Deputāti Staķa vizināšanos uz Tamperi vērtē diametrāli pretēji

Rīgas mēra Mārtiņa Staķa brauciens uz mūsu hokejistu mačiem ir godājama un pilsētas mēra cienīga rīcība, par kuru viņš detalizēti atskaitījies, saka domes frakcijas "Par!/Progresīvie" vadītājs Mārtiņš Kossovičs. Savukārt frakcijas "Saskaņa" sociāldemokrātiskā partija" deputāts Andris Morozovs norāda: mēram par “paškomandēšanos” ir jāatkāpjas, Rīga viņa vadībā “novesta līdz kliņķim”.
©F64

No “Neatkarīgās” veiktās deputātu aptaujas par M. Staķa Tamperes brauciena juridisko un politkorektumu secināms: lielākā aptaujāto daļa par komandējumiem nevēlas izpausties, savukārt to viedokļi, kuri uzdrošinās runāt, ir diametrāli pretēji: nav ko privāto naudu ķēzīt hokeja mačiem, ja to var darīt par rīdzinieku naudu - sevis paša sūtīšana komandējumos ir slikta, un arī Rīga tiek slikti pārvaldīta.

Rīgas domes frakcijas "Saskaņa" sociāldemokrātiskā partija" deputāts Andris Morozovs, paužot viedokli par M. Staķa komandējumu, "Neatkarīgajai" sacīja: "Komandējumi nav slikta lieta, ja vien tie dod pienesumu un ja tie nav izklaides braucieni. Bet, ņemot vērā, ka M. Staķis pats sevi nosūtīja komandējumā, vienpersoniski pieņemot lēmumu, tas ir ne tikai nekorekti, bet ir pārkāpums, par ko viņu vajadzētu atstādināt no amata.

Un jāņem vērā arī pārējie mēra komandējumi, kas kopumā nodokļu maksātājiem izmaksājuši aptuveni 14 tūkstošus eiro un varētu būt pat vairāk. Vai pilsētas mēram vajadzētu braukt komandējumos? Jā, ja viņš pārstāv domi sadarbības pilsētā un ja ir atsūtīts oficiāls ielūgums. Šajā gadījumā, ja būtu aizbraucis kā privātpersona, tad visu cieņu."

Uz jautājumu, vai M. Staķis par šo komandējumu ir atskaitījies deputātiem, A. Morozovs atbildēja īsi: "Staķis vadās pēc principa - nekomunicēt ar deputātiem, kur nu vēl ar opozicionāriem. Neesmu ne dzirdējis, ne redzējis, ka viņš kādam atskaitītos par komandējumiem vai paveiktajiem darbiem."

A. Morozovs arī pastāstīja, ka tā vietā, lai domātu par pilsētas attīstību, domē tiekot palielināts darbinieku skaits, kā piemēru minot Pilsētas attīstības departamentu, kurā tā vietā, lai meklētu investorus, vairāk tiekot domāts par savu kabinetu paplašināšanu, pats mērs vairāk domājot par savu PR kampaņu, nevis pilsētu, kurai šie pēdējie trīs gadi esot bijuši sliktākie, un Rīga esot novesta līdz kliņķim.

"Trīs gadi ir laiks, kad mēram ir jāsāk atbildēt par saviem darbiem un nedarbiem. Vilnim Ķirsim (mēra vietniekam) ir teiciens, ka pie visa vainīgs Ušakovs, bet Ušakovs Rīgā nav jau piecus gadus. No plaukstošas pilsētas tā kļuvusi par degradētu vietu. Ja nebūtu "Rail Baltica", pilsētā vispār nekas nenotiktu," savu viedokli pauda A. Morozovs.

Jautāts, vai atbalstītu M. Staķi, ja viņš otrreiz kandidētu uz Rīgas mēra amatu, A. Morozovs ir tiešs: "Neatbalstīju pirmajā reizē un neatbalstīšu arī otrajā."

