Mazāk zināmās interesantākās vietas Daugavpilī

Daugavpils ‒ Latvijas otrās lielākās pilsētas ‒ vēstures pirmsākumi meklējami viduslaikos, kad latvju zemes iekaroja vācu krustneši. Atskaņu hronikā minēts, ka Dinaburgas pili 1275. gadā dibināja Livonijas ordeņa maģistrs Ernsts fon Ratcburgs pie tirdzniecības ceļa, kas atradās uz krievu un poļu zemju robežām. Mūsdienās Daugavpils ir mājas vairāk nekā 82 tūkstošiem iedzīvotāju un ar aizraujošiem apskates objektiem interesanta vieta pilsētas viesiem.

3.lapa

Kapela ar simbolisku nozīmi

Vladislavs Proškins/F64

Sv. Ņevas Aleksandra pareizticīgo kapela atrodas A. Pumpura skvērā, kur agrāk bija Sv. Ņevas Aleksandra pareizticīgo katedrāle, kas tika uzbūvēta 1864. gadā. 1961. gada to slēdza, bet 1969. gada 18. novembrī ‒ uzspridzināja. Katedrāles uzspridzināšana ir Latvijā vienīgais zināmais šāda veida barbarisma akts.

Kapela ir memoriāla būve, kurai ir arī simboliska nozīme - atgādināt nopostīto katedrāli. Plānojuma ziņā vienkāršā kapela (10 х 7 m) ir izvietota podijā starp katedrāles pīlāriem tieši tā, lai sakristu kapelas un katedrāles vertikālās asis un būtu apvienoti to kupolu centri. Kapelas sīpolveida kupola nelielā vertikāle telpiski noslēdz Saules ielas perspektīvu.

Kapelā ir iekārtots neliels altāris ar altārgaldu - dievkalpojumiem, kas tiek noturēti Sv. Ņevas Aleksandra piemiņas dienās.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā