus daudz zemākam kaitīgo ķīmisko vielu ietekmes riskam, mēs joprojām nezinām, kā organisms uz tām reaģē un kāda būs to ilgtermiņa ietekme."

Ir vērts atcerēties, ka desmitiem miljonu cilvēku visā pasaulē smēķēja vairākus gadu desmitus, līdz tika atzīta tabakas cigarešu kaitīgā un pat nāvējošā ietekme.

Elektronisko cigarešu izmantošanas pieaugums krasi pieauga 2017. gadā, kad Amerika tika iepazīstināta ar elektronisko cigareti “JUUL” - tai bija pieejamas daudzas vilinošas garšas, kas īpaši uzrunāja jauniešus. Mūsdienās īpaši populāras jauniešu un skolēnu vidū ir e-cigaretes SALT, kas piesaista ar garšu daudzveidību un košo noformējumu.

Bažas par veipošanas kaitīgumu pieauga pēc smagu plaušu traumu uzliesmojuma 2019. gadā, kas vēlāk tika saistīts ar E vitamīna acetātu, piedevu, kas atrodama dažās tvaicēšanas ierīcēs.

“JUUL” ražotāji ieviesa izmaiņas, kas uzlaboja tvaicēšanas garšu un drošību, bet tajā pašā laikā "atviegloja bērniem nikotīna lietošanas uzsākšanu", sacīja Dr. Vāgeners. Brīvās bāzes nikotīna vietā, ko ir ļoti grūti ieelpot, “JUUL” satur nikotīna sāli, "ļoti garšīgu nikotīna formu, kas atvieglo lielu nikotīna devu ieelpošanu", viņš paskaidroja.

"JUUL” padarīja nikotīnu stilīgu, un jaunieši, kuri nekad nebija smēķējuši cigaretes, kļuva atkarīgi no nikotīna," sacīja Ērika R. Čena, Indiānas universitātes Medicīnas skolas sabiedrības veselības epidemioloģe.

"Sākotnēji e-cigaretes tika reklamētas kā līdzeklis, lai palīdzētu cilvēkiem samazināt kaitīgo tabakas smēķēšanas," sacīja Dr. Čena. "Daudzi jaunie lietotāji pat nezināja, ka e-cigarete satur nikotīnu." Tikai neliela daļa smēķētāju ir izmantojuši e-cigaretes, lai patiešām mēģinātu atmest smēķēšanu vai samazinātu atkarību no tabakas.

Lai gan ir izskanējuši aicinājumi aizliegt e-cigaretes pilnībā, Jeila universitātes Sabiedrības veselības skolas veselības ekonomiste Ebigeila S. Frīdmena brīdināja, ka "aizliegumi var iegrūst cilvēkus melnajā tirgū, meklējot kaut ko, kas var būt vēl bīstamāks".

Dr. Frīdmena sacīja, ka nepieciešami ir nevis tieši aizliegumi, kuriem var būt neparedzamas sekas, bet gan labāk pārdomāti noteikumi. Viņa un citi eksperti ir ļoti nobažījušies par milzīgo veipa izplatību jauniešu vidū. 2019. gada jauniešu riska uzvedības apsekojumā, kas tika veikts Amerikā un kurā piedalījās 4,9 miljoni vidusskolēnu, pēdējo 30 dienu laikā seši procenti atzina, ka ir smēķējuši tradicionālās cigaretes, bet 33 procenti e-cigaretes.

Latvija plāno stingrākus aizliegumus

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, vērtējot grozījumus Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, vienojās, ka tabakas izstrādājumus un to aizstājējproduktus vajadzētu aizliegt pārdot personām, kas ir jaunākas par 20 gadiem. Šim aizliegumam vajadzētu stāsies spēkā 2025. gada 1. janvārī.

Lai grozījumi likumā stātos spēkā, tie galīgajā lasījumā jāatbalsta Saeimai.

Ar Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma grozījumiem iecerēts aizliegt laist tirgū elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumus un tabakas aizstājējproduktus, kas satur aromatizētājus, izņemot tādus, kas rada tabakas smaržu vai garšu.

Vienlaikus plānots noteikt ierobežojumu ražot un laist tirgū tabakas izstrādājumus, tabakas aizstājējproduktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces, kā arī augu smēķēšanas produktus, kas vizuāli atgādina saldumus, uzkodas, kā arī rotaļlietas.

Likumā plānots nostiprināt prasības, kādām jāatbilst tabakas aizstājējproduktiem, lai tos varētu laist tirgū, tostarp iepakojuma noformējuma nosacījumus un informāciju, kas produktiem jāpievieno.

Paredzēts, ka ar grozījumiem tabakai noteiktie lietošanas ierobežojumi publiskās vietās, tirdzniecības un reklamēšanas ierobežojumi, kā arī sponsorēšanas un iepakojuma nosacījumi attieksies arī uz tabakas izstrādājumiem, aizstājējproduktiem, elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm un to uzpildes tvertnēm. Pašlaik tabakas karsēšanas ierīces, kā arī aizstājējprodukti likumā regulēti netiek.

Ņemot vērā, ka grozījumi noteiks jaunu tabakas aizstājējproduktu definīciju, to aprites un sastāva prasības, kā arī ierobežojumu elektroniskās smēķēšanas ierīču šķidrumiem un tabakas aizstājējproduktiem pievienot aromatizētājus, pirms grozījumu izskatīšanas Saeimā galīgajā lasījumā likumprojekts vēl jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju.

"Nauda, ko ienes smēķēšanas produktu tirdzniecība, nevar būt svarīgāka par cilvēka veselību un dzīvību. Īpaši būtiski rūpēties par mazāk aizsargātās sabiedrības grupas - bērnu un jauniešu - veselību, pēc iespējas samazinot smēķēšanas produktu pievilcību viņu acīs," norāda komisijas priekšsēdētāja Inga Bērziņa (JV).

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā