Kas bija prātā Ģertrūdes baznīcas apgānītājam?

Baznīca bijusi atvērta, un ienācis kāds vīrietis maskā, piedraudējis sievietei, kura sēdēja kā pieskatītāja. Viņam līdzi bija divas pudeles. Viena ar ūdenim līdzīgu šķidrumu, otra ar smiltīm. Iespējams, ka smiltis bijušas no kapsētas un vīrietis vēlējies veikt maģiskas darbības baznīcā, bet viss izgājis ārpus kontroles.
25.07.2023. Ieva Zemīte  Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Foto autors: mācītājs Krists Kalniņš

Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes luterāņu baznīcas draudzes mācītājs Krists Kalniņš “Neatkarīgajai” pastāstīja, ka svētdienas, 23. jūlija, pēcpusdienā baznīcā iegājis vīrietis maskā ar koka nūju un piedraudējis dežurantei. Smiltis vīrietis esot izkaisījis pa baznīcas telpu. Iznīcinājis bildi, kura esot bijusi ļoti īpaša. “Mēs to dēvējam par ikonu. Lai gan tā nebija ikona klasiskajā nozīmē, tai bija īpaša vēsture. Sadauzīja kristību trauku. Dežurante devās uz pagrabu pēc palīdzības, kur mūziķi gatavojās vakara dievkalpojumam,” skaidro mācītājs.

Nogalināt mācītājus!

Vandalis bija metis līdzpaņemtās pudeles uz altāra pusi, bet netrāpīja mērķī. Kamēr dežurante steidzās pēc palīdzības, vīrietis paguva iznīcināt baznīcas lukturi. Tāpat vīrietis esot kliedzis, ka nogalinās baznīcas mācītājus. Kā norāda K. Kalniņš, acīmredzot šis cilvēks ir gatavojies “pasākumam”, jo līdzi bijusi koka nūja, un mācītājs norāda, ka pat nevēlas iedomāties, kam tā nūja ir bijusi paredzēta un kādiem nolūkiem ņemta līdzi. Acīmredzot šajā cilvēkā bija sakrājies naids pret visu pasauli un kristīgo baznīcu, bet par to grūti spiest. Savas dusmas viņš nodemonstrēja, teic K. Kalniņš, piebilstot, ka, iespējams, pudelēs ir bijušas “vielas”, kas saistītas ar baznīcas apgānīšanas rituāliem.

Foto autors: mācītājs Krists Kalniņš

Zaudējums ir personīgs

Jautāts par līdzīgiem gadījumiem, kad cilvēki izrāda necieņu kristīgajai baznīcai, K. Kalniņš teic, ka ir bijis gadījums, kad jaunietis ir agresīvi izturējies pret sievieti, kura pieskata kārtību baznīcā, jo viņam nav paticis Ukrainas karogs. Mazi incidenti laiku pa laikam notiekot, bet baznīcas pārstāvji pie tiem jau esot pieraduši.

“Tik atklāts vandalisms ir pirmo reizi. Šobrīd viss ir sakopts. Ikona bija sista pret stabu. Kā minēju, tā nav klasiska ikona, tā ir ikona mūsu izpratnē, ar kuru saistīts ir garīgs stāsts. Attēls baznīcā atradās kopš 1999. gada,” stāsta K. Kalniņš. Tomēr viņš neatklāj “ikonas” vēsturi, norādot, lai tas paliekot draudzes iekšpusē. Gleznojums ir sasists divās daļās, un šobrīd vienīgā doma ir šīs daļas saglabāt kā piemiņu, jo restaurācija nav iespējama. Vandalismā ir cietis arī kristāmais trauks. Pie pamatnes ir atšķēlusies daļa, kuru tomēr labi meistari varēs noslīpēt. “Šajā gadījumā nav tik daudz materiālo zaudējumu, cik pats notikums. Tas ir vērsts pret ticīgajiem cilvēkiem un ticību. Bet mēs saglabājam mieru. Šis notikums mūs nav izbiedējis, esam pietiekami drosmīgi savā ticībā,” uzsver K. Kalniņš.

Valsts policijā ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā