Staķa dome lemj rīdzinieku naudu atdot ārvalstu uzņēmējiem

Mārtiņa Staķa (“Attīstībai/Par”) vadītās Rīgas domes komisijas lēmums par telpu nomu Pilsētas attīstības departamenta vajadzībām liecina par pilsētas vadības vēlmi budžeta līdzekļus atdot ārvalstniekiem piederošām kompānijām, nevis vietējiem labu slavu iemantojušajiem rīdziniekiem.
Mārtiņa Staķa vadītā Rīgas dome sliecas budžeta līdzekļus par pakalpojumiem maksāt ārvalstniekiem – uzņēmējiem no Krievijas Federācijas un Dominikas. Tas, ka vietējo rīdzinieku piedāvājumi ļautu pilsētai krietni ietaupīt, tiek pilnībā ignorēts ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments šā gada jūnija vidū izsūtīja vēstules desmit vietējiem pretendentiem, kuri piedalījās, bet zaudēja konkursā par telpu nomas piedāvājumu departamenta vajadzībām. Vēstulēs paziņots, ka pieņemts lēmums slēgt nomas līgumu ar SIA “Riverside service”, “kurš piedāvājumu izvērtēšanas rezultātā atzīts par atbilstošāko nekustamā īpašuma nomai”. Vēstulē norādīts, ka konkursā pieteikušies 11 pretendenti. Viņu identitātes nav atklātas.

Krievija un Dominika

Izpētot gan Uzņēmumu reģistra, gan citās publiski pieejamās datu bāzēs esošo informāciju par SIA “Riverside service”, redzams, ka tās īpašnieki, patiesā labuma guvēji un valdes loceklis ir Krievijas Federācijas pilsoņi - Mihails Tarabanovs, 100% īpašnieks un patiesā labuma guvējs, un vienīgā valdes locekle Svetlana Ņefedova. Sabiedrība reģistrēta 2020. gada 29. janvārī ar pamatkapitālu 2800 eiro.

Būtiski, ka uzvarētāja piedāvātās telpas Rīgā, Dzirnavu ielā 140, bijušajā akciju sabiedrības “Agroprojekts” ēkā nepieder SIA Riverside service”, bet gan SIA “LVM Group”. Kā liecina “Lursoft” datu bāze, šīs kompānijas īpašnieki, patiesā labuma guvēji un valdes loceklis ir gan Krievijas Federācijas, gan arī Dominikas pilsoņi. Vienīgais valdes loceklis, īpašnieks (25%) un patiesā labuma guvējs Vjačeslavs Larionovs un Jurijs Pildišs, īpašnieks (25%) un patiesā labuma guvējs, pārstāv Krievijas Federāciju. Arī pārējiem diviem īpašniekiem (katram pa 25%) un patiesā labuma guvējiem ir Dominikai neraksturīgi un arī Rīgā atpazīstami vārdi un uzvārdi - Igors Jurjevičs Ivanovs un Aleksejs Igorjevičs Pevņickis.

Ofšori tīkamāki par savējiem

Cita starpā consilium.europa.eu mājaslapā atrodamais Eiropas Savienības saraksts ar jurisdikcijām, kas nodokļu optimizācijas nolūkos nesadarbojas ar ES institūcijām, rāda, ka Dominika atbilstoši Eiropas Padomes 2021. gada 22. februāra lēmumam iekļauta tā dēvētajā ofšoru sarakstā.

Neatkarīgā noskaidroja, ka pārējie desmit pretendenti pārstāvēja Latvijas biznesu un vairāki no viņiem ir labu uzņēmēju slavu izpelnījušies vietējie rīdzinieki. Tas viss komisijas locekļiem bija redzams, vērtējot iesniegtos piedāvājumus. Tomēr varasvīri un varas sievas izvēlējās rīdzinieku naudu maksāt Krievijas un ofšoru zonās reģistrētajiem uzņēmējiem, nevis vietējiem rīdziniekiem.

Šaubīgais konkurss

Lai arī konkursā dalību ņēmušie vietējie uzņēmēji publiski runāt nepiekrita, Neatkarīgā no viņiem noskaidroja, ka vietējie par telpām piedāvājuši krietni zemāku nomas maksu nekā Krievijas un Dominikas uzņēmēji.

Konkursā no 11 pretendentiem domnieki jau sākotnēji bija atlasījuši sev divus vēlamos pretendentus ar telpu piedāvājumu Dzirnavu ielā 140 un Skanstes ielā 7k-1 (ABLV bankas ēkā). Komisija secinājusi, ka telpas Skanstes ielā ir pārāk dārgas un atrodas pārāk tālu no centra salīdzinājumā ar telpām Dzirnavu ielā.

Vietējie uzņēmēji, kuri arī piedalījās konkursā, par šādu Rīgas domes attieksmi pauda sašutumu. Kā norādīja viens no konkursā startējušajiem, Rīgas domes izsludinātais konkurss noticis ļoti aizklātā veidā ar neskaidriem iepriekš zināmam vienam pretendentam piemērotiem kritērijiem. Aptaujātais pauda neizpratni par konkursa komisijas izvēli par labu ārvalstu uzņēmējiem, jo viņam piederošo telpu nomas piedāvājums bijis par aptuveni 140 000 eiro gadā lētāks nekā telpām Dzirnavu ielā. Kā norādīja uzņēmējs, viņa piedāvātās telpas biroja ēku korpusā Rīgas vēsturiskā centrā jau daudzus gadus nomā ne tikai privātuzņēmēji, bet arī valsts iestādes.

Ož pēc blēdības

Jau šā gada martā Latvijas televīzijas ziņu dienests informēja, ka Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments jaunās telpas Dzirnavu ielā izvēlējies pirms konkursa. “Konkurss esot pielāgots šī objekta īpašniekiem. Jaunas telpas Rīgas Pilsētas attīstības departamentam nepieciešamas divu iemeslu dēļ. Pirmkārt - šogad pašvaldībā plānota reorganizācija, departamentam pievienojot Būvvaldi un Pilsētas arhitekta biroju. Otrkārt - pašreizējās telpas Amatu ielā esot tehniski sliktā stāvoklī un tām nepieciešams kapitālais remonts... Konkurss par jaunajām Pilsētas attīstības departamenta telpām vēl pat nav noslēdzies, taču avoti Rīgas domē vēsta, ka iespējamais uzvarētājs jau ir sarunāts. Tas varētu būt ārvalstu kapitāla uzņēmums SIA “LVM Group”, kas piedāvā birojus nomai Rīgā, Dzirnavu ielā 140,” ziņoja portāls lsm.lv.

Konkurss telpu nomai domes vajadzībām tika izsludināts šā gada 19. februārī, un jau līdz 19. martam interesentiem bija jāiesniedz pieteikumi. Rīgas dome meklēja biroja telpas 4000 līdz 5000 kvadrātmetru platībā aptuveni 300 darbiniekiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā