Simtiem tūkstošu puķu un košumkrūmu

Ventspili bieži dēvē par ziedu pilsētu. Tam ir loģisks pamatojums, jo tik daudz puķu dobju, iekarināto puķu podu, ziedu skulptūru, ziedu piramīdu, puķu kastu uz barjerām un cita veida apstādījumu, kas acis priecē no agra pavasara līdz vēlam rudenim, citās Latvijas pilsētās nav redzēts. Rūpes par skaistumu, lai puķes krāšņi ziedētu, savlaicīgi būtu nolauzti vecie ziedi, nevajadzīgi dzinumi un lapas, ir uzticētas Ventspils labiekārtošanas kombinātam.
30.07.2020. Marija Jasinska Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
IEBRAUCOT Ventspilī no Rīgas puses, pirmais, kas uzrunā, ir satiksmes organizācijas apļa stādījumi Kurzemes ielā, kas tapuši tieši pirms gada un ir nodoti Ventspils labiekārtošanas kombināta pārraudzībā ©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Lai kurā gadalaikā mēs aizbrauktu uz Ventspili, vienmēr pārsteidz tās krāsainība un ziedošu augu daudzums. Tas tiek panākts, rūpīgi plānojot stādījumus.

no Ventspils hronikas arhīva

Pirmās sāk ziedēt sīpolpuķes, ieskaitot sniegpulkstenītes, narcises un tulpes - šajā laikā ir vērts ieraudzīt to dažādību un pārbagātību. Kopumā Ventspilī ir iestādīts turpat 174 tūkstoši sīpolpuķu, kuru krāšņumu pavasarī papildina vairāk nekā 5600 pavasara puķu.

no Ventspils hronikas arhīva

Vasara nāk ar savu skaistumu, kad uzzied ziemcietes, tiek iekārtotas puķu piramīdas, izkārti krāšņi podi, sastādītas puķu skulptūras, uz ielu barjerām piestiprinātas ziedošas kastes, kā arī pavasara puķes dobēs nomaina vasaras puķes.

no Ventspils hronikas arhīva

Šogad kopumā iestādīts 78 300 dažādu puķu. PSIA „Ventspils labiekārtošanas kombināts” Apzaļumošanas iecirkņa meistare Inga Reinholde stāsta:

„Ik gadu pilsētas ainavu arhitekti izvēlas krāsu salikumus, kas vijas cauri pilsētai - šogad ir daudz rozā toņu, dzelteno ziedu un liels skaits dažādu smilgu. Piebildīšu, ka puķu stādījumus posta un aplauž šogad īpaši negantais vējš, tāpēc puķu sievām ir ļoti daudz darba, lai stādījumi, piramīdas, kastes un podi izskatītos glīti - laikus tiek novāktas aplauztās lapas un ziedi.”

Pilsētas uzturēšanā kārtībā, tostarp puķu kopšanā, zālāju pļaušanā un citos labiekārtošanas darbos strādā 15 cilvēku brigāde, zāles pļaušanai tiek izmantoti 4 reideri (zāles pļaušanas mehanizēta tehnika), 8 trimeri, kā arī traktors „Valtra” ar frontālo pļaujmašīnu.

PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" arhīva foto

Kopumā pilsētas teritorijā ir vairāk nekā 309 hektāri pļaujamās platības. Lai gan daudzviet darbojas automātiskās laistīšanas sistēmas, piemēram, ziedu skulptūrās, tomēr uz tehniku vien paļauties nevar. Darbinieki rūpīgi seko līdzi laika apstākļiem un augu stāvoklim un dara visu, lai augi justos labi.

Ziedu paklāju šogad nebūs

Jau daudzus gadus cilvēki uz Ventspils pilsētas svētkiem brauc, lai ieraudzītu krāšņos starptautiskā ziedu paklāju festivāla floristu darbus. Diemžēl arī uz šo notikumu savu iespaidu atstājusi Covid-19 pandēmija, tāpēc ziedu paklāju festivāls šogad nenotiks. Inga Reinholde atzīst, ka festivālam tradicionāli bija pieteikušās vairākas ārvalstu komandas un vēl tagad ik pa laikam dalībnieki zvana un pārjautā, vai tiešām festivāls nenotiks.

PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" arhīva foto

Arī uzņēmuma „Facebook” kontā daudzi jautā un izsaka nožēlu, ka šogad nebūs iespēja priecāties par floristu izdomu un ziedu krāšņumu. „Šogad ir pauze, ceram, ka jau nākamgad nāksim klajā ar svaigām idejām un ziedu festivāls būs vēl košāks un krāšņāks,” teic Inga Reinholde.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā