Beļģu ministram jātaisnojas par viesu apčurāto policijas auto

Pavisam neparastu problēmu pēc atgriešanās no vasaras brīvdienām nākas risināt Beļģijas parlamentāriešiem. Jau pāris nedēļas vietējo mediju uzmanības centrā ir tieslietu ministra Vinsenta van Kvikenborna dzimšanas dienas svinības, kuru laika trīs viņa viesi apčurājuši pie mājas novietoto policijas mikroautobusu. Policistu arodbiedrības un opozīcija pieprasījusi ministra demisiju, bet pagājušonedēļ viņam nācās taisnoties parlamenta tieslietu komisijas priekšā.
Beļģijas tieslietu ministram Vinsentam van Kvikenbornam trīs stundas nācies atbildēt uz parlamenta tieslietu komisijas biedru nepatīkamajiem jautājumiem.  ©Imago Images/Scanpix

Skandāls uzliesmoja 23. augustā, un tā arī nav apslāpēts līdz pat šim brīdim, vēsta “Euronews”. Šajā dienā beļģu medijos parādījās policijas videonovērošanas kameru ieraksti, kas liecināja - vairāki ciemiņi, kuri 14. augusta vakarā bija ieradušies uz van Kvikenborna dzimšanas dienas svinībām, apčurājuši vienu no policijas automašīnām, kas bija novietota pie ēkas. Tobrīd tieši šajā transporta līdzeklī neviens policists nav bijis, taču vietējie mediji uzsver, ka likumsargi pie ministra mājas nedežurē sava prieka pēc. Pagājušajā gadā van Kvikenbornam un viņa ģimenei piešķīra apsardzi 24 stundas diennaktī, jo operatīvā informācija liecināja, ka narkotisku kontrabandisti plānojuši viņa nolaupīšanu.

Gan ministrs, gan vainīgie viesi (prokuratūra pret viņiem uzsākusi oficiālu izmeklēšanu) atvainojušies par notikušo, un jau šķita, ka šis skandāls būs izsmelts, raksta “Politico.eu”. Taču pagājušonedēļ atklātībā nonāca vēl viens video, kurā galvenajā lomā ir pats ministrs. Rodas iespaids, ka viņš kopā ar vienu no viesiem stāvot uz savas mājas lieveņa imitē urinēšanu un skaļi smejas. Opozīcijai tikai to vien vajadzēja. Van Kvikenbornam tagad pārmet ņirgāšanos par policiju un necieņas izrādīšanu. Viņu uz karstām pēdām izsauca uz parlamenta tieslietu komisijas sēdi, kur deputāti veselu trīs stundu garumā uzdeva ministram nepatīkamus jautājumus un uzklausīja viņa paskaidrojumus, ziņo “Reuters”.

Tieslietu ministrs atkārtojis jau iepriekš apgalvoto - naktī, kad šis nepatīkamais un nešaubīgi nosodāmais incidents noticis, viņam par to neesot bijis ne jausmas. Vēl vairāk. Ministram nekas neesot bijis zināms arī par šādu novērošanas kameru ierakstu esamību - līdz brīdim, kamēr ieraksti nonāca atklātībā. Van Kvikenborns uzsvēris, ka savu viesu rīcību uzskata par absolūti nepieņemamu, un to jau viņiem esot paziņojis telefona sarunās, pie viena iesakot uzņemties vainu par notikušo. Bet attiecībā uz iespējamo ņirgāšanos, ministrs nodemonstrējis savas mājas videonovērošanas kameru ierakstu, kas uzņemts no cita rakursa un vairs nerada tik pārliecinošu iespaidu, ka van Kvikenborns imitējis čurāšanu. Ministrs sacījis, ka, ap četriem no rīta pavadot pēdējo viesi, visticamāk no viedtālruņa skanošās mūzikas ritmā esot spēlējis iedomātu ģitāru (“kauns atzīties, bet man piemīt tāda īpašība, esmu liels smagā metāliskā roka cienītājs”). Viņš gan bijis spiests atzīt, ka notikušo atceras diezgan miglaini, jo jau bijis pamatīgi iereibis, ko apliecina arī videoieraksti.

“Politico.eu” piebilst, ka svinības apmeklējis arī Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Krū, taču viņš žurnālistiem paziņojis, ka ļoti ātri devies mājās, tādēļ viņam par notikušo nekas sakāms nav. Premjers arī licis saprast, ka prasībām par tieslietu ministra demisiju piekrist negrasās, jo galu galā ne jau van Kvikenborns bija tas, kurš apčurāja policijas automašīnu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā