Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Nausēdas padomnieks: Krievija militārās spējas var atjaunot agrāk par iepriekš lēsto

© Pexels.com

Krievijas militāro tēriņu palielinājums varētu palīdzēt tai militārās spējas atjaunot agrāk par iepriekš lēsto, otrdien paziņoja Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas nacionālās drošības padomnieks Ķēstutis Budris.

Viņš stāstīja Lietuvas sabiedriskajam radio, ka agrā pavasarī tika prognozēts, ka vidējā termiņā Krievijai militāro spēju atjaunošanai būs nepieciešami septiņi gadi, tomēr tagad ir redzams, ka agresorvalsts militārā rūpniecība pielāgojas, sankcijas tiek apietas, spēki Ukrainā tiek atjaunoti, tādēļ pilnīga Krievijas militāro spēju atjaunošana var notikt agrāk.

Tādējādi Lietuvai nav daudz laika domāt par savu aizsardzības spēju stiprināšanu,

uzsvēra valsts prezidenta padomnieks.

Viņaprāt, ar reģionā esošajiem spēkiem nepietiek, lai atturētu agresoru un sāktu tūlītēju aizsardzību iespējama uzbrukuma gadījumā, "tādēļ mēs sakām, ka ir nepieciešamas pastāvīgi izvietotas vienības un pastiprinājumam ir jāierodas, pirms Krievija mēģina mūs pārsteigt nesagatavotus".

Vācija plāno Lietuvā izvietot savu bruņoto spēku brigādi, un Lietuva gatavo visu tās uzņemšanai nepieciešamo infrastruktūru.

Komentējot ziņu aģentūras "Bloomberg" vēstīto, ka Krievija aizsardzības izdevumus palielinājusi no nepilniem 4% līdz 6% no iekšzemes kopprodukta (IKP), Budris atzina, ka realitātē tas "krietni pārsniegs 6%".

"Zināmas valstis, noteikti Krievija, Ķīna droši vien seko tās pēdās, slēpj aizsardzības izdevumus, lai tos padarītu šķietami pēc iespējas mazākus ar mērķi nevairot saspīlējumu," klāstīja Nausēdas padomnieks.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas militārā izlūkdienesta rīcībā esošā informācija liecina, ka Krievija nākamgad gatavojas palielināt militāro finansējumu līdz 30% no valsts budžeta izdevumiem.