Arī frakcijas "Par!/Progresīvie" vadītājam Mārtiņam Kossovičam vaicājām viedokli par M. Staķa komandējumu uz Tamperi, vai šāda prakse, viņaprāt, ir ieviešama un atbalstāma; kāds Rīgas domei bija ieguvums no iepriekš minētā domes priekšsēdētāja komandējuma; vai M. Staķis kolēģiem un deputātiem ir atskaitījies par šo komandējumu un vai vispār mēdz atskaitīties par komandējumiem un padarītajiem darbiem, un vai viņa vadītā frakcija izvirzītu un atbalstītu M. Staķa kandidatūru Rīgas mēra amatam nākamajā sasaukumā?

No M. Kossoviča uz minētajiem jautājumiem saņēmām šādas atbildes: “Rīgas domes priekšsēdētāju doties uz Tamperi kā Rīgas pašvaldības pārstāvi bija aicinājis gan Tamperes mērs, gan Latvijas Hokeja federācija, kas to var apstiprināt. Rīga un Tampere pasaules hokeja čempionātu organizēja kopīgi, tāpēc Rīgas mēra dalība noslēguma spēlēs, pārstāvot Rīgas valstspilsētas pašvaldību, ir saprotama un atbalstāma. Rīgas iesaiste hokeja čempionāta organizēšanā ir bijusi izcili veiksmīga - gan atbalstot čempionāta norisi, gan organizējot Latvijas Sapņu izlases sagaidīšanu atpakaļ Rīgā. Ir tikai loģiski un pašsaprotami, ka Rīgas mērs, lai stiprinātu sadarbību ar Tamperi un atzīmētu kopīgi organizēto čempionātu, devās uz Tamperi hokeja čempionāta noslēguma spēļu laikā. Jau minēts, ka bija saņemts šāds ielūgums gan no Tamperes pilsētas vadītāja personīgi M. Staķim, gan no Latvijas Hokeja federācijas. M. Staķis par padarīto un darāmajiem darbiem regulāri atskaitās, atbildot uz jautājumiem un runājot par nākotnes plāniem - tas notiek gan “Par!/Progresīvie” frakcijas iknedēļas sēdēs, gan Pārmaiņu koalīcijas iknedēļas sēdēs, gan regulārās intervijās plašsaziņas līdzekļiem, gan savos sociālajos tīklos, gan pašvaldības komiteju un domes sēdēs, kurās viņš ir ziņotājs, gan atbildot uz mediju pieprasījumiem un citur. M. Staķis arī ir vairākkārt skaidrojis došanos komandējumā uz Tamperi (pašvaldībā iesniegtajā atskaitē, savos publiskajos sociālo tīklu kontos, intervijās Delfi TV un Latvijas Radio, ar padomnieka starpniecību, atbildot uz ziņu aģentūras LETA, portāla NRA.lv jautājumiem un citiem pieprasījumiem) un ir gatavs atskaitīties arī turpmāk. Jā, atbalstām M. Staķi mēra amatā gan pašlaik, gan arī nākotnē.”

Pārējie uzrunātie deputāti un amatpersonas savu viedokli par mēra komandējumiem nesniedza. Ar referentes Daces Austras Balodes starpniecību piezvanīt solīja deputāts Jānis Ozols, deputātu bloka "Kods Rīga" vadītājas vietnieks, bet līdz darba dienas beigām to neizdarīja.

Saņemot "Neatkarīgās" īsziņu ar lūgumu izteikt savu viedokli par mēra komandējumu uz Tamperi maija beigās notiekošā pasaules čempionāta hokejā laikā, piezvanīt solīja domes deputāts un priekšsēdētāja vietnieks Edvards Ratnieks no frakcijas "Nacionālā apvienība, "Visu Latvijai!"-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK, Latvijas Reģionu apvienība", taču nepiezvanīja. Bet domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis ("Jaunā vienotība", saņemot līdzīgu īsziņu, arī nepapūlējās uz to atbildēt.

Jāatgādina, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija jau nākusi klajā ar atzinumu, ka M. Staķis nebija tiesīgs sevi vienpersoniski norīkot komandējumā uz Tamperi.

Rīgas domes komandējumu uzskaites dokumentācija liecina, ka M. Staķis komandējumā Tamperē pabijis pasaules hokeja čempionāta laikā no šā gada 27. līdz 29. maijam, no rīdzinieku kabatām iztērējot 1352,42 eiro.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